AZ ŐSZÖDI BESZÉD – társasjáték

Minden ember szeret játszani. A játék fontos eleme az életnek, akár a munka, tanulás, vagy éppen a sport. Összehozza az embereket, a családokat, közösségeket.

„Ha dicső nemzetünk aképpen viszonylana a haza és a sors kérdéseihez, minőképpen a játék viszonyul a szerencse forgandó koczkájához, akkor országunk és népünk emelkedése biztosítva leende Európa és a világ roppant tengerének hánykolódó habjai közepette.”                                           (Széchenyi István)

Társasjáték

Ez hát a mi játékunk, és az elnevezése: AZ ŐSZÖDI BESZÉD. Mint minden klasszikus társasjátéknak, van a dobozában játékmező, figurák, dobókockák és olykor szerencsekártyák, valamint a lejátszandó történetnek egy több oldalas leírása, az úgynevezett JÁTÉKSZABÁLY. Ez – mint általában – ismerteti, milyen jellegű játékkal van dolgunk, milyen életkorú játékosoknak ajánlott, vagy milyen életkor alatt nem javallott, esetleg tiltott.

A szabályzat meghatározza, hányan játszhatják, mivel indulhat és mikor ér véget a játék. Ahogy a játékszabályok szinte mindegyike tartalmaz egy fontos mondatot, mely felhívja a játékosok figyelmét a sportszerűségre, a szabályok és az ellenfél tiszteletben tartására, vagyis feltételezi, hogy akik játszanak, a legkevésbé sem fognak csalni. Verseny ez, megmérettetés, melynek a végén egyetlen győztes és több vesztes lesz, ügyesség, lelemény, logika és persze szerencse folytán.

Magyar ember használati utasítást és játékszabályt soha nem olvas! Mindent tud, mindenhez ért, aztán később h i b á z t a t !

A társasjátékok kitalálói, bár tisztában voltak az emberi természet gyarlóságával, elsősorban tisztességes játékosokra számítottak. Úgy rendezték a játék menetét, hogy győzhessen, aki jobb, hogy az esélyek minden játékos számára azonosak lehessenek; bárki hibázhasson, de a forgandó szerencse olykor mindenkit több esélyhez juttathasson… akár a veszteseket is.

Mert minden társasjáték alkotója feltételezi, hogy a játékosok elolvassák, hogy megérthessék és alkalmazzák a játékszabály pontjait, rendelkezéseit. Csak egy magyar játék kitalálója tudja, hogy ez nálunk nem így van!

A sztori, mely még 2002-ben kezdődött, amikor a narancszín bábukkal játszó Viktor, mérgében, mert csúnyán kikapott, elmondott egy meglehetősen ellentmondásos beszédet az övéinek, „a haza nem lehet ellenzékben” témában. Szimpatizánsai gyülekezeteket, köröket alkottak, hogy az elvárásoknak megfelelően mozdulni tudjanak, ahogy mondták, ha itt az idő.  Derék koordinátora is lett a dolognak, Hende Csaba, ki más!

A következő négy évet táboruk erősítésére és az ellenség legyőzésének kiumbuldálására fordítva, a történelem főutcáján jutottak el 2006-ig, amikor úgy érezték, az a bizonyos idő elközelgett. Győzelem közeleg, (hujujujj)! Mindeközben ellenfeleik, az ország irányítói Ferenc játékosai tették a dolgukat, melynek eredménye egy újabb győzelem lett. Viktornak pedig egy újabb veszteség, (hajajajjj) amit persze azonnal kiterjesztett az ő népére!

Nyolc éve létező, olykor lappangó, mondhatni tradicionális játék immár AZ ŐSZÖDI BESZÉD. Struktúráját tekintve a „Ki nevet a végén” típusú társasok közé tartozik. Volt már, hogy hónapokig a sufniban pihent, akadt, amikor napokig játszottak vele, sőt, olyan helyzet is adódott, amikor bizonyos körök, megpróbálták végletekig degradálni a játék valódi értékeit.

