LAZÁRY KERESZTÚTJA – és az igazság megszabadít benneteket…

Vajna Palácsik Tímea először panaszkodott házasságkötésük óta; állítólag nem bírja, hogy újdonsült férje állandóan teleszivarozza a kocsijukat. Federico Lombardi, a Szentszék szóvivője cáfolja, hogy Áder János meghívására Magyarországra, így Szombathelyre is ellátogatna Ferenc pápa. Elfogatóparancsot adott ki a zágrábi bíróság pénteken Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader horvát exkormányfőnek annak érdekében, hogy a MOL meghatározó befolyást szerezzen a MOL-INA vállalat irányításában. Bűncselekmény hiányában megszüntette a Lázár János ellen rágalmazás miatt indult büntetőeljárást a bíróság. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár ellen Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója indított pert, amiért uzsorásnak nevezte őt a politikus. Debrecenben, a Pósa utcai Óvoda Mókus csoportja ebben az évben is kiosztotta a parlagfűmentes porták tulajdonosainak az általuk elkészített köszönő kártyákat. Országos vizelés – Lazáry Viktor drogtesztje negatív! Magyarország első nyilvános vizeletvizsgálata zajlott ma délelőtt Szombathelyen. Amíg a mintát ellenőrizték, Lazáry megköszönte mindenkinek a bizalmat, ellenfeleinek pedig üzeni, hogy jól van. Szombaton nyugaton, délnyugaton még több felhő lehet az égen, máshol a napsütésé lesz a főszerep. Eső sehol sem valószínű. Hajnalban a derültebb északi, északkeleti völgyekben előfordulhat talajmenti fagy, napközben 16-20°C várható.

04

Ülök a rádió előtt délidőben, mint rendesen, eszegetem az ebédet. Ilyenkor az elmúlt négy évtized reflexeinek engedelmeskedve, általában a napi ránk mért híreket fogyasztom. Megszokásból? Tudj’ isten! Már öreganyám mellett is megtanultam diskurálni a bemondókkal, ma is oda-odamondogatok. Vitatkozok, vagy éppen kuncogok, morgolódok, káromkodok, ha úgy jön ki a lépés. A kutya fáját!  Persze, meglehetősen felesleges minden mondatom, hiszen csak én hallom. Azok, ott a stúdióban, tőlem párszáz kilométerre csicsergik a napi penzumot, én meg itt magamban morgolódok. Esélyem sincs a párbeszédre. De ez a napi gyakorlatnak a leginkább megfelelő helyzet! Magyarország! Minden ugyanaz: mondják ők, én hallgatom, aztán mondom én és azt is csak én hallom… Príma alanya lettem a jobban teljesítő szülőhazának!

02

Aztán hamarosan megcsördül a telefon, utána megjönnek az első e-mailek, én meg mellébeszélek, magyarázkodok, szégyenkezek. Más helyett? Igen, ez van nálunk, Szombathelyen! Sajtó-nyilvános hugyozásra ment a városunk vezetője, a mi fiunk, hogy mihamarabb feloldozást nyerhessen. Negatív lett az újabb teszt, mi más! Elintézte, megoldotta, mit kell itt bámészkodni? Gyerünk, mindenki a dolgára! Aztán a kézi beszélőt leteszem, az internetet kikapcsolom, megetetem a kismacskákat. Lakjanak jól. Az enyémet falják, nekem elment az étvágyam! Attól a kevéstől is!

03

Elmondhatnám a tőlem kédezőknek a véleményemet, de minek! Esélyem sincs a párbeszédre. De ez a napi gyakorlatnak a leginkább megfelelő helyzet! Magyarország! Minden ugyanaz: mondják ők, én hallgatom, aztán mondom én és azt is csak én hallom… Príma alanya lettem a jobban teljesítő szülőhazának!

05

Felütöm a hírportálokat és látom, már csak az hibázott, aki nyilvánosságra hozta az egész gyászos históriát, már csak az ő vétke, hogy egy szerencsétlen, beteg embernek védekezni kell! Védekezni és mosakodni, mindenáron túlélni és bizonygatni, amit maga sem gondolhat komolyan. De minden ukáz és utasítás erről szól, ezt üzenték a példaképek! Az áldozatból így megvádolt, megsértett ember lesz, akinek kötelessége kitartani a nyilvánvaló hazugsága mellett. És persze mostantól ádáz ellenség, akit bármire használhat majd a pártja – leginkább kamikaze lehet! Ahogy mondani szokás, kényszerpályára állt, bélyegét úgy emlegetve, mint amit mások hazugsága által kapott. És lám, máris zsarolható, megvesztegethető, de mostantól már az övéi által.

01

A tükörhöz lépek. Nézek magam elé, és a fájdalomtól szinte sokkos állapotba kerülök. Ő vagyok én? Valódi bűnöző, a bélyeget örökké cipelő ember? Aki alig több, mint három éve kezdte kálváriáját, s aki már nincs, nem lehet igazán otthon a szülővárosában? Közéjük tartoztam és ma azok közé tartozom, aki miattuk vált semmivé. Ellehetetlenülésem okozói, a velem törődni nem képes árulók. Akiknek nem számít egy ember, mert nem számíthat! Milyen sokan vagyunk… Esélyem sincs a párbeszédre. De ez a napi gyakorlatnak a leginkább megfelelő helyzet! Magyarország! Minden ugyanaz: mondják ők, én hallgatom, aztán mondom én és azt is csak én hallom… Príma alanya lettem a jobban teljesítő szülőhazának!

Szeretnék együtt éhezni és a kevés havi pénzecskét beosztani mindegyikükkel. Szeretnék velük fázósan kinézni a sötétke házból, s arra gondolni, hogy holnaputántól nagy hidegek jönnek, s majd nem tudunk meleget varázsolni a szeretteinknek. Velük volnék boldogan a kilátástalanságban, a holnap bizonytalanságában, amikor nem telik új kabátra és tüzelőre, amikor még éveken, hónapokon át kell várnunk a – talán eljövő – biztonságra!…

Fiúk, veletek szeretnék nyomorogni, és rettegni, vajon képes lehetek-e majd megadni szeretteimnek a végtisztességet!

Mert közétek tartoztam, értetek, értünk tettem a dolgomat, s most mégis magam vagyok! Nem ezt ígértétek! Esélyem sincs a párbeszédre. De ez a napi gyakorlatnak a leginkább megfelelő helyzet! Magyarország! Minden ugyanaz: mondják ők, én hallgatom, aztán mondom én és azt is csak én hallom… Príma alanya lettem a jobban teljesítő szülőhazának!

Utóirat:

Ha megtartjátok az igémet, valóban tanítványaim vagytok, megismeritek az igazságot, és az igazság megszabadít benneteket. – János 8:31-32