KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET! – Varga Miska jóslata végre beteljesedett…

Emlékeznek még az írásra? LEROBBANÓ HŰTŐKTŐL VÁRJUK A FELLENDÜLÉST – 2012.09.22-én született!

„Hiába várja a gazdasági csodát Varga Mihály tárca nélküli miniszter, nem vesznek tömegével új hűtőt és tévét a magyarok. Pedig a fideszes politikus szerint ez lesz a gyógyír a vergődő gazdaság számtalan bajára.

Előbb-utóbb a hűtőszekrény elromlik, előbb-utóbb lehet, hogy a tévét is ki kell cserélni. Attól, hogy valaki két évig nem vesz meg valamit, mégiscsak eljön az az idő, amikor meg kell ezt tennie. Azt gondolom, hogy az emberek két évig a válság okozta sokk és bizonytalanság miatt kivártak, de 2013-ban ez már változhat – ezt mondta Varga Mihály tárca nélküli miniszter a Duna Tv ­Köz­beszéd című műsorában arra a kérdésre, hogy mitől indulhat be a fogyasztás, ha azon az egykulcsos adó sem segített.

varga-hutoszekreny-d0001759F926815be1c4b

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2006-ban összesen 117 milliárd forintot költöttek a magyar vásárlók tartós elektromos háztartási gépekre, azaz többek között hűtőkre, tévékre. A kiadások a 2008-ban kitört gazdasági válság miatt alaposan visszaestek, 2009-ben csupán 69 milliárd forintot tettek ki. Ha van is növekedés, az még nominálértéken, vagyis az ­áremelke­dések hatását figyelmen kívül hagyva is rendkívül lassú: tavaly 77 milliárd forintot, idén az első félévben 36 milliárd forintot költöttek elektromos háztartási gépekre az emberek.

Varga szerint azért fordulhat meg ez a trend, mert az elromlott gépek helyett kénytelenek leszünk újat vásárolni. A szakember tapasztalata azonban mást sugall. Egy névtelenségét kérő hűtőgépszerelő a Borsnak elmondta: nincs annyi pénzük az embereknek, hogy akár négy-öt évente új hűtőt vegyenek. – Ha elromlik, akkor javíttatják, akár többször is. Egy átlag hűtő egyébként márkától függően nagyjából tíz évig bírja, de persze sokszor ez idő alatt is kell javítani – tette hozzá.

h

A KSH adataiból az is kiderül, hogy miközben a tartós fogyasztási cikkekre keveset tudunk költeni, más termékekre sokkal több pénz megy el, mint 2006-ban. A tisztítószerek, az élelmiszerek, az üzemanyagok, a gyógyszerek, a cigaretta és az alkohol az, amire többet vagyunk kénytelenek költeni, hiszen ezeknek az ára jelentősen megnövekedett. A családok egy jelentős részében ma sajnos luxusberuházásnak számítana egy új tévé.”

Varga Mihály a barátom – volt!

Ő időközben Nemzetgazdasági Miniszter lett, én gyakorlatilag – senki…

Ez utóbbi titulus a lakosság körében igen lendületes mértékben növekszik! Állítólag, már több, mint négymillió emberre igaz. Senkik vagyunk…

Ahogy nyilván Miska jóléte is nődögél, bár a velem szinte napra pontosan egykorú karcagi származású fiú ma már aligha bíbelődhetne a magáé mentén az én létezésemmel. Nyilván, hiába üdvözölném, ahogy egykor, az egyetem lépcsőit koptatva… amikor még a „közös platformról” beszélgettünk. Ezért, ahogy két éve tettem, most is, csak úgy képletesen, illuzórikus álmodozással szólítom meg:

– Igazad lett, Miska! Nagyszerű volt a prognózis!

