FELCSÚTTÓL A MÉSZTELEPIG – Viktor! kevesebb, mint 80 nap, mégis mire lehetne elég?

Felcsút. Község Fejér megyében, a Bicskei járásban. Egy esztendeje még 1841-en lakták… A község nevét korábban talán csak azok ismerték, akik a faluban, vagy környékén születtek, esetleg átutazóban végigbetűzték a falutáblát a „Pesttől Fehérvárig” zötykölődő autóbuszon utazva. ( 1931. július 16-án a település határában ért földet repülőgépével az Atlanti-óceán átrepülése után Magyar Sándor és Endresz György. A „Justice for Hungary”  nevű repülő kényszerleszállásának momentumán túl egészen a közelmúltig alig történt említésre érdemes esemény a környéken… )

Negyven egynéhány éve éppen csak annyi történt, hogy a felcseperedő Orbán Viktor  e község focipályájának gyepén megvilágosodva döbbent rá élete értelmére, mely maga a csoda, a labdarúgás; hogy később, első miniszterelnöksége idején éppen ide, Felcsútra álmodhassa a magyar foci Mekkáját. Akadémiát, Stadiont…

Felcsúton manapság leginkább iparkodni látszanak, nagy a felhajtás, a véghajrá felé hasítanak, alig három hónap maradt – ahogy mondják -, Viktornak el kell készülni a Makovecz Stadionnal! Kevesebb, mint 80 nap…

Felcsút-mésztelep térkép

Felcsúttól alig húsz kilométerre található Tatabánya. Megyei jogú város, Komárom-Esztergom megye és a Tatabányai járás székhelye. 67 406 lakójából „felcsútnyi” ember él Tatabánya –Mésztelep területén, embertelen körülmények között. Az egykori cementgyár munkásainak épített néhai lakótelep, a jelentős kiterjedésű „Virágos Mésztelep” ma az ország egyik legriasztóbb gettója, többségében áram és víz nélkül maradt, jellegzetes hullámpala fedésű házaival, ahol az ablakok, ajtók nélküli lakásokban, garázsokban élik, éhezik és fagyoskodják nyomorúságos létüket az itt lakó, többségében cigány családok.

eeee

Itt – ugye, nem kell magyarázni, miért? – értelmetlen dolog volna a focival, a munkanélküliséggel, az oktatással, egészségüggyel előhozakodni. Húsz éve egy szombathelyi stáb forgatta az utolsó dokumentumfilmet az itt élők iszonyatáról, de azóta a helyzet évszázadnyit romlott! Manapság az a hír járja, hogy a Mésztelep egyirányú utca, ahová mindenki csak saját felelősségére léphet. Sem a korábbi, sem a mostani – természetesen kormánypárti – városvezetés nem tud, de lehet, hogy nem is igazán akar mit kezdeni a gettó problémájával.

Nem változtathatnak az itt élők helyzetén!

De, hol is tartunk?

SONY DSC

SONY DSC

Felcsút lesz Magyarország jelképe. Orbán kedvence…

Így döntött az ország teljhatalmú ura, meg az őt körülrajongó vazallusai. Ami Felcsúton épül, valószínűleg valóban világhírű lehet. Akkor is, ha már a puszta elnevezése is hazugság!

Hiszen a stadiont Makovecz Imre nevét bátran használva építik, eszeveszett tempóban, holott tudjuk, az építész halála után két évvel kezdődő munkák Dobrosi Tamás építész nevéhez köthetőek.

orbiAmikor pedig a „közjónak” épülő monstrum közelébe érünk, az is kiderül, hogy csak a csalafinta névválasztás miatt kell elámulnunk a köz akaratán: itt a Közgép, meg az Mészáros & Mészáros Kft. alkot!

A kivitelezési munkálatokat Simicska Lajos hírhedt nevű vállalkozása és a központi fűtés szerelőből előbb polgármesterré, majd milliárdossá emelt Mészáros Lőrinc cégei végzik. Ők Orbán cimborái!

(archiv kép!)

Aki elhatározásának engedve Felcsútra és a Tatabányai Mésztelepre igyekszik, kell, hogy előre felkészüljön az őt fogadók “szeretetére”. Felcsúton, érkezésünkkor éppen odahaza időzött a legfőbb hatalmasság. Mégsem láthatjuk! A Puskás Akadémia előtt álló koromfekete, páncélozott Transporter, meg az egyenkopasz TEK legényekkel megrakott Audi terepjáró, ami erről tanúskodott. Ahogy előkerült a fényképezőgép, csak az újságírói leleményesség engedte, hogy belépjünk az építkezési területre. Ők nem nagyon akarták!

Mi bejutottunk!

(…)

A Tatabányai Mésztelepen már nem lehettünk ennyire bátrak, ezért csak gépkocsiból fotózhattunk. A hírverés alapján így láttuk jobbnak. Nemhogy kiszállni, lassítani is alig mertünk.

SONY DSC

SONY DSC

Mások helyett féltünk a statáriumtól.