De most…Szerettek volna egyszer s mindenkorra, kizárólag nekik megfelelő bajnokot hirdetni. Ezért most újra leporolták…

Lássuk, most mi a játék lényege, menete és tétje!

A játékosok a legfrissebb trend szerint a start mezőről indulnak. Ez a 2006-os választások utáni első nap. A narancssárga és a piros figura vetélkedik. Ez itten kérem Magyarország! A piros nekilódul és hamarosan egy különös mezőbe lép. A helyszín Balatonőszöd, a kormányüdülő. Ferenc feladata, hogy értékelje útjukat a győzelemhez. Ő pedig beszédet mond, nem szokványosat, nem ok nélkül örömmámorban úszót. A beszédet rögzítik, aztán a piros táborában nekilódultak az elégedetlenek. (Belső ellenzék?) A nehezen értőknek hívjuk őket egyszerűen árulóknak, irigyeknek, másoknak stb. akik elhatározták, hogy ma még ismeretlen indíttatásból kiteregetik a szennyest…

(Igen, ez az a pont, amiről most, 2014 februárjában mindenki újra beszél. Szili, Baja, meg Szekeres elballag Rosa Flores Eduardo lakására, átadja neki a hangdokumentumokat, amik aztán Debrecen polgármesterénél landolnak, miközben megismerik annak tartalmát Varga, Navracsics és persze maga Orbán Viktor is. Kósa Lajos pedig útjára indítja a haragot…)

A narancs játékos, Viktor pedig lép, a Dísz téri kártyát újra keveri, forgatja, kiszámolja, vajon mikor és, hogy lehetne a zártkörű beszédet úgy szétszórni, hogy egy ország lappangó mérgét lehessen azzal haraggá szítani. Hónapokig vár, keresve az alkalmat!

És ekkor kispekulálja október hatodikát, a Kossuth téri óriás tüntetéssel, ahol heccel és hazaküldi az ő népét…

http://www.youtube.com/watch?v=tATOmq-1WxU

Majd végigasszisztálja, míg a rendőröket agyonverik a futballhuligánok a TV ostromnál.

Majd huszonharmadikát, ahol úgy tesz, mintha csodálkozna az események sodratán.

Ünnepel és persze újra heccel az Astoriánál, aztán pár nappal azelőtt beszerzett páncélozott BMV-jével elillan, még a környékről is. És jön a vérbe fojtott ünnep, a legendák a szemkilövető Ferencről, amire annyian emlékeznek ma is.

Az emlékezők többségükben persze otthon ültek, a HIR TV-re meredtek és kapták közben a muníciót. Mindent „tudtak” tehát, amit elmagyaráztak nekik, pontosan úgy, ahogy azt a narancsárga játékosok eltervezték. Így vált bűnné Ferenc számára minden. Amiről utána és azóta csak megállapítanak, soha senki nem hajlandó beszélni!

Mert a puccs már csak ilyen! Sokan forradalomról vizionáltak és motyognak ma is. Csak éppen az ok-okozati összefüggéseket nem bírták eléggé összemaszatolni!

A következő lépésekben a piros figura az október 23-i mezőre lép. Emlékezni szeretne. Ünneplőkkel és szított népharaggal találkozik. Miközben a narancssárga figura úgy tesz, mint aki kimarad a dobásból…

Ugyanis nem Ferenc veszítette el a választásokat, hanem Viktor. Nem Ferenc szeretett volna revansot, hanem Viktor.

“Gyurcsány Ferenc ünnepelni akart, ezért építtette meg Magyarország mindmáig egyetlen 1956-os emlékművét, ezért hívta Magyarországra megannyi nemzet vezetőjét.”

