NYUGDÍJASOK PATTHELYZETBEN – az elsíbolt nyugdíjvagyon hordaléka és következményei

Kialakulóban Orbán négy éve ígért egymilliós munkahely-teremtése! Már csak 15 év és lám, önmagától is elérjük! Ahogy azt is, hogy míg ma két aktív kereső teremti elő egy nyugdíjas korú személy nyugdíját, addig 15 év múlva ehhez a teljesítményhez legalább négy aktív kereső kell majd.  A mutatvány lényege, hogy egy napokban megjelent kimutatás szerint 15 éven belül 2 millió 147 ezren mennek nyugdíjba, ezzel szemben az ugyanebben az időszakban az aktív korba lépők száma csak 1 millió 633 ezer lesz!

És ehhez a teremtéshez – mint megannyi máshoz – csak Orbán Viktornak nincs semmi köze!

A teljes magánnyugdíj-pénztári vagyon 2011. március 31-én 3162 milliárd forint volt, (!) ebből a magyar állampapírok 1529 milliárd, a befektetési jegyek 1085 milliárd, a részvények 343 milliárd, a jelzáloglevelek pedig 78 milliárd forintot tettek ki. Selmeczi Gabriella miniszterelnöki biztos szerint a magánnyugdíj-pénztárak nem csak eltőzsdézték az emberek pénzét, de egyenesen életveszélyes volt a rendszer!

A nyugdíjvédelmi miniszterelnöki biztos szerint, ha a manyupok állampapírba fektettek volna minden pénzt, ma 700 milliárddal több lenne a számlákon. Úgy állította mindezt 2011. augusztus 8-án Selmeczi nagyságos asszony, hogy semmiféle konkrétummal nem támasztotta alá ezt az összeget. Az adatot hasalni méltóztatott!

003

Ennek a pénznek azóta a legutolsó fillérig nyoma veszett, és e „nemes” cselekedethez kizárólag Orbán Viktornak volt köze! Az ő megbízatását teljesítették!

A kormány azt ígérte, a pénzt az államadósság csökkentésére fordítják, és állítólag erre is költötték a pénz nagyobbik részét. Állítólag! Az államadósság viszont mégsem csökkent annyival, mint amennyit elköltöttek a leendő nyugdíjasok félretett pénzéből. Mostanra a GDP bő 8 százalékának megfelelő összeg került ki az egykori nyugdíjvagyonból, a GDP-arányos államadósság viszont a pénztári vagyon átvétele és tavaly év vége között csak 4,6 százalékponttal csökkent.

Egy éve azt lehetett olvasni, hogy az akciónak köszönhetően tavaly és tavalyelőtt összesen nagyjából tehát 3 ezer milliárd forint került az államhoz a magánnyugdíj-pénztáraktól. Igaz, a pénz egy részét visszaadta a tagoknak reálhozam címén, egy másik része pedig állítólag még egy éve is megvolt az Államadósság Kezelő Központnál és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél, de 2300 milliárd forint elfogyott belőle így is.

Elporladt… Elillant… Volt – nincs!

Öt hónappal ezelőtt a Világgazdaság az alábbi gondolatsorral rukkolt elő: Miközben újabb százmilliókért hirdetik a plakátok, hogy a kormány “jobban teljesít” a tények picit mást mutatnak. Bár a kormány fő ellensége az államadósság volt, bukni látszik az ellene folytatott harc. Ami azonban igazán súlyos, hogy az államadósság csökkentése érdekében elköltött magánnyugdíj-pénztári megtakarítások gyakorlatilag teljesen eltűntek. Július végére csak 218,7 milliárd maradt a több, mint 3000 milliárdból. A szemléltetéshez zero-nak, a Vastagbőr bloggerének az ábráit használták fel.

002

001

A Nyugdíjasok Együttműködési Fóruma (NYEF) néven közelmúltban társult érdekvédelmi szervezetek leírták, mit várnak el a mindenkori nyugdíjasok védelme érdekében. Íme:

Nyugdíjas Minimum 2014

1./ A nyugdíjasok jogait, a nyugellátást, az időskorú nemzedék biztonságát, méltóságát, a megszerzett jogai megőrzését az Alaptörvény garantálja.

2./ A parlament által 2009-ben egyhangúlag elfogadott „Idősügyi Nemzeti Stratégia” és végrehajtási programja az idős társadalom érdekeit leginkább összefoglaló, társadalmi és politikai támogatottsággal bíró összegzés, mely – aktualizálást követő -megvalósításának következetesen érvényt kell szerezni. ( A teljesség igénye nélkül néhány fontos téma: az idősek munkavállalása, művelődéshez, kultúrához, tanuláshoz való joga, hagyományápolás, mobilitásukat szolgáló intézkedések, egészségmegőrzés stb.)

004

3./ A fiatalabb generációk érdekében is – fenntartható, biztonságos, többpilléres, tervezhető és ellenőrizhető nyugdíjrendszer létrehozását támogatjuk, ösztönözve az öngondoskodást.

