A BOLYGÓ KAPITÁNYA – elkúrta, nem kicsit, nagyon!

Talán három éves lehetett a fiam. Vasárnap reggel mindig a televízió elé hívott. Ott izgultam, vele, valahányszor a Bolygó Kapitánya következett!

captain-planet-and-the-planeteers

Tudom, ahhoz, hogy most felidézhessük, mesélnem kell róla egy keveset!

Egyszer volt, hol nem volt…Gaia, a Föld istene, felébredve hosszú álmából, azt állapította meg, hogy az emberek nem törődnek eléggé a Földdel. Ezért öt varázsgyűrűt ajándékozott öt fiatalnak, mindegyik gyűrű más-más erőt képviselt: Kwame Afrikából a föld, Wheeler Észak-Amerikából a tűz gyűrűjét birtokolta. Linka a Szovjetunióból a szél gyűrűjét kapta, Gi Ázsiából a víz gyűrűjét, Ma-Ti Dél-Amerikából a szív gyűrűjét használhatta. Ezek külön-külön is ütősek, de erejüket egyesítve megjelenik a Bolygó Kapitánya, egy nagyon erős, okos, természetfeletti erejű szuperhős.

Akár arra is képesnek bizonyult, hogy legyőzze Dr. Mételyt, a környezetszennyezés kapitányát!

captain-planet

A fiam felnőtt. Televízió helyett délután a számítógép monitorja előtt ültem… Ahogy néztem a mai közvetítést az ellenzéki megemlékezésről, eszembe jutottak a régi vasárnap délelőttök! Egyre azt a pillanatot vártam, hogy a helyi (önjelölt) bolygó kapitánya majd felsétál a tribünre, előveszi, aztán látványosan összetépi előre megírt beszédét.  (Ahogy azt anno felejthetetlenül megtette George Bush…) Aztán a színpadra hívja az őt megelőző szónokokat, magasba lendítik a karjukat, hogy a közönség, mely torka szakadtából „összefogást” követelt, végre boldog lehessen… De nem!

A mi bolygónk kapitánya ma nem ilyen volt! Limuzinjában felejthetetlennek szánt beszédjét memorizálva azt a másodpercet várta, hogy a speaker őt szólítsa. Nem tűnt fel neki, hogy a publikum egyre csak skandálta nyilvánvaló álmát, nem látta és nem hallotta a szinte karnyújtásnyi lehetőséget. Talán, mert nem tehette?

Mindegy is már! Csak Dr. Mételyt volt képes kiszolgálni, meg mindazokat, akik hatalmának fennmaradásában érdekeltek!

Elkúrta, nem kicsit, nagyon!

captain-planet (1)

Azok az egykori vasárnap délelőttök valódi örömben teltek. Fiammal együtt izgultuk végig az összes epizódot, a Bolygó Kapitánya mindig győzött. Legyőzte Ártányt, a Pikkelyes sugárnyelőt, Fosztogatót, meg Tartályos Sly-t; mindenkinél többre volt képes, a társak ereje által.

Mert képes volt az összefogásra!