SAJTÓREGGELI – örömmámor a miniszterelnök fél évszázados születésnapja árnyékában

Reggeliztek mostanában a közért? Mert most ez a trendi! Menő, ahogy annak idején, zsenge korunkban mondtuk. A sajtóreggeli lényege, hogy miközben a jelen lévő boldog polgárok majszolnak, eszegetnek, gondoskodnak délelőtti energiaigényük felvételéről – elfogyasztják a nélkülözhetetlen munkájuk elvégzéséhez szükséges feketét -, diskurálgathatnak kicsit. Morfondírozhatnak, rögtönzött beszédeket mondhatnak; ahogy ők mondják, gondoskodhatnak a testi és lelki töltekezésről.

Milyen praktikus! Közben lehet susmorogni és a privát szférát érintő kérdéseket intézgetni, esetleg egy-két aprócska dohányárudát ide-oda mutyizni, de a lényeg, hogy e nemes gesztuszuhatagról aznap, másnap és még napokkal ezután is lehet ujjongani és dáridózni.

Tele véle az összes hírharsona! Ezt nevezik sikernek! Közért reggelizni persze csak azok szoktak, akiknek ezt megengedhetik.

001

De ugye reggelizni mi is szoktunk!? A hajnali vágta egyik kedves mozzanata, amint állva, a konyhaszekrény megroggyant ajtaját bámulva megszokott mozdulatokkal kitessékeljük dobozából a mindennapi betevő különlegességet. A magyaros ízorgia, a Különleges Vagdalthús, melyet alkotói emberi fogyasztásra szánnak, bőséges energiával látja el fogyasztóját. Mi ezt majszoljuk, viszonylag kevés szöveg kíséretében, két nincsközödhozzámennyiértkészült Ákos szignál közt, két szelet értékcsökkent kenyérszeletke társaságában. Ez a rendkívül tartalmas és igényes reggeli persze a maga nemében kutyamód önző cselekmény! Semmit nem lódít a köz felé, simán csak eltelíti a tápcsatornánkat. Talán ez az oka annak, hogy képtelenek vagyunk sikerként megélni! Az üres doboz lódul a szemétbe, magunk pedig a feleslegesek mókuskerekébe. Némi iróniával úgy mondhatnánk, a napi betevő Különleges Vagdalthús irányába…lódulunk.

Jó látni, amint azok ott fent és ezek itt lent ünnepelnek. Elégedettek. Nagyanyánk a másfél órás zabolátlan repdesés után a sarokban pihenő legyet látta elégedettnek; mely dörgölte kócos lábait, egyre, míg nagyi a konyharuhával fel nem kente őkelmét a sparhelt feletti falra. Nem haragudott rá! Mami nem ismerte a haragot, csak tudta, hogy ennek a mihaszna jószágnak ez a jussa. Némi röpte, elégedett mancsdörzsölés, aztán egy jól irányzott arculcsapás. Ez az, ami járt neki, s ha megkapta, befejezte végre pofátlan röptét a konyhában, szanaszét…

003

Azoknak ott fent és ezeknek itt lent oka van az ünneplésre!

Új fogalom ez, a permanens ünneplés, mely újdonatúj jelszavakkal gazdagít. Tudósít arról a Magyarországról, mely jobban teljesít, vidáman mesél a felszámolt munkanélküliségről, a megteremtett közbiztonságról, az elégedett emberek tömegeiről, akik lassan készülődhetnek, hogy a rezsicsökkentés bódulatától megrészegülten, felmarkolva a tizennegyedik havi nyugdíjat, a megfelelő helyre biggyesszék az x jelet!

002

Itt lent a siker dokumentuma immár hét hetes! Szép kor. ( Mint másnál az ötvenedik születésnap… ) Mondhatni…Figyelemre méltó! A legfőbb méltóság, gondolta, elreggelizteti a vele ünneplők közt ezt a komoly kort, mely nyilvánvalóan siker és érdem! Köszöntőjében fel is elevenítette, hány és hány helyen bukkan fel ez a szám a magyar kultúrában és hagyományban. Az ünnepelt száma kultuszt teremt, és amint a méltóság számára szerelemmé vált első látásra, úgy ez a minimum kívántatik most a köz részéről is!

Tessék már örülni, örvendezni! A mű amúgy könnyedén felismerhető és megkülönböztethető. Ez fontos, mert nem szabad abba a hibába esni, hogy valaki, a gyarlók egyike, pusztán szokásainak engedelmeskedve, netán a közelmúltig egyedülisége okán örömet okozó alkotásban lelje örömét! Még mit nem!

közlekedési tábla2

Ez a mostani öröm, a tuti egy mágikus szám megett rejtezik! A szám pedig összetéveszthetetlen! Nem holmi gagyi ötvenes, vagy nyolcas! Ezt a számot, A SZÁMOT! éveken át remegő kézzel, kicsiny ollócskánkkal vágtuk minden ősszel, szinte sorozatban, piros kartonból, s amint a mai alkotások mindegyikén, a mi számunk, számocskánk is ott terpesztett a Téli palota, az Auróra, meg Lenin elvtárs arcképe előtt! Ettől lett különösen szerethető! Nem kell ide hetedhét ország, Dunaparti dumaparti, meg Benedek apó mesekönyveit felemlegetni! A NOSZF hullámain még tapsikolni is émelyítő!

Ó istenem, mennyit törhette a fejét a névadó…milyen találó elnevezés!

És ugyan, ki emlékszik már a hétről hétre öltönyét markolászó Hajdú Jánosra, később Kondor Katalinra, hogy az egykori Savaria Fórumot irányító szombathelyi Horváth Szilárdról ne is beszéljünk! Az ő műsoruk elmúlt kérem, ki emlékezhetne rá, talán nem is volt! Új idők szelei lengetik a… székely lobogót! A szombathelyi reggelizők öröme pedig nagyon is érthető!