Most az a bűne, hogy a felheccelt tömegeket nem engedte, hogy féktelen dühükben romhalmazzá változtassák a fővárost, szétverve a megemlékezéseket. Látszólag Viktor is ünnepelt, de a következő órák forgatókönyve ismeretében jobbnak látta, ha eliszkol.

Ferenc pedig – mivel erre tett esküt – a rendvédelemre bízza az este végkimenetelét.

Hol tartunk most? 2010-ben elég volt hivatkozni Őszödre, a sebbé magasztosult demagógia tette a dolgát. Majd jön a hatalom, a kétharmad, meg a felelősségre vonás ígérete. De elmaradt! Mert Viktor tudta jól, hogy az egész, ahogy van hazugság! Mert a tények makacs dolgok! De mert nem jutott több az eszükbe, most, 2014-ben újra elővették a lemezt, kicsit leporolták, kicsit meghamisították, aztán, bízva az emberi butaságban, meg gyatra emlékezetben, újra kezdték a sárdobálást!

Csakhogy ez a játék, AZ ŐSZÖDI BESZÉD, mégsem egy elavult társasjáték, ami nem azért nem bírt elkopni évek alatt, mert agyonjátszották, hanem, mert a narancssárga játékos a harmadik mező után egyszerűen és rendszeresen minden megkezdett játszma alkalmával megsértődik és összecsomagolja a játékot! Dühből szeretett volna, szeretne nyerni most is, bízva a balga többségben, akiknek korábban elég volt hangosan előmondani a rigmust, s azok csaholni kezdenek:

GYURCSÁNY TAKARODJ!

Már csak az a bökkenő, hogy a nép, az istenadta, most éppen nagyon éhesnek méltóztatik lenni. Látva a rengeteg megtollasodott újgazdagot, a végtelen mutyizások sorát, meg a saját mérhetetlen gondjait, már nem nagyon tud haragudni nyolc évvel ezelőttre. Csak ezért kell hárommilliószor előhozakodni a Bolíviában megölt postásra, Eduardóra, mert halott!!! . Aki egyébként a legszimplább szereplő ebben az egész maszlagban. Azért kell firtatni a szocialista kiszivárogtatókat, hogy soha ne tűnjön elő a főkolompos szerepe!

Mikor szerzett tudomást a fidesz a beszédről, ki volt a koordinátor és miért tagadták mostanáig mindezt? – csak ennyi a kérdésünk…

A játék pedig hamarosan újra dobozba kerül. Évekre száműzik majd a leghátsó polcra.

Valamivel kell majd szarakodni 2018-ban is…

………………………………………………….

Epilógus: Mai postánkkal érkezett Gyurcsány Ferenc levele!

A Fidesz és a zavargások

Hosszabb lesz ez a szokottnál, pedig nem is szeretek erről írni, más dolgunk is van ebben a kampányban. Az őszödi ügy újramelegítése, a szivárogtatás körülményeiről készült titkosszolgálati jelentések manipulatív, csonkolt, mint ilyen aljas és hazug változatának nyilvánosságra hozatala a Fidesz politikai érdekeit akarta szolgálni. De csak akarta. Kósa beismerő vallomását követően, mintha kicsúszott volna kezükből az irányítás. Eddig azt hittem, ha valamiben, hát aljasságban és hazugságban jó a Fidesz. Most kiderült, már ebben sem jók. Csapdát akartak állítani és maguk estek bele. Most az lenne a dolga, nem csak az ellenzéknek, de a demokratikus nyilvánosság maradékának is, hogy ne engedje ki a Fideszt ebből a csapdából. Ha a sajtó – az ügyészségtől kár várni ilyesmit – teszi a dolgát, hamar kiderülhet a magyar politika egyik nagy titka: ki volt az őszödi szivárogtató? És az is: ki áll a 2006-os zavargások hátterében? Mert ma már többet tudunk, mint eddig bármikor. Tudjuk, pontosan tudjuk, kiket kell kérdezni ahhoz, hogy kiderüljön az igazság. Nézzük, hát melyek a tények és mik a kérdések ebben az ügyben.

