MUNKÁT KERESŐK TÍZPARANCSOLATA – a munka ünnepe közeledtével…

Rossz világ van, mert munkanélküli, bizonytalan sorsú emberek üveggyűjtögetésből élnek… Jó világ van, mert a szemetesládák, a bokrok alja, az árkok tele vannak pezsgősüveggel, s még a szemétben guberálók is autón járnak.”  Bertha Bulcsu

1./ Soha ne indítsd azzal a napodat, hogy végignézed az összes álláshirdetést! A munkát kínáló címek nyolcvan százalékánál olyan elvárások jelennek meg, amit úgysem tudnál teljesíteni, hét százalékuk a távolság, vagy az időbeosztás miatt leküzdhetetlen, a maradék három százalék hasonlít ugyan mindahhoz, amit keresel, de légy erős, a munkahelyet már betöltötték, pusztán a formaságok miatt hirdették meg!

06.28.11-LinkedIn-Strategies-that-Keep-You-Unemployed

2./ Ha mégis rátalálnál, ne kapkodj! Nem kell, most azonnal megírnod és elküldened az önéletrajzodat. Az előre megírt, apró módosításokkal újrahasznosított 345. önéletrajzodról jól fog látszani, hogy ez csak egy előre megírt, apró módosításokkal újrahasznosított 345. önéletrajz! A kép, amit alkalmaznál, ugyan minden barátodnak és barátnődnek tetszett a facebookon, de itt, az önéletrajzodon semmit nem ér! Végül írj keveset, a lényegről beszélj, és ne akarj jó benyomást kelteni! A képedet és a soraidat egy szívtelen bürokrata elé teszik, aki pontokba gyűjtve értékeli majd. A kérdés, hogy 234 pontból te, a 124. hányat érhettél el…

3./ Légy készenlétben! Ha az önéletrajzodban megadtad a telefonszámodat, néhány dolog felettébb hasznos lehet: töltsd fel a mobilod egyenlegét, mert „a hívott szám átmenetileg nem kapcsolható” nem túl jó ajánlólevél! Tehát töltsd fel, természetesen az akkumulátort is. Hihetetlenül kellemetlen a hívó fél számára, ha a második mondatnál azt vagy kénytelen közölni, hogy „bocsi, asszem lemerülök!”

unemployed-real-reason

4./ Ne számold a napokat! Tegnap küldted el a 344. önéletrajzot és még senki nem jelzett vissza? Ne ess kétségbe, az életed eddig és ezután is erről szól. Az álláspályázatokat feladó „szakemberek” jól tudják, mekkora bajban vagy, de ugye, „nem tehetnek róla”, és ők nem is egy segélyszervezet! Vedd lazán, hogy senkit nem érdekel a gondod, akihez pedig mindig is fordulnál, már a legkevésbé sem akarja meghallgatni a gondjaidat! Betelt a mókus, a hócipő, ami most van, csak a folyamat része, nincs ebben semmi új, nyugodj le stb.

5./ Ne készítsd elő a bizonyítványaidat, senkit nem érdekelnek a diplomáid, a szakképesítéseid, ami vagy, az teljesen értéktelen! Ha mégis találsz majd egy helyet, ahol szóba állