VAJON KI AZ, AKI A BESZÉDET ÍRTA? – 001-es, akire nincs többé szükség…

Akadtak néhányan, akiknek tetszett! Ez egyáltalán nem a véletlen műve, ne keressünk különleges összefüggéseket! Bőven láthatunk olyan helyeket, ahol egy alkalmanként jelentősnek mondható tömeg, tömegecske tátott szájjal hallgat! Ott is akadnak összetett mondatok, a mondolat javát ott is szóról szóra felmondják, s a frappáns idézetek után ott is jár a gesztikuláció, a homlokráncolgatás, meg az irományok permanens rakosgatása a pulpituson. Ami pedig az öntömjénezést illeti, az ehhez szokottak számára az extatikus bólogatás szinte már akaratlan fejmozgássá vált, talán észre sem veszik, hiszen itt minden nagyon szép, minden nagyon jó…stb. Halleluja!

Élmény volt látni a kivezényelt osztályokat!

000003

000009

Orcáikon azzal a végtelen áhítattal, amit ez a generáció jól begyakorolt – informatika órán az elaggott, selejtezésre érett iskolai számítógépeken – a Windows XP-re várva. Ugyan, miért is kellett volna kimutatni, hiszen megértették a feladatot, a világ úgy hülye, ahogy van, csak ők bírják tekintetükben hordozni az értékes és értelmes jövőt, meg aztán, talán az a húsz perc sem lesz hosszabb húsz percnél! Csak nézni kellett, nem túl vidáman. Ez volt a dolguk.

000004

000005

000006

A rágót kiköpették, a pechingeket már otthon ki kellett szerelni füleikből, s most a tapitelót sem volt elég elnémítani. Néztek, meredtek maguk elé, aztán amikor a terem jobb szélén ülő fószer tapsikolni kezdett, ők is rázendítettek. Na, ne mondja senki, hogy ez bonyolult! Magyarország kétséget kizáróan jobban teljesít! Ezek a lánglelkű fiatalok nem csak hallották, értették is a mester minden szavát! Naná, nem volt nehéz! Már az iskolai tornateremben gyakorolva is mind a tizenkét alkalommal sikerült majd mindenkinek memorizálni, mikor jön a szűnni nem akaró, mikor csak a rövidke taps. Aztán, amikor az a hihetetlen erejű humor bomba robbant, tudják, amikor azt a fertelmes beszédet figurázta a vezér, szinte potyogott a könnyük, úgy hahotáztak. Csak úgy kellett fordulni, mindig, hogy a kamerák minden szögből jól lássák ezt a mérhetetlen aktivitást!

A beszéd, na a beszéd pedig önmagáért beszélt!

007Még jó, hogy csak a következő ülésszakig kell várni, gyakorlatilag szóról szóra beemelhető az alaptörvénybe, hála Schmitt Pálnak! Előbb – mert olyan egyszerűek vagyunk, kérem szépen – azt gondoltuk, hogy talán magát az évértékelő beszédet is Pali bácsi írta, de nem! Ő most nyilván nem érhetett rá, hiszen a kapásból csak neki elérhető nagydoktori disszertáció ollózásán méltóztatik fáradozni! Nem lehetett az alkotó sem Rogán, sem Kövér, de még csak Áder sem. Ők már a jövővel bíbelődnek! Rogán a 19. rezsicsökkentés felépítésén, Kövér a következő ciklustól alkalmazandó hetesek ülés előtti jelentésén, Áder pedig az egyszerre két kézzel való aláírás technikájának finomításán dolgozik. Ők mind, mind jobban teljesítenek, ráadásul nem is hagyják magukat!

A beszédet nem írhatta más, csak, aki mostanáig két cikluson át maga volt a 001-es, a fidesz emblematikus nőalakja, a divatdiktátorokat megszégyenítő pulóver-arzenállal és millió kockás kiskosztümmel rendelkező, képviselőnője! A feladatra ő volt a legalkalmasabb. A cél egyértelmű volt. Az évtizedeket áthadaró mester szájába olyan mondatokat kellett falatkákra tagolhatóan fogalmazni, ami nem haladja meg egy nyolc elemit elfogadható szinten teljesítő egyén befogadó képességét. Tehát, mindaz, ami ott elhangzott, nem lehetett túl bonyolult, s úgy kellett előadni, mintha a szövegelő évtizeden át a szabadulást várná, mindhiába! Morcosan, hogy a szavai millióknak okozzanak kínszenvedést. Sikerült! Igen, mondhatjuk, jól sikerült! Úgy csendült minden szó, mintha soha – soha nem lehetne megbocsátani azokat az éveket! Erre a fogalmazványra csak ő lehetett képes!

000001

Így már minden érthető. Ez volt az orbáni duplázás végkielégítése.

Az elégtétel.

Sajnos, a beszédből a Balog végül kivágatta a rész a Hornról, aki nem képes már megdögleni, de csak azért, mert valahogy megtudta, hogy Magyarország egykori miniszterelnökét időközben eltemették. Pedig a három tönkretevő, a nem érdemlők nevének sajnálatos elhallgatása mellett még jól esett volna ez a kis kitérő a búcsúzó képviselőnőnek.

Ez volt, ennyi volt Orbán Viktor évértékelője! Felesben disznóból, meg csigából…

000007

„A kormányfő évértékelő beszédében elmondta, senki nem gondolta volna néhány éve, hogy Magyarország képes lesz a saját lábára állni és az uniós átlagot meghaladó növekedést elérni.”      Youtube

A Millenáris erre a fél órára ismét maga lehetett a mennyeknek országa, igaz, most nem akadt folklorműsor, így szegény Ráhel kénytelen volt a tökúj mobilján némi unaloműző után nézni.

011Újabb négy év, négy gyönyörű esztendő a papával, aki nemsokára unokájával a karján indulhat a nagy fal felé, miközben egyre azt zengi majd, mint egykori földönkívüli barátja: HAZA.

HAZA…

Epilógus:

A jupiterlámpák fénye kialudt. Az ipari tanulók a zakókat a nejlonzacskókba csomagolták, s a kijáratnál leadták, éppen úgy, összehajtogatva, mint, amikor befelé jövet felvették. Kicsit belehúztak, várta őket a romkocsma, meg az esti jegyre kapható ingyen sör…

Csak a néhai rosszabbul élő plakát-néni unatkozott aznap este, otthon. Szerette volna körbenyalogatni az ő Viktorját, de nem kapott meghívót!

Már nincs rá szükség.

Már sincs szükség…