1. A hétvégén Kósa Lajos kénytelen volt beismerni, hogy ő már a megjelenése előtt hallotta az őszödi felvételt. Ha ez nem lenne elég, a bülbül szavú Bayer Zsolt a Magyar Hírlapban azt ismeri be, hogy a Fidesz hozta nyilvánosságra az őszödi beszédet. A két beismerés lényege: az őszödi beszéd terjesztését a Fidesz végezte.

Mondhatnák, még szép: ha a politikai ellenfeléről egy párt, vagy pártvezető kap ilyen muníciót, persze hogy nyilvánosságra hozza, ha jól értem, ilyesmivel büszkélkedik írásában Bayer Zsolt is. Csakhogy van egy aprócska bökkenő: a Fidesz, egy tudatosan manipulált, párperces, leginkább a káromkodásokat és kiszólásokat tartalmazó anyagot küldött el a sajtónak, nyilván azzal a céllal, hogy belpolitikai lavinát indítson el. Hogy ők álltak a kiszivárogtatás mögött azt egészen vasárnapig, közel nyolc évig tagadták. Azaz hazudtak. Nem az történt, hogy a kezükbe jutott anyagot bemutatták a sajtónak vagy teljes terjedelmében saját szerepüket vállalva is nyilvánosságra hozták, hanem az hogy ismeretlen motoros futár mögé bújva manipulálták a közvéleményt. 

A történelmi hűség kedvéért jegyezzük meg: miután 2006. szeptember 17-én, 16 órakor ezt a manipulált anyagot leadta a Kossuth Rádió és miután kollegáim ellenőrizték, hogy a sugárzott anyag az én 2006 májusi beszédem rosszindulatúan összevágott változata, kollégáim az én kérésemre hozták nyilvánosságra a teljes vágatlan anyagot. A Fidesz – most már beismert – szerepe tehát nem csak a nyilvánosságra hozatal volt, hanem a náluk lévő hanganyag, megvágása, megcsonkítása, vagyis manipulálása. Ők emelték ki a mondatokat a szövegkörnyezetükből, ők vágták egymás után a szenvedélyes és káromkodós mondatokat. Ők csináltak hazugságmixet az igazságbeszédből. Manipuláltak, aljasul manipuláltak. Hazudtak.

Első kérdés tehát: melyik fideszes vezető utasítására vágták meg a náluk lévő hanganyagot, ki hagyta azt jóvá, ki végezte a manipulációt?
Van-e újságíró még, aki ezt a kérdést felteszi?

2. Kiderült az is, hogy a kiszivárogtatás afféle láncakció volt. Valaki lemásolt egy felvételt, azt odaadta valakinek, az eljutatta egy fideszesnek, az a fideszes eljutatta a Fidesz vezérkarának, a Fidesz vezérkara pedig eldöntötte, mi legyen vele, hogyan manipulálják, miként építsenek rá politikát. Ennek a sornak a végén nyilvánvalóan Orbán Viktor, a Fidesz elnöke áll. Az utána következő személy Kósa Lajos, aki ezt kénytelen volt beismerni. (Jegyzem meg, nyolc évig hazudott a saját szerepéről, most rajtakapták – ha már hazugság.) A sorban utána következő személy a jelek szerint Bíró Márk nevű fideszes képviselő, aki egyes sajtóhírek szerint azért kapta a parlamenti mandátumát, mert szerepet játszott a szivárogtatásban. Lehet benne valami, mert ez a Bíró egyetlen büdös szót nem szólt a parlamentben négy év alatt, csak a fizetését vette fel. Vagyis, elég szépen megfizették a szolgálatait. 