Kerestük az autóval még járható terepet, miközben figyelnünk kellett a lehetséges menekülési útvonal fenntartására.

qqqIde hiába hívnánk taxit, orvosi ügyeletet, nincs már bolt, iskola, nincs körzeti megbízott, de látunk rengeteg céltalanul kószáló felnőttet és gyermeket, kóborló kutyákat, csontsovány macskákat! És persze szemetet, minden maradékát, felismerhetetlenségig rombolt épületcsonkokat, ajtók nélküli udvari vécéket, kidőlt kerítéseket, leomlott kéményeket…

SONY DSC

SONY DSC

Alig volt kihez szólnunk Felcsúton, pár lépésre Orbán Viktor házától. A biztonsági őr mosolyt mímelve méregetett, igazoltatott, majd, mert nem tűntünk túlságosan veszélyesnek, nagylelkűen a stadion határáig engedett. Fotózhattunk! Közben a TEK-esek tekintete vizslatta minden mozdulatunkat. Az őr jóságába még az is belefért, hogy megörökíthessük Orbán Viktor palotáját, a „forgalomtól elzárt” (egyik) házát, a legendás Rákóczi utca béli 106-os „tanyát”, ami a stadion árnyékában szendereg.

„Itt tölti pihenőnapjait a verejtékes munkában megfáradt magyar miniszterelnök.”

Ízlelgetjük a biztonsági őr érezhetően betanult mondatát. Azt a keveset, amivel tolakodásunkat illette… És közben fotóztuk az építkezést:

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

A Mésztelepen nem szólhattunk senkihez. Pontosabban nem szerettünk volna szólni! Van egy megmagyarázhatatlan érzés, amit mindenki a tarkóján érezhet, aki rászánja magát, hogy képeket készítsen a nyomornegyedről. Az ott élők tekintete, a romok mögül elő-előbukkanó szempárok kísérték minden mozdulatunkat, az optika minden villanását. Félelem?…

Mésztelepen senkivel nem találkozhattunk.

Nem mertünk a házak közé hajtani, nem mertünk a mellékutcákba kanyarodni, néhány pillanatra átéltük azt az érzést, amit Szögi Lajos gyermekei érezhettek akkor, ott, az autójuk hátsó ülésén szorongva… bűntelenül!

SONY DSC

SONY DSC

Felcsút, a stadion lesz Magyarország jelképe.

Minden bizonnyal nem a Mésztelep által vár megváltó újraválasztásra Orbán Viktor! Akkor sem, ha volna rá idő… 80, vagy akár több nap!

Orbán Viktor nem szeretne azon a „felcsútnyi” szerencsétlenen segíteni, hírnevéhez nincs szüksége a megnyomorítottak ezreinek, millióinak felemelésére. Az őt megválasztók az ő ünnepére készülhetnek, ott, a Makovecz Stadion impozáns falai között, a kiválasztottak elismerésre és címekre a Puskás Akadémia épületében, végül a csókosok egy  kupica jó, ízes pálinkára a 106-os rezidencián!

Ott, ahol csodálatos dolog készül, a férőhelyek számából ítélve akár fekvőhely is juthat, minden felcsútinak! A stadion mellé pláza, puccos szálloda, tán még idővel reptér is épül, nem lesz szükség, soha már, kényszerleszállásra! Kár, hogy akkor sem lesz mindenki számára érthető, hogy mi, meg  a most látszólag fanyalgók nem a stadion ellen, hanem a Mésztelep mellőzése miatt szóltak, szóltunk, ahol szintén magyar emberek érdemelnének csak egy kicsivel többet!

A jövő, talán ezt is megoldja! Addig is, a Makovecz Stadion elkészül, lehet seregleni, gyönyörködni.

Ez Orbán műve, a Tatabánya- Mésztelep meg a szégyene!

A várható idegenforgalmat mindenesetre garantálja az egyre romló életszínvonal. Mind többen gurulnak a fővárosig, meg vissza az egykori egyes út vonalán, megtakarítva az M1 pályadíját, meg a szégyent, ha nem akaródzik mélyebben nyomni a gázpedált!

Epilógus:

Április 6. Kevesebb, mint 80 nap. Hajrá!*

Napok óta készülődtünk az útra. Bepakoltunk és elutaztunk a fővárosba, hogy megtudjuk tudós emberektől, végre, mit gondolnak a jövőnkről… Útközben egy rövid időre – kíváncsiságból – megálltunk Felcsúton, majd fotóztunk Tatabányán. Aztán, hogy fáradtan és fásultan hazatértünk, bekapcsoltuk a hírládát, és láthattuk, olvashattuk a fenti mondatot. Meg a végén a nyomatékot, a hajrát, pusztán, a miheztartás végett.

Április 6. Kevesebb, mint 80 nap. Hajrá!

Szombat estére Magyarország és sajnos mi is megtudhattuk, mennyi még, ami hátravan…

*O.V. facebook bejegyzése…

One thought on “FELCSÚTTÓL A MÉSZTELEPIG – Viktor! kevesebb, mint 80 nap, mégis mire lehetne elég?”

  1. Én nem akasztanám fel,ezt a piszkos bandát. Simán vagyon elkobzás,aztán elzavarnám putyi barátjához. Hogy dögölnének meg.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.