Ugyan, ki győzte volna kivárni, hogy egy messziről jött ember, rácsodálkozása boldogságában emelje magasba az alkotást! A legjobb pillanatban, a legautentikusabb személy, a nagy újjáélesztő simizgeti elégedetten a gyermeket, az “övét” ahogy ezt a világtól nemzetét féltő és rendre megmentő nagy vezetőtől elleste!

Ha pedig ő örvendezik, ha kezét elégedetten dörzsölgetheti, akkor a dologban nyilván nincs semmi hiba! Tucatnyi bólogató és tapsikoló egyed közt immár megdicsőülhet az alkotó! Aki gyermekét ugyanazzal a szent meggyőződéssel emeli a magasba, mint szeretett vezére, hogy amit tett és amit tesz, keresztülgázolva az írott malaszton is, túl a törvényeken, majd a feledés homályába vész…

Mindez a dicsőséges fülkeforradalom apparátusának fotelbe zuttyanása harmadik évfordulóján, és persze a dicsőséges vezér ötvenedik születésnapjának előestéjén!

Egy évvel a sima és gond nélküli választási győzelem, a nagy és boldogságos újjáválasztás ünnepsorozata előtt. A nagy és reprezentatív állami sajtóreggelik közvetlen közelében! Ahol már nem számítanak a fenntartással élők, az ellentmondók, a kritizálók és bírálók! Ellenzék? Ugyan már… Nem számítanak, ezért nélkülük zajlik minden! Bensőséges és zártkörű a nagy nemzeti HURRÁ! Ahol minden, ami álságos és gagyi, megérdemel némi cirógató agyusztálást…

„A Jobb Élet Index a világ 36 országában mutatja meg, hogy mennyire érzik jól magukat az ott élők. A jókedv, az elégedettség meglehetősen szubjektív kategóriák, de ezzel az eszközzel bárki megnézheti, hogy idén melyik országban a legjobb élni. Magyarország több kategóriában az utolsók között áll: nem vagyunk boldogok, nincs pénzünk, nem bízunk a politikában és még kövérek is vagyunk.”

005

„Mi vagyunk például a legboldogtalanabbak, a kutatásban részt vevő összes ország közül az élettel való általános elégedettség nálunk a leggyérebb. A „mennyire van megelégedve összességében az életével” kérdésre 0-10-es listán kellett pontozni, ahol a 10-es jelentette a kicsattanó boldogságot, és a magyarok 4.7-es átlaga az összes országé alatt van (6.6 az OECD átlag). Tehát összességében nagyon nincs megelégedve az életével a magyar, sőt, az adatok szerint a magyar nő még a magyar férfinál is elégedetlenebb. A 36 nemzet közül az ausztrálok a legboldogabbak, akiknél ugyan nem a legmagasabb a jövedelem, de tiszta a levegő, egészségesek az emberek, általános a bizalom a politikában, és a 15 és 64 év közöttiek 73 százalékának van fizetett munkája. Nálunk ugyanebben az életkori csoportban csak 56 % dolgozik, ráadásul jóval kevesebbet keres. Ezek után talán nem meglepetés, hogy míg az ausztráloknál 82 év, nálunk csupán 75 év a várható élettartam.

A pénz vagy boldogít vagy nem, mindenesetre a magyarok jövedelmi szintje a többi országhoz hasonlítva szintén nem a legklasszabb. A friss adatok szerint az OECD országok átlagos nettó jövedelme évente 5,2 millió forint, míg Magyarországon csak 3,1. Ezzel a 36 ország közül a 31. helyezést értük el, nálunk csak az észtek, a brazilok, a törökök, a mexikóiak és a chíleiek keresnek kevesebbet. Nem különösebb meglepetés az sem, hogy igen kellemetlen a magyarok egészségügyi helyzete: hátulról a negyedik a sorban. Az hagyján, hogy nálunk sokkal kisebb az egészségügyi költés, mint az átlagosan jellemző, de még iszonyatosan kövérek is vagyunk: a felnőttek egyharmada van elhízva, szemben az OECD 18%-os átlagával. A legutolsók vagyunk a közösségi szerepvállalásban is, a magyarok töltik a legkevesebb időt önkéntes munkával, naponta kevesebb mint egy percet. Cserébe viszont valamivel az átlag felett vagyunk jófejek másokkal, vagy legalábbis a kutatásokban szeretjük ezt állítani. Ugyanis a magyarok 52 százaléka mondta, hogy elmúlt hónapban valamilyen módon segített egy idegennek, míg az OECD átlag csak 47%. Egészen jók vagyunk (ha nem is kiválóak) az oktatásban: a felnőttek 81 százalékának van középiskolai végzettsége, ami 7 százalékkal jobb az OECD-átlagnál. Az összes ország közül mi bízunk legkevésbé a politikai intézményeinkben, és nálunk a legkisebb a politikai szavazásokon a részvétel aránya.”

(Eddig a szokásos, mocskos liberálbolsevik uszító szöveg…ugye? A külföldről jövő hazugság, meg a képtelenségek sora…)

A minapi szombathelyi ünnepség, a sajtóreggeli tárgya egy sajtótermék, mely számot visel a mellén! Gondozója fel is elevenítette, hány és hány helyen bukkan fel ez a szám a magyar kultúrában és hagyományban. Ott volt például heteken át az a bizonyos feketeleves… És ez a szám nem az ötvenes és nem a nyolcas! Bár, az is lehet, hogy szeretnék, ha így volna, s csendes alázattal csak ennyit mondanánk: 

nekünk nyóc…

kerenyi-d00019FE2ce9c67a0b389