Aki tehát azt kutatja, ki lehet az őszödi szivárogtató, az már tudja, kit kell kérdeznie. Nem engem, hisz én elmondtam ezerszer: biztos tudásom nincs, csak erős sejtésem, ki lehet ebben a láncban az első szem. Ameddig nem tudom bizonyítani, nem lenne tisztességes, ha nevekkel dobálóznék. De én már nem tudok ehhez mit hozzátenni. Akik tudnak: Orbán Viktor, Kósa Lajos, Bíró Márk, és a Fidesz akkori vezérkarának tagjai.

A második kérdéssor:

Kósa Lajostól: kitől kapta a kazettát? Tudja-e, hogy ki volt a szivárogtató? Fizettek-e a kazettáért, ha igen, mennyit? Kikkel és mikor egyeztetett a felvétel manipulálásáról? 

Bíró Márktól: részt vette a szivárogtatásban? Kik között közvetített? 

Orbán Viktortól: kitől és pontosan mikor értesült a felvételről? Adott-e utasítást annak manipulálására? Készített, vagy készítetett-e stratégiát a manipulált felvételt politikai hasznosítására? Tudja-e, hogy ki volt a szivárogtató? Fizetett-e a Fidesz a hanganyagért, kinek, mennyit, milyen forrásból?

Van-e újságíró, aki ezeket a kérdéseket felteszi?

3. A megvágott és manipulált őszödi beszéd nem csupán a politikai riválisok kiélezett vitáját hozta, hanem lángba borította a fővárost, zavargások sorát robbantotta ki, emlékezhetünk. Szerintem a beszéd kapcsán az egyik legfontosabb kérdés: a kiszivárogtatás mellett volt-e szerepe a Fidesz a zavargások megszervezésében is?

Emlékezzünk csak: Orbán Viktor már 2006 nyarán, szokásos tusnádfürdői beszédében elkezdte építeni a hazugság-tematikát. Onnantól, minden fideszesnek, minden témában, minden alkalommal kötelező volt kimondani egy mondatban legalább kétszer: hazudtak. Orbán produkált akkoriban még fura dolgokat, például váratlanul megjelent a Fradi B-középben is. Aztán egyszer csak, szeptember 17-én többek visszaemlékezése szerint már a korai órákban leparkolt a Kossuth téren a Hír tv közvetítő kocsija, aztán nyilvánosságra került a vágott, manipulált beszéd, és egyszer csak megtelt a tér tüntetőkkel, amit a Hír Tv odakészített kocsija élő egyenesben tudott közvetíteni. Másnap, a mindenféle B-közép vezetésével felgyújtották a tv székházat. Ezt követően kezdetét vette a Fidesz szisztematikus politikai építkezése, a randalírozók heroizálása. 
Mindez véletlen lenne? Én nem vagyok annyira naiv, hogy véletlennek tartsam. Márcsak azért sem, mert az úgynevezett wikileaks iratokból kiderült, hogy a Budapesti Amerikai Nagykövetség arról tájékoztatta Washingtont, hogy a zavargások mögött minden bizonnyal a Fidesz áll. Márpedig a wikileaks-iratokról az derült ki, hogy azok valódiak és hitelesek, a bennük foglaltak tényszerűek, ezért aztán nincs okunk azt gondolni, hogy ez esetben ne ez lenne a helyzet. 

A harmadik kérdés tehát: annak a Fidesznek, amelynek szerepe volt manipulált beszéd terjesztésében, milyen szerepe volt az erre épülő 2006-os zavargásokban? Szervezték-e, vagy csak bátorították a randalírozást? Ennek a kérdésnek egyértelmű címzettje: Orbán Viktor.

Van-e újságíró, aki ezt a kérdést felteszi?

Szeretném hinni, hogy lesz, aki nem hagyja, hogy válasz nélkül maradjanak ezek a kérdések. Én azon leszek, hogy minden magyar választó megkapja a válaszokat, hogy tisztán lássunk végre. A Fidesz egyik újabb hazugsága lelepleződött. Jön a következő.