RECEPT A VALÓDI ÖRÖMHÖZ – március 20 már két éve a boldogság világnapja

Az ENSZ 2012. június 28-i Közgyűlésén döntöttek arról, hogy ezentúl minden év március 20-án tartják a Boldogság Világnapját az A/RES/66/281 sz. indítvány alapján.

Smiley Flower Happy!

„A Közgyűlés, elismerve azt, hogy a boldogság alapvető emberi cél, elismerve azt is, hogy szükség van egy átfogó, igazságos és kiegyensúlyozott hozzáállásra a gazdasági növekedéshez, amely elősegíti a fenntartható fejlődést, a szegénység felszámolását, és megalapozza minden nép boldogságát és a jól-létét, ezért úgy határoz, hogy kihirdeti: március 20. a Nemzetközi Boldogság Napja! Felhívja a tagállamok, az ENSZ és más nemzetközi regionális szervezetek, valamint a civil társadalmak, beleértve a nem kormányzati szervezeteket és magánszemélyeket, hogy tartsák be a Nemzetközi Boldogság Napját a megfelelő módon, többek között az oktatással és a nyilvánosság felé történő figyelemfelkeltő tevékenységek révén…”

A Boldogság Világnapjának az ötlete állítólag egy kicsike ország királyától, a buddhista Bhután uralkodójától származik .

Bhutan_CIA_WFB_2010_map

A világon először itt vezették be – még 1970-ben. Bhután 4. Királya, Jigme Singye – az un. GNH-t, a Gross National Happiness, azaz a Bruttó Nemzeti Boldogság fogalmát, mellyel egy ország lakosainak jóllétét lehet elvileg mérni, kilenc tényező alapján:

1. az ország mentálhigiénés állapota;

2. oktatás;

3. időgazdálkodás;

4. ökológiai folyamatok;

5. kulturális folyamatok;

6. közösségi élet;

7. egészségügy;

8. általános életszínvonal;

9. kormányzat.

happiness-dda76

Nézzük, mit gondolnak ezekről a fontos tényezőkről a szakemberek:

1./ „A mentálhigiéné tehát leginkább a lelki egészségpromóció értelmében használt összetett, nehezen meghatározható fogalom, amely egyszerre vonatkozik célokra, módszerekre, megközelítésmódra, szemléletre és konkrét tevékenységi területekre. Magában foglalhat mindent, ami a lelki egészséget javítja, annak minden vetületében és szintjén, az egyén és környezet viszonyának hagyományos megelőzési viszonyától a személyiség fejlődésének elősegítésén át azokig a szociális  képességekig és kapcsolatokig, együttműködésekig, amelyek a nehéz élethelyzetek, stresszek leküzdését segítik, amelyek a személyiséget és a szociális segítő hálózatokat aktiválják.” (Buda Béla)

2./ „Ha az állam – vagy a párt vagy bármely más kollektívum – tudja, tudni véli, hogy milyen alattvalókat akar a maga számára “faragni” az iskolai “gyerekanyagból”, akkor mindent el fog követni, hogy korlátozza a tanszabadságot, illetve hogy egyáltalán ne hagyja érvényesülni (miközben esetleg szép frázisokat mond a tanulás és a tanítás szabadságáról). Az ilyen iskolát mindig jellemezni fogja a többféle – és mint tudjuk, teljesen hatástalan – ellenőrzés, modernebb formában a mérések, feladatlapok tömege. (Vekerdy Tamás)

3./ „Sokan azért nem boldogulnak, mert kis dolgokban visznek véghez nagy tetteket. Ne téveszd össze a tetteket a teljesítménnyel. Könnyen megtéveszthet az, ha elfoglaltnak érzed magad. A kérdés az: Mivel foglalod el magad? A napjaid drágák. Miután eltelik egy nap, eggyel kevesebb napot tudsz még eltölteni.

Töltsd hát bölcsen a napjaidat. Néha egyszerre kell elérhetőnek és elérhetetlennek lenned. Az idő a legértékesebb vagyonunk, mégis gyakran pazaroljuk és elfecséreljük azt, ahelyett, hogy befektetnénk. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy kis dolgokra szenteljünk sok időt, mivel így kevés időnk marad a fontos dolgokra. Az idő értékesebb, mint a pénz.

Screen-shot-2013-07-15-at-9.27.48-PM

Lehet több pénzed, de sohasem lehet több időd. Soha ne kezdd el a napot addig, amíg elméletben be nem fejezted azt. Tanulj meg nemet mondani. Ne hagyd, hogy a szavaid terhet rakjanak a válladra. Az idő a gazdag emberek legféltettebb kincse.” (Jim Rohn)

4./ „A természet nem a vagyontárgyunk: úgy kell átadnunk gyermekeinknek, ahogy kaptuk.” (Oscar Wilde)

5./ „Egy könyvet elolvasni, megemészteni komoly erőfeszítést igényel. De odaülni a televízió elé – kikapcsolódás, lazítás. A test és a lélek kényelme. A fotelkultúra ajándéka… A régi görögök márvány- és kőszínházakat építettek maguknak. Nem sajnálták értük az áldozatot. Tudták, hogy katarzisok nélkül fölfoghatatlan, érthetetlen az emberi lét. Ma csak igen kevés ember érzi ennek a szükségességét, a többség jobbára csak szórakozni, nevetni, bámészkodni akar. Nézni a szakadatlanul zajló “világszínházat”. Nem megrendülésre vár, csupán bennfentes óhajt lenni. A bennfentesség pedig nem más, mint a szabadság ellenpontja. Önárulás. Légyfogó-filozófia. Mi csapja be ennyire az emberek zömét? Az, hogy a kép, a látvány sokkal inkább valóságosnak látszik, mint a szó. Igaz, hiszen látjuk – gondolják sokan. Holott értelmezés nélkül a látvány akár absztrakció is lehet. (Csoóri Sándor)

aa-happy-people-2

6./ „Ha nehezünkre esik is, de csodálnunk kell a méhkirálynő kegyetlen, ösztönös gyűlöletét, amellyel születésükkor elpusztítja a kis méhkirálynőket, a tulajdon lányait, vagy pedig a küzdelemben ő maga pusztul el. Nem vitás, hogy ez előnyös a közösség számára. Anyai szeretet vagy anyai gyűlölet, noha szerencsére utóbbi a ritkább – a természetes kiválasztás kérlelhetetlen elve szempontjából egyre megy.” (Charles Darwin)

happy3

7./ „Az egész-ség, ahogy a szó üzeni, azt jelenti, hogy “egész” vagy, teljes. Önmagaddal és a világgal egységben élsz. Harmóniában van a tested a lelkeddel, lelked a szellemeddel. Gondolataid és érzéseid segítik a szerveid és sejtjeid működését. Egész lényed harmóniában, vagyis szeretetben él a többi emberrel és az egész természettel. Alapvető létélményed ilyenkor a boldogság.” (Müller Péter)

8./ „Az életszínvonal olyan mint a léghajó, ha azt akarod hogy emelkedjen, ki kell belőle dobálni mindent, és amikor a legmagasabban vagy akkor jössz rá hogy nem maradt semmid ! “ (Hofi Géza)

happy_feet-wide

9./ „Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba …” (Gróf Széchenyi István)

Nos, akinek ennyi bölcsesség sem elég az öröm forrásához, annak csak egyetlen ajánlatunk marad: televíziót, rádiót kikapcsolni, újságokat messze elkerülni, kibírni mindenféle hírforrás nélkül április hetedikéig.

Aznap pedig nem kérdezősködni, csak vigyorogni bambán, mint a többi kilenc és fél millió!