REZESOVACSÖKKENTÉS – az új megváltó elintézi…

Sándor György humoralista örökbecsű mondatai jutottak eszembe, amikor izgatottan figyeltem az ítélethirdetést, bizonyos Eva Rezesova ügyében.

Hat év fogházra ítélték a halálos balesetet okozó szlová

MIÉRT GÖRBE A BANÁN? – miért, görbe?

A kiváló író, humorista azt kívánta érzékeltetni e jeles mondatával, hogy olykor csak a hangsúly tesz különbséget gazdag és szegény között, no meg a mentalitás persze. Mert akadnak képletek, amik természetes, mondhatni bagatell dolognak tűnnek a biztos holnap tükrében, ugyanakkor érthetetlenek, ha a máért és holnapért való permanens aggódás a múlt romjaira épül.

Amikor jó szándéktól vezérelve megpróbálok felvázolni egy napokon belül meglehetősen fázóssá váló történetet, sietve kell hát szabódnom a mélyen tisztelt gazdagok előtt, mert okfejtésem alapvetően a szegény oldalról tudósít! Indokom egyszerű: fogalmam sincs, milyen gazdagnak lenni, megtakarításokkal, javaimmal gazdálkodva élni a mindennapokat, és tervezni, legalább holnaputánig! A hozzám hasonlóak elenyésző számban, talán, ha nyolc millióan lézengenek e kies hazában…

Tulajdon nélkül, tehát felelősséggel vigyázva a semmire, a minap a faluban kötelességét végző leolvasó ember után szaladtam, hogy szerény bérleményem fogyasztásmérőinek adatait megoszthassam a szolgáltatóval. Mert nekem meg ez a kötelességem – gondoltam, ha éppen munkám okán nem tartózkodtam odahaza, a minapi eljövetelekor. Kötelességem, tehát a büntetéstől való félelmem! Végigmértük egymást, rövid diskurzussal örvendtük a hasonszőrűséget, aztán az “alaptörvény szellemében” megvitattuk a rezsicsökkentés rám mért előnyeit, azt a mintegy havi kettőszáz forintot, ami ugye a zsebemben marad. Merthogy annyi az egész!

Ahogy a magyar népmese mondja: aki nem hiszi, járjon utána!

Az illetővel elbeszélgettünk a becsapott, felheccelt öregekről, akik esténként még imáikba is belefoglalják az új megváltó szerepében tetszelgő vezetőt, aki mintha a sajátját osztaná, mint valami mannát hinti szép ígéretét, amit leginkább rezsicsökkentésnek nevez. Rezsicsökkentésnek, a jobban teljesítő ország üdvtörténeteként, melyet meg kell és meg tudunk védeni – vagyis tavasszal gondolkodás nélkül választjuk újra a fülkeforradalom hőseit!

A dologról szinte mindenki tud, úgy intézik, hogy a vízcsapokból is ez folyhasson. Csak ez! Csak éppen a dolog, a rezsicsökkentés magyarázata marad kicsit olyan, mint egykor a dedóban: miért? mert bőr az egér! de miért? mer csak! és miért mert csak? mert azért! Szóval, a dolog, a rezsicsökkentés ajándék, adomány, jutalom, ráadás, nyilván a tehetősek ajándéka a nyomorult nyolcmilliónak. Minden képzeletet felülmúló népmesei fordulat, ahol a jóságos király, meg a pereputtya megprezentálja a szegény szolgalegényt. Aki szegény alig-alig veszi észre, hogy már nem is napszámos, zsellér, cseléd, de leginkább csicskás!

A rezsicsökkentés a jövő tavaszi országgyűlési választások ünnepelt csicskáztatása.

Nem becsapás, jóval több annál! Szemfényvesztés, a káprázat maga, a “cirkuszt kenyeret” konca, a legkiválóbb marketingköntösben! Amit ráadásul megvédet önmagunkért a nagy rezsicsökkentő. S hogy ne harcoljunk mindegyre az ismeretlen ellenséggel, kiderül, hogy a mi ellenségünk, a nagy rezsinövelő nem más, mint az őt már két alkalommal simán legyőzni képes szemkilövető, multimilliárdos, tehát gazdag (gaz)ember.

A rezsicsökkentő hatalmasság pedig  nyilván szintén nagyon szegény, mint mi mindannyian! Közülünk való, gumicsizmás, hátizsákos, szotyizabáló fociőrült, aki ráadásul tisztességes, nyilvánvalóan, mert keresztény!!! És éppen ez az, amitől a sokaság megtébolyodik! Mert ha nem gazdag, akkor miből adja az ajándékot, az ingyen kegyelmet, mint ahogy, amúgy rendesen, a megváltóknál szokás? Csak nem máshonnan veszi el, amit elenged, amivel csökkenti azt, amit mindmáig megfizettetett? S, ha mindmáig megfizettette, most hol az a rengeteg pénz, amiről mostantól lemond?

Ebből is látszik, ma milyen nehéz dolga van a megváltónak!

Meg a szegény embernek, aki hálára született, alázatra, meg persze töprengésre, hogy vajon az élet kinek jár, kinek jut, megvásárolható-e, és, ha igen, akkor mi is valójában az élet? Mert, ha az élet a szabadság, akkor a szabadságvesztés nyilván kifejezhető értékben!

varholikova-rezesova1

Ez az a pont, amikor a szegény ember megtorpan és félni kezd! Rettenetesen! Mert látja, amint ma Magyarországon a milliárdosnő kezéről leoldják a bilincset és négy ember kegyetlen halálának okozójaként átballag egy havi több száz ezer forintot kóstáló luxuslakásba! Ahol a közelmúlt szüksége után eltöprenghet, miért görbe a banán!

o_varholikova-mreze5

Ahogy a szegények, úgy szimpla nyolcmillióan a csodára ámulva ismételhetik: Miért? Görbe? Hogy vajon van-e még igazság, meg főleg igazságszolgáltatás… amiben az is hihet, aki nem gazdag!

Egy régi keleti adoma szerint, aki kérdez, hülyének nézik, aki nem kérdez, hülye marad! Tessék mondani, egy idegen országban, ha valaki álmában baltával megöl egy másikat, hogy lesz belőle hazájában szabad ember, hős? Ha valaki ugyanabban az idegen országban betépve, száguldva belerohan négy ember kocsijába, azok bennégnek, hogy mehet luxuslakásba az ítéletig, majd három év múlva békével, haza?

rezesova

Nekik, mert nyilvánvalóan rengeteg pénzük van, a szabadság, meg az élet jut. De vajon mi jut a szegényeknek. Rezsicsökkentés? Az micsoda? Rabszolgasors, meg halál… Mikor lesz REZESOVACSÖKKENTÉS?

3 thoughts on “REZESOVACSÖKKENTÉS – az új megváltó elintézi…”

  1. Rohadt világ! Úgy látszik aki gazdag annak még emberéletekért sem kell annyit ülni mint más embernek! Mi az hogy házifogságba??? Be dugni a leszbi csajok közé a börtönbe, egy kicsit had egyengetnék meg a részeg disznót! Sőt a férfiak közé kéne tenni, aztán kapna nagy fa.zt mindenhova! Rohadék!

  2. “Mily igazságos az Úr, a gazdagnak ételt adott, a szegénynek étvágyat.”
    /szintén Sándor Györgytől/

  3. Ha a baltás azeri gyilkos nemcsak szabadon mozoghat,hanem még nemzeti hős is lett,miért kell csodlkozni a piti bűnöző Rezesova ügyén???

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.