FID-ESZTELENÜL – Gyönnek, gyönnek, ebből a gyövésből nagy einstand lesz…

„Ez különleges pesti gyerekszó. Mikor valamelyik erősebb fiú golyózni, tollazni vagy szentjánoskenyér-magba – pesti nyelven: boxenlibe – játszani lát magánál gyöngébbet, s a játékot el akarja venni tőle, akkor azt mondja: einstand. Ez a csúf német szó azt jelenti, hogy az erős fiú hadizsákmánynak nyilvánítja a golyót, s aki ellenállni merészel, azzal szemben erőszakot fog használni. Az einstand tehát hadüzenet is. Egyszersmind az ostromállapotnak, az erőszaknak, az ököljognak és a kalózuralomnak rövid, de velős kijelentése.”

Molnár Ferenc szavai ezek, a Pál utcai fiúk kötetből. Ahogy ezek is:

“Hát csak jöttek a Pásztorok, egyre közelebb jöttek, és nézték nagyon a golyókat. Mondom a Kolnaynak: – Te, ezeknek tetszik a mi golyónk – és még a Weisz volt a legokosabb, mert ő mindjárt mondta: – Gyönnek, gyönnek, ebből a gyövésből nagy einstand lesz”

Látszólag persze éppen nem ezek a szavak kellene, hogy eszembe jussanak. Most, két komoly „megvilágosodás” után. Az első attitűd alig egy hete, a második, mely jóval markánsabb, pár napja történt.

Az akol mindkét esetben narancsszínű, elébb egy kábítószer használaton elcsípett politikus ejtette tagságát, no persze csak, hogy ne vetüljön árnyék a pártjára, a minap pedig egy lényegében kegyvesztett párttag küldte be a központba igazolványát. Merthogy elege lett. Mi meg, akik kívül e pántlikás körön, bambán szemlélődünk, csak kapkodunk levegő után!

Lazáry csak úgy, ( tán igazándiból nem is ), átmenetileg engedelmeskedett a kívánatos einstandjának, Debreczeny meg éppen maga idézett elő egy furcsa ön-einstandot, választott hozzá egy jó erős kopertát, aztán fölsürgönyözte a plasztiklapot egyenest a vezérkarhoz!

Mindketten kemények!

Egy árnyékvetülést meggátló és egy kegyvesztett fidesznyik agóniája a velejéig züllött rendszerükben.

Nekem valahogy mindketten ugyanazt jelentik! Akkor is, ha első nekifutásra mindkét esetben felfedezni véltem némi furdalást, lelkiismeretileg… Csak erről az egészről Szolzsenyicin másként vélekedett: „A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret.”

20111024orbanvikt4

Mert persze éljenezhetnénk is, hogy lám-lám, hová nem szorult abból a rengeteg féle tisztességből, meg lám-lám, azért a szunnyadó emberi értékek olykor elő-előbukkannak… De nem szerencsés, ha szimplán beájulunk!

A párhuzamosan futó történeteknek mégiscsak volt egy szakasza, történetesen mostanáig, mely tökéletesen kimeríti a cinkosság fogalmát!

“Nekem senki se mondja, hogy nem vagyok kemény, Babettával járok, anyámmal lakom, macskát tartok, nekem senki se mondja, hogy nem vagyok kemény”

Csoki örökérvényű mondatai járnak a fejemben! Tűnődöm, mi volna velem, ha szombatonként meccsre, vasárnap délelőtt meg templomba igyekeznék? Ugye, milyen kemény volnék akkor én is!? Talán másképp látnám a tegnapi „nyócegyet”, meg a minapi megerősítést a püspök részéről; Ferenc jön és kész! Mert bár az ország háromnegyede filléres gondokkal küszködik, a foci, meg a pápa tutira aktuális! Beleillik a nemzeti kormányunk országimázsába.

Nem vagyok sem focidrukker, sem katolikus. (Elvárják, hogy örüljek!)

Meg bolond sem, hogy még mindig elhihessem, ha néhányan a lelkiismeretükre hivatkoznak, amikor nagy a gáz! Mert semmi nem változik! (Elvárják, hogy örüljek!)

Stadionok épülnek holnap és holnapután, mert nyilván akad pár tucat megszállott focirajongó e kies hazában. Aztán majd Ferenc lázban úszik mindenki, bár csak az ország harmada katolikus! Meg lesznek még néhányan, akik megtévesztésül hátat fordítanak Orbán Viktornak, kik örökre, kik meg csak kis időre! Hogy ne vetüljön árnyék! Bla-bla-bla!

De szép is volna egy kevés őszinteség, mondjuk egy valódi igazmondó szájából, aki nem számításból, nem bosszúból, csak úgy, ahogy illik, elénk állna, hogy azt mondja:

Elkúrtuk. Nem kicsit. Nagyon!