Mert nyilván, sokan azt gondolhatták, a Varga Mihály szövege, a korábbi tárca nélküli miniszter szövege csak kósza mondolat! Elmúlik! Nem kell vele foglalkozni! De kérem, a jóslat bejött! Jobban és biztosabban, mint azt maga Varga Miska gondolhatta volna! Alig másfél héttel az ő dicsőséges győzelmük után, napokkal Húsvét ünnepe előtt kijelenthetem, Varga Mihálynak igaza lett!

Elérkezett az „egyszer csak”!

Mondhatnám büszkén és boldogan – ha ugyan volna okom büszkeségre és boldogságra – hogy az „egyszer csak” beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és az én drága jó hűtőszekrényem – mely egy ideje amúgy is a majdhogynem kihasználatlanság agóniáját viselte – befejezte pályafutását! Ahogy azt Varga Mihály lassan két esztendeje vizionálta. A gazdasági lendület – meg nyilván a jobban teljesítés jegyében – összekacsintva a mosógéppel, bemondta az unalmast!

b

Pusztán a statisztikusok kedvéért, meg, hogy a két évvel ezelőtti iromány minden mondata beteljesedhessen, szerelőt invitáltam a két becsületben megőszült jószág mellé, aki rövid idő alatt, pár szavas búcsú után visszatekerte a csavarokat. Mint mikor a gyógyíthatatlan beteget összevarrják, mert nincs mit tenni, mivel a nevezett állapota az élettel összeegyeztethetetlen…

Miska szerint „az elromlott hűtőszekrények helyett kénytelenek leszünk újat vásárolni.” Hát igen, Miska, kénytelenek lennénk, volnánk, de egy ideig úgy tűnik, nem leszünk! Mert akadnak prioritások! Na, nem, mintha az élelmiszerek hűtőben tárolása nem volna talán a legfontosabb motívum egy XXI. századi háztartás berkeiben, de csendben megsúgom, nálunk a bojler elsőbbséget élvez! Meg aztán előbb is romlott el, jó két héttel a mosógép előtt. Azt hiszem ezt nevezik dinamizmusnak!

Yawning-rabbit-3-634x399

Boldog Húsvéti Ünnepeket kívánva innen üzenem a nemzetgazdagság miniszterének, hogy mi itt a nemzetszegénység hátországában lassan egészen jól mosunk kézzel, a bojler hő érzékelőjét kissé átalakítva, bár naponta életveszélyben, képesek vagyunk temperálni a fürdővizet, a téliesre fordult áprilisban az ablakba pakoltuk a hidegért rajongó parizert, a televíziót amúgy sem igen kívánjuk már nézni. Lesz ugyan sok ünnep, meg beiktatási ceremónia, kinevezésekkel, előléptetésekkel, de sajnos „nem áll módunkban” odafigyelni ezekre a fontos aktusokra! Szóval a húsvéti tojásokat apránként megettük, így festeni sem kellett. Sonkára, kalácsra nem gondolunk, így az sem hiányzik már!

Vártuk, pontosabban vártátok, hát eljött a fellendülés! Lám, ez lett a gyógyír a vergődő gazdaság számtalan bajára. A mi fránya frizsiderünk végre kimúlt! Elhárult az utolsó akadály is, mely akár, ha pillanatokra is beárnyékolhatta volna a húsvétra időzített felcsúti mulatságot… Csak remélem, Miska, hogy Te ott leszel! Az alapítók is nyilván, jó sokan! Üdvözlöm a néhai harcostársakat…

Yawning-rabbit-4

A KSH vezetőit azóta nyilván elzavartátok! A sok ostobaság helyett elhoztátok a rezsicsökkentést, ami – látod, milyen nagyszerűen kiteljesedik a terved? – végre kicsúcsosodhat a mi szerény hajlékunkban is!

Tudod, Te, Varga Miska, kedves karcagi barátom, milyen hihetetlen mennyiségű rezsit csökkenthettek miközben sem a hűtőszekrény, sem a mosógép nem fogyaszt már semmit?

Hát ez a mi jussunk, Húsvét ünnepén… tudod, a nép! Békesség!