KÖSZÖNŐVISZONY – a németek filmjéből megint kiderül a magyar valóság!

A falra festett ördög eltakarja a falra hányt borsót?

Akiben hónapokon keresztül érlelődik a vágy, hogy elmondja sokaknak, amit gondol, vagy érez a süppedő Magyarországról, a legnagyobb slamasztikába akkor kerül, ha el kell döntenie, melyik fórumnak, lapnak, lapoknak küldje – küldheti – észrevételeit, gondolatait. Magam is hosszasan eltűnődtem. Mégsem részletezhetem, miért a Nyugat.hu mentén viruló blogin felülete mellett döntöttem, ma két éve éppen!

Köszönöm, annak, akit megillet, hogy itt lehetek, ez éltet, ez tart életben!

S hogy most miért írok itt szívesen a fenti sor reményén túl? Talán, mert a megújulás után még inkább bejön! Mindenkinek! Ezt tapasztalom! Legyen elég annyi, hogy egy realista, olykor még fiatal és a világmegváltási terveire tisztán emlékező ember felháborodásainak ez lehet a legjobb színtere. Írok. Ha kell közlik, ha nem, fiók…

Hogy a kedvem miért éppen mostantól növekszik? Talán mert már nem feszélyez a lehetetlen, Marquez legyőzhetetlensége…

igen_magyarorszag_gyozott

Tudod, ahhoz, hogy ma Magyarországot megpróbáljam megérteni, a lehetőségeimnél is messzebb kell mennem… Ahogy valaha mondták volna, ott jártam, túl, hét határon. Ott, ahol már nem fontosak igazán a szelek szárnyán érkezett hírek, a mendemondák, s ahol talán két dolgot még soha senki nem próbált a másiknak megmagyarázni: mi a falra hányt borsó és főleg, mi a falra festett ördög? Gondolkoztál már azon, vajon, a falra festett ördög, képes eltakarni a falra hányt borsót? Mert ez a kérdések kérdése! Aki nem hiszi, járjon utána!

A szöveg amúgy nem tőlem származik. Egy mindenre elszánt oldal, a gyakorikerdesek.hu éppen négy éve borzolja olvasói idegeit ezzel a címsorral, de mostanáig nem igazán akadt, számukra és a kérdező számára is helyes válasz. Mindenki tréfának, átverésnek gondolja a felvetést, ami ugyanakkor jóval több, ha akarjuk, és persze mindenkit megmozgat! Téged is!

Falra hányt borsó. Ez egy hasonlat, mégpedig azt jelenti, hogy hatástalan, amit mond az ember. Nekünk, magyaroknak ezt jelenti, mert tudjuk, megszoktuk, hogy nem voltunk, nem vagyunk híján azoknak, akik képesek végiggondolni, meghatározni és kimondani helyzetünket, azt a valóságot, ami leginkább jellemzi magyarságunkat. Süket füleknek magyaráznak. Mondják a magukét, mint Kellér, meg Komlós, anno, a függöny előtt. Csakhogy, ők mulattatni akartak. A mai szövegesek nem élcelődnek, nem riogatnak, nem keltenek félelmet. Elemeznek. Felvázolják a fenntartható fejlődés képleteit, a kockázatok ésszerű csökkentésének szükségszerűségét, üzleti tervekről, meg hosszú távú prognózisokról beszélnek.

torpe2

Igyekeznek közérthetővé tenni a mondataikat, melyek a magyar iskolarendszer jóvoltából egy átlagos fülnek meghallhatatlanok. Amiről beszélnek, az a közös jövő. A tiéd, az enyém, a miénk. Felsorolják, mi az, ami veszélyben van, mi ment tönkre és mit kell cserélni, pótolni, hogy a működésünk zavartalan lehessen. Jót akarnak neked és nekünk! Így aztán senkit nem érdekel, amit mondanak, senki nem hallgat rájuk. Vannak, mint a horgolt terítő a vitrin tetején. Tulajdonképpen mondókájuk besimul a közbeszédbe, alapzajjá válik, így idővel elillan.

A falra festett ördög az más! Az harap! A riogatás, a stressz, a bizonytalanság ma mindennek a mozgatórugója. Egy egészségesnek mondható, felnőtt korú, magyar ember napi fogyasztása messze felülmúlja az európai átlagot! Bródy János meghatározása szerint: Időtlen idők óta / festik a falra az ördögöt. / Nem csoda, hogy megjelent / beomló tűzfalak között. / Minden téren hirdeti / hogy elég egy hűségnyilatkozat. / A szolgáltatás beindul / és máris megnézheted magad. /Az ördög sohasem alszik / csak elbújik a részletekben. / És úgy veszi el a lelked / hogy a jó isten sem éri tetten.

plakatcsere5254

Ne fesd az ördögöt a falra, mert megjelenik, vagy ahogy a latin közmondás eredetileg jegyzi: Lupus in fabula, a farkas a mesében van! Akár elfogadjuk, akár nem, az erőtlenségünk okait vizsgálva soha nem feledkezhetünk meg a falra festett ördögről!

Valamivel több mint két hete választók sokasága fogadott hűséget, a néhai parancsszónak megfelelően, szívére hallgatva. Csak az eszét nem használva döntött a jövőjéről, így mindaz, amit most megbánhat, hasonlatos egy divatjamúlt ruhadarabhoz, mely ugyan meleget ad, de gáz! Soha nem vennéd fel szívesen!

Hogy szólt a kérdés tehát?

A falra festett ördög eltakarja a falra hányt borsót? Ezek után nyilvánvaló a válasz! Igen, sőt, a borsó lassan az emlékezetünkből is kikopik! Nem lesz már szükség a közmunkások taníttatásának nevezett gügyögésekre, nem lesz szükség a közmunkásokra! Nem kell többé gondolnunk a kiskirályok trafikjaira, szégyenkezve Ócsára, Kishantosra! Már iparkodni sem muszáj, hogy Mészáros Lőrinc akár egyetlen disznót is hizlaljon!

Ha van negyed órád, kérlek, nézd meg ezt a rövidke filmet! Ma találtam. Ha akarod, ez az én húsvéti ajándékom! Németek készítették, rólunk, magyarokról. Megtakaríthatod az út költségeit Németországig, és ami ennél is jobb, a végén sem kell körülnézned, vajon lát-e valaki, mielőtt észvesztő gyorsasággal hazaspurizol! Amúgy falra hányt borsó, ez is…

Vigyázni kell az ördöggel / mer’ a szerződést, ha megkötötted / Lemondani már nem tudod / és mindörökre övé a lelked /Az ördög sohasem alszik / és elbújik a részletekben / És úgy terel a pokol felé / hogy a jó isten sem éri tetten!