VÁLASZTÁSI VÉGHAJRÁ, ÍME NAGYKÖLKEDEN – mert hülye azért nem vagyok!

Korszakalkotó felfedezést tettem: hihetetlen iramban közeledik a jövőt eldöntő választás! Ma délután, minden eddigi bizonytalanságom szertefoszlott, amikor Nagykölked kies árokpartján szembetalálkoztam egy fából tákolt kampány-display…objektummal!

35455937

Azok kedvéért, akik a fővárosban élnek és ebből adódóan óriásplakátokhoz szoktak, no meg azok kedvéért is, akik az egyéb nagyvárosok kandeláberek köré lakatolt, fémlábakon ácsorgó plakáttartó alkalmatosságait kerülgetik hetek óta, leírom, hogy a nagykölkedi fatákolmány az kérem tisztelettel, más!

Egészen más! Van némi íze! Népies beütése, folklorisztikus, rusztikus stb. és az út szélén állva, túl a tegnap éjszakai záporon, a farost kellően megvetemedve és megtépázva, rozsdálló zsanérokkal és szintén barnába hajló kötöző deróttal – ellenállhatatlan csemege a választani vágyóknak! Fa, léc, farost. Ahogy kell!

Ehhez hasonlót csak néhanapján a Balcsi partján lelhetünk, tikkasztó melegben, spéci fasza-lángos után kajtatva…

faszalángos

De itt, Nagykölkeden…

Lehet érdeklődve ráközelíteni, belebámulni abba a vénémeti tekintetbe, bambán, aztán akár még kalpagot is lehet előtte emelni kérem, de egy biztos: Nagykölked Szent Mihály útjára beszökött az országgyűlési választás! A Ják-Körmend összekötő út beleremegett!

Nagykölked is nyilván jobban teljesít!

Pista bácsi – mert a környéken mindenki így ismeri – már vagy háromszor elballagott előtte, hosszan stírölte, nézte, nézegette és láthatóan igen elégedetten nyugtázta, hogy lám, lám, azért ez a mostani jóisten mégiscsak akarhat valamit, ha egyszer ide is lehelyezett egy ilyen objektumot, ugye! Miután Pista bácsi sosem látta még ezt a vénémetet, csak néz feléje, egyre…ízlelgeti. Főleg a maszatot ott az ajka alatt…

Laci bácsi – mert a környéken mindenki így ismeri – hozza a jó hírt! Van már itt a faluban, a janikocsma előtt még egy! Az is fatákolmány, dupla zsanérral, négy lábon, billegve, valami varszavapál mered lefele róla… most érkezett, eső után, tehát makulátlan! Laci bá sem igazán tudja, kiféle, miféle ember lehet ez a “varszavás”  pali, de nagyon elégedett a nézésével.

Gusztálja, méregeti őkelmét, ahogy ez már lenni szokott a faluban, ha idegen féle ember közelít. Na, ha idejött, hát idejött! Van itt szíveslátás, meg vendégbarátság!

Ha mostanában viszonylag ritkábban lát a kedves olvasó ún. vidám embert, kérem, látogasson el Nagykölkedre! Pista bácsi boldog és Laci bácsi is boldog!

Van már nekik kampány-display…objektumuk, plakát tartó fatákolmányuk, 2014-ben, na pláne! Nincs már semmi gondjuk, nincs hiányérzetük, bár a két izé megjelenéséig fogalmuk sem volt arról, mi is a valódi hibája az életüknek.

vnm

De most! Most már teljes életet élhetnek, elérte őket a civilizáció, az urbanizáció, meg persze a technika! Megkapták, ami járt nekik. A legteljesebb gondoskodás áradt ki feléjük, valami rendkívüli elme kitalálta a falubarát, jámbor fizimiskájú fatákolmányt, mely elementáris erővel képes belopni magát a nép szívébe! Most már csak az a bökkenő, hogy 1-1!, nem igen lehet eldönteni, ki a jobb, a vénémet, vagy a varszava! Ki tudja, kik azok?

Mielőtt a nyájas olvasó azt gondolná, hogy ez csak felénk van így, Ják és Körmend közt, félúton, hát nagyon tévedni tetszik!

orbi

Az erkölcsi kötelezettség – na az, mint frász az Orbiban, adott! Nekifutásnak éppen elég ez a falvanként egyetlen fatákolmány innen-onnan! Minek a sok faxni! Ennyi jut és kész! …a választásokig adott két hétben tizenkét napja maradt a falu kocsmárosának – szeminárium! -, meg kettő – szakosító! – a plébinek, hogy kommentálja a szerinte ildomos frankót, aztán ama bűvös vasárnapon majdcsak lesz valahogy… az egészet meg úgy egye meg a rosseb, ahogy van!

Aki eddig nyögött, ezután is nyögni fog, Pista bácsi, meg Laci bácsi gondja marad a jószág, meg a föld.

Munka hajnaltól koraestig, túl a hetvenen…