ELVEGYÜLJÜNK, VAGY MEGNÉMULJUNK? – 150 nap és folyt.köv.

A választópolgárok akaratából. Ez a demokrácia lényege. Állítólag! Meg leginkább a szólásszabadság, ami elvileg a korlátozások nélkül kimondható véleményről szólna, amihez képest mások egyetérthetnek, vagy ellenvéleményüket fejezhetik ki. Normális esetben ezt vitának nevezik, érvek ütköztetésének, tudomásul véve a különböző érdekek megnyilvánulásait. Merthogy érdekek nélkül nem létezik vélemény, vélemény nélkül pedig a vita leginkább civakodás, erőfitogtatás, melyben az aktuális hatalmasság a föld alá küldheti a jóval kisebb méretű, vagy hangú ellenfelet. Ma leginkább ellenséget! Itt az éleslőszer nem praktikum, inkább eszköz, a félelemkeltés primitív fegyvere. Mely minden olyan területen beválik, ahol a nagy pofon, az ököl az egyedül üdvözítő módszer…

Uszkve 150 nappal a nagy folyt.köv. előtt, amikor még látszólag szabad a választás, eldönthetjük, hogy lájkolunk, vagy törlünk. Leginkább magunkat, meg a megszólalásainkat! Végre eltűnnek a határok író, újságíró, blogger, meg egyéb köpködőinasok között! Kiosztatnak a bélyegek, lesznek a jó birkák, meg a fekete bárányok. Utóbbiak mehetnek a húsdarálóba! Akkor is, ha firkászok, akkor is, ha amatőr filmesek, jó lesz berendezkedni egy két hár… évre, ennyit kóstálhat holnaptól az oknyomozás! Holnaptól tilos valamiről értesülni, valamit megtudni, kinyomozni és feltárni, leginkább azt másoknak elmondani, persze bizonyítékokkal alátámasztani!

„A pofádat befogod!” Ugye, hogy ismerős a mondat?

„A büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítását javasolja a Fidesz, hogy ne fordulhasson elő újra a bajai videóügyhöz hasonló eset – közölte a kormánypárt parlamenti frakcióvezetője sajtótájékoztatón.

000822967-6547-625

Rogán Antal elmondta, az Országgyűlésnek még hétfőn benyújtják a várhatóan decemberben hatályba lépő Btk.-módosítási javaslatukat, amely alapesetben egy évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti majd azt, aki mások becsületének csorbítására hamisított vagy valótlan tartalmú hang-, illetve képfelvételt készít. Aki ezt elérhetővé teszi, az két évig, aki pedig nagy nyilvánosság előtt vagy jelentős érdeksérelmet okozva követi el a bűncselekményt, az három évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntető – ismertette az indítványt.

A “bizonyítékhamisítási botrány” mélyen aláásta a demokratikus intézmények működésének normális rendjét, ezért “nem engedhetjük meg, hogy a közelgő választás előtt ilyen még egyszer előforduljon” – indokolta javaslatukat a frakcióvezető.”

Holnaptól majd írunk vicces történeteket!

Nagy Lajos, ez a derék íróember, – amúgy a Nyugat egykori szerkesztője! – felülmúlhatatlan írásművet hagyott maga után, melyet könyvbe öntvén, nemes egyszerűséggel „Karcolatok” címmel zúdított a bárdolatlan utókorra. A Képtelen természetrajz pedig azon belül is maga a tökély, az úgyszólván felülmúlhatatlan irodalmi bravúr. Állatokról írni, úgy, hogy közben persze végig gyűlölt emberekről írunk, emberi tulajdonságokat, megnyilvánulásokat tükrözünk, előszeretettel alkalmazott eszköz, ma is; a kiválóan játékos alkotói fantázia fegyvere.

Az elnémíttatottak utolsó eszköze; nemdebár!

A minap frissen mázolt gyep kapcsán magam is elgondolkoztam, s amint arra Karinthy tanított, fogalmazni kezdtem.

Nos: így írtok én!

A VAKOND

A vakond, vagy ahogy a szakirodalom említi, a vakondok, – leginkább pedig ahogy kimúlt példánya felett a zoológus szokta volt mondani -, a chordaták törzsébe, a vertebraták altörzsébe, a soricomorphák rendjébe és a talpidaek családjába tartozó rovarevő; mely az EU-s előírásoknak megfelelően leginkább a Talpa europaea névre hallgat; köztünk él.