4./ Biztosítani kell a nyugdíjak értékállóságát, reálértékének megőrzését, amely a mindenkori „nyugdíjas kosár” figyelembevételével történjen. Az időskori megélhetéshez szükséges minimálnyugdíj megállapítását és bevezetését javasoljuk.

5./ A nyugdíjrendszerben lévő igaztalanságok felszámolása a ma és a jövő nyugdíjasainak érdeke is. Ezért szükséges nyugdíjkorrekciós programot indítani, és bevezetni a magyar gazdaság teljesítményétől függő nyugdíjprémiumot.

6./ Szükségesnek tartjuk az öregségi, az özvegyi és a rokkant nyugdíjasok, valamint a volt fegyveres testületi tagok ellátását érintő korábbi hátrányos intézkedések felülvizsgálatát és korrigálását.

005

7./ A korhatár előtti nyugdíjba vonulás lehetőségét fenn kell tartani, ami a veszélyeztetett szakmákban és a 40 éves munkaviszonnyal rendelkező nőknél különösen indokolt.

8./ Az egészségügyi ellátást korszerűsíteni kell, törekedve a szolgáltatások, ellátások minőségének javítására és a hozzájutás idejének csökkentésére. Nem elfogadható az egészségügyi ellátás minősége és ideje tekintetében az idősek kárára gyakorolt hátrányos megkülönböztetés. Csökkentendők az ellátásban tapasztalt területi egyenlőtlenségek, kialakítandók a gyógyszerár-támogatás feltételei.

9./ A 65 év felettieknek újra biztosítani kell a teljesen ingyenes közlekedést.

10./ Az időseket képviselő – legalább 100 000 fős tagsággal rendelkező (5 százalékos küszöb!) – szervezetek részére rendszeres és érdemi konzultációt kell biztosítani a mindenkori kormányzattal. Ezen önszerveződéssel létrejött nyugdíjas szervezetek legitimitását, érdek-képviseleti szerepét olyan módon is el kell ismerni, hogy – a pártokhoz hasonló – működési forrást biztosítsanak nekik.

Nos, mindeddig – sajnálatos módon – kizárólag az MSZP közölte közleményben: támogatja a nyugdíjasok programját.

De hol a lé? Miből lesz ehhez forrás?

Orbán legújabban ötmilliós foglalkoztatásról szeret vízionálni

„Nemcsak most, a foglalkoztatottak számának 4-ről 5 millióra növelésével álmodott egymillió új munkahelyet a kormányfő, ezt megígérte már a 2010-es kampányban is. Igaz, tíz év alatt ígérte az egymilliós növekedést, ám ezt időarányosan sem sikerült teljesítenie az Orbán-kormánynak. A ciklus első három évében – tavaly nyárig – ugyanis összesen 207 ezerrel bővült a foglalkoztatás, ami évi kevesebb, mint 70 ezer új munkahelyet jelent a tervezett 100 ezerrel szemben, nem beszélve arról, hogy az új állásba lépők jelentős része csak közmunka-lehetőséget kapott.

A kiábrándító számok ellenére a kormányfő ismét megígérte az egymillió új munkahelyet tíz év alatt.”

006

“Továbbra is tartom azt a vállalásomat, hogy egymillió új munkahelyet teremtünk 10 év alatt. Ha kapok tíz évet a választóktól, akkor meg is fogom csinálni”

– jelentette ki tavaly nyáron…

Ha kíváncsiak arra, hogy egy kiváló rezsicsökkentő bohóc, egy szombathelyi orvos miként bánik el öreg betegeivel, olvassák el a következő írást is: SZÉGYELLJÉK MAGUKAT!  klikkre nyílik!

Epilógus:       (A Népszava nyomán…)

old_couple_and_the_sea_by_atc61„Ötletből pedig nincs hiány. Az MSZP-s Korózs Lajos szerint például az ötmilliós határ eléréséhez az első lépés lehetne az, hogy egyvalaki elveszíti a munkáját. Ha ez az egy megszűnő munkahely az április 6-i választások eredménye alapján Orbán Viktoré lenne, “már beljebb lennénk”. Hiszen – magyarázta – ha nem Orbán lenne a miniszterelnök, az önmagában és már rövid távon “jótékonyan hatna” a befektetői bizalomra, hiszen beruházások létestülnének, amelyek új munkahelyeket teremtenek. Ha visszaáll a befektetői bizalom, akkor bővül a foglalkoztatás, ami pedig adó- és járulékbevétel növekedést is hoz – mondta a szocialisták elnökségi tagja.

Korózs

 

Korózs szerint amúgy hiába éri el valóban a négymilliót a foglalkoztatottak száma, ennek egy része statisztikai bűvészkedés, “szemfényvesztés”, másrészt a foglalkoztatás szerkezete sem egészséges.”