TANULJUNK RÖFÖGNI!? – kormányunk karácsonyi ajándéka nyomorultaknak

Gábor – nevezzük így, az egyszerűség kedvéért – egy magyar nagyváros lakója, ötvenkét éves férfi. A helyi általános- és középiskola elvégzése után közgazdász egyetemi diplomát, majd főiskolai, tanári diplomát szerzett, később, önszorgalomból, saját költségén, újabb szakképesítések érdekében tanfolyamokra iratkozott, sikerrel teljesített szakmai vizsgákat, tanult, hogy majdan azt tehesse, amihez tehetsége volt, és van, amihez ért.

Mindezt azért, hogy biztonságban élhessen, ha “nagy lesz”…

Magyarországon született, élt és – kalandvágyból – itt is maradt. Vállalkozó volt, évtizeden át eredményes; kényszerből, önállóan teremtett munkahelyét azonban felőrölte a válság. Negyedik éve nincs rendszeres jövedelme, mert nincs a megszerzett tudásához méltó munkája, kitartó próbálkozásai rendre kudarcot vallanak, pályázik, de túl az ötvenedik életéven, esélytelen. Alkalmi munkákból él… és olykor elfelejtik kifizetni az elvégzett munkáját. A közmunkából befolyó pénze alig elég az albérlet díjára.

Az idei év karácsonyára különleges meglepetést kapott.

A közmunka program keretében – mivel az Orbán kormány egy remek ötletnek köszönhetően így képes európai uniós pénzeken, iskolának álcázott, téli munkatáborok révén, olcsó szavazatokat vásárolni… (sic!)- iskolapadba kényszerült, ahol a találomra összeboronált, igen különböző életkorú, képességű és felkészültségű emberekkel együtt tanul.

Állítólag 24 milliárd forintból! Írni, olvasni és számolni. Diplomák után!

Füzeteiben sorakoznak a vidámságot jelképező napocskák, a fecskefarkak, meg a karikák, az “f” és “j” betűk, meg az “o” betűk alapelemei, esténként, lefekvés előtt még emlékeztetőül felmondja asszonyának az ötös szorzótáblát, aztán újraolvassa a kötelezően feladott népmesét a csillagszemű juhászról.

Gábor nem panaszkodhat… de minden eddigi elképzelését felülmúlta a tegnapi környezetismeret óra. Az állatok viselkedéséről tanultak, mert nyilván alapvető kompetencia, s a tanulnivaló zárásaként a tanító kérésének megfelelően hangosan ismételgették a következőket: a mackó brummog, brumm, brumm, a birka béget, bee, bee, bee, a tehén bőg, bú, bú, bú, a kakas kukorékol, kukurikúúú, a disznó röfög, röff, röff, röff…

phpThumb_generated_thumbnailjpg

A disznó röfög, röff, röff, röff.

Míg a közmunkás-falkával röfögött, visszaemlékezett… Amikor pár évvel ezelőtt, még maga is tanárként, felnőttek továbbképzésein tanított, olykor viaskodnia kellett a lelkiismeretével, nehogy megbántsa a nem ritkán többdiplomás, aktív szakembereket, az olykor elavult ismereteket közvetítő tananyagok okán. Szerette volna ugyanakkor átadni a vizsgatételek teljes anyagát, így – miközben a gazdálkodás legelemibb összefüggéseiről magyarázott -, néha elnézést kért, mentegetőzött, amikor evidenciákat volt kénytelen újra, meg újratanítani.

Az akkor volt…

Az orbáni közmunka-iskola ma van, 2013-ban zajlik, és mint minden a gazdaságban, nyilván ez is hasít! A KLIK felkérésére a TIKK által egyetlen hónap alatt összehordott képzési program alapján!!! Nyugdíjas pihenésükből visszarángatott, fáradt pedagógusokkal. A hamarosan érkező, nyilván fantasztikus mentálhigiénés képzések előtt, tyűhahóóóóóóóóóóóóó!

A jobban teljesítés országában, ahol statisztikailag pikk-pakkra sikerült megfékezni a munkanélküliséget, ahol a közmunka programoknak, meg a rezsicsökkentésnek köszönhetően egy jövedelem nélküli család éves megtakarítása akár százezer forint is lehet!

…egy jövedelem nélküli család megtakarítása…

Ahol ördögi módon sikerült kispekulálni, miként szégyeníthető meg néhány (ezer) évek óta munkát nem találó többdiplomás, mondjuk vendéglátó ipari közgazdász, agrármérnök, vagy éppen matematika tanár! Itt, ma, Magyarországon iskolapadba ül, – és punktum! -, aki nem akarja magát kizárni a támogatások legaljasabbikából, a teljes megszégyenítés programjából, ahol a közmunkássá vetett diplomás végzettségű ötvenes röfögni tanul!

malacpacban_1331320166

Ahogy röfögni, bégetni, meg kotkodácsolni tanul a hatodik osztálynak harmadszorra is eredménytelenül nekiveselkedő színes-fém-gyűjtő, a tengerek nélkül maradt hajóskapitány, meg az elvonóról frissen szabadult mulatós muzsikus. Akik az iskolapadban szorongva vidáman mentesítik a nemzetgazdaságot a segélyfizetések nehéz terhétől… Orbán és gépezete teremtette ezt is, ahogy a közigazgatás, az egészségügy, meg az oktatás reformját is, a magyarság megnyomorításának új eszközeit eredményeknek hazudva.

Gábor – így neveztük el -,végigdolgozta a nyarat. Amikor egykori kollégái a horvát tengerparton napoztak, ő a temetőhöz vezető út árkát tisztogatta, amikor az egykori alma materéből kibukott, nagykorúságával hencegő, aktuális tinibálvány a mellimplantátumait operáltatta, ő éppen az új eu-s játszótér mentén kaszálta a hasig érő füvet, aztán, hogy jött az ősz, a lehullott falevelet gyűjtögette, s hallgathatta, amint a munkába igyekvők a pedagógus életpálya modell kudarcaként értékelték a gyér fizetésemelést…

Most a holnapi énekórára készülődik, biflázza a Székely himnusz harmadik versszakát, még egyszer, hangosan, szótagolva elolvassa a Szentírásból az éppen kötelezőt, este pedig elgondolkozik, mit írjon majd a karácsony előtt esedékes nagydolgozatba, mely a “Mi leszek, ha nagy leszek?” munkacímet viseli…

One thought on “TANULJUNK RÖFÖGNI!? – kormányunk karácsonyi ajándéka nyomorultaknak”

  1. Ez tükrözi az ország színvonalát! Orbán arról álmodozik arról, hogy a külföldi normálisabb országokba távozó magyarok majd visszatérnek ebbe a posványba! Hát persze! Ha megbuggyannak, akkor bizonyára visszatérnek majd, de ha nem, akkor elég csekély erre az esély!Akinek esze van, kitanul egy szakmát, megtanul angolul és németül, és azután elhúz innen külföldre, élhetőbb országba, mert erre az országra nincs jobb kifejezés, mint az, hogy posvány!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.