Alapvetően „heles” kis állat! A maga zömök bumfordiságával, kopaszra nyírt buksijával, odaadó, szűnni nem akaró mosolyával.

A vakond egy ideje minden igyekezetével azon munkálkodik, hogy mindenhol ott/itt legyen. Territóriuma látszólag maga a végtelen, de amint pompázni kezd akár egyetlen nemes virág is szűkebb pátriánkban, a vakond azonnal körbetúrja. Lételeme, hogy megtett métereit méretes földkupacok hátrahagyásával jelezze. Jöhet a tavasz, lehet nyár, vagy akár ősz, dombocskái szanaszét meredeznek. Hanzsiktúrás. Ez az általa elkészített műalkotás neve. A látszólag tetemes humuszkupacnak amúgy semmi értelme nincs. Mégis, fáradhatatlanul teszi a dolgát! Kora reggeltől késő estig… (Nagy Lajos emlékére, szeretettel!)

Ezek után Rogán Tóni máris elkezdhet töprengeni, hány évet méret rám! Mert ugyan konkrét képeim a Talpa europaea-ról nincsenek, sem videot nem rögzítettem árokásó tevékenységéről, azért nyílván bűn, már maga a gondolatvezetésem is!

Eltűnődtem. Vajon mi indította be ennyire ezt a derék embert?

20030703roganA mi Rogán Tóninkat, aki, mint köztudott a szlovén-osztrák-magyar hármashatárnál fekvő Szakonyfaluban nőtt fel, szlovén eredetű családban. A középiskolát a szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban végezte. Tóni, aki a “Szentgotthárd” című városi újság 1989-es évfolyamának 3. számában „Diákmozgalom a gimiben” címmel következő értekezést jelentette meg:

rogan-kozepes„Az iskolai KISZ szervezet befolyása és jelentősége továbbra sem csökkent, annak vezető szerve az Iskolai KISZ Bizottság (IEB), az iskolai KISZ tagság révén, de döntően befolyásolta a diákmozgalom alakulását. Ez a mi iskolánkban sem történt másképp, ezért bírt számunkra is olyan jelentőséggel az országos KISZ értekezlet, (OKÉ),  amely 1988 novemberében ült össze és felismerve a KISZ súlyos problémáit, újító szándékkal a következő döntést hozta: a jövőben csak az lehet KISZ tag, aki elfogadja az OKÉ platformját, csatlakozik valamely alapszervezethez, az az alapszervezet a tagjai által befizetett tagdíj igazolásával, valamint tagjainak nevével és címével bejelentkezik valamely kapcsolódási ponthoz (városi, megyei KISZ bizottság, vagy KISZ KB). Az OKÉ platformja minden eddiginél nagyobb szabadságot enged meg az alapszervezetek számára, az alulról szerveződése és a demokratikus irányítást tűzi ki feladatul, ezt fogadja el értéknek.”

20020117roganEz a derék és persze elkötelezett KISZ titkár,  alig pár év múlva, 1996. október 11-én alakította meg cimboráival a Fidelitast, amely azóta is létezik, – vezetője szintén kiváló földink, Ágh Péter -, és magát Magyarország legnagyobb ifjúsági szervezeteként aposztrofálja. Magukról így vallottak:”…már a rendszerváltás után eszmélő nemzeti szabadelvű, konzervatív és kereszténydemokrata gondolkodású diákok alapították.”

rogan2_353_2010030322801_398

Rogán, a nagy igazságszolgáltató karrierje a Fideszben teljesedett ki, s ma már mint törvényalkotó tartja a hozzám hasonló elvtelen emberek ezreit rettegésben. Ez a legújabb ultimátuma, mely leginkább a szólásszabadság korlátozásában teljesedik ki, vélhetően nem az utolsó cserép, amivel égbe nyúló karrierjét építgeti.

A magunk egyszerű módján csak azt tudjuk, mert megtapasztalhattuk: amint egy profi köpönyegforgató a szabadság védelmében büntifalakat húz, már felesleges jogról, jogállamról, meg főleg demokráciáról papolni.

Jobb nem bukkanni a gazságra, nem beszélni az igazságról és főleg nem bizonyítani azt képekkel, videoval, mert könnyen eltalálhat Rogán Tóni ökle!

A Talpa europaea meg úgyis teheti, amit csak akar! Uszkve 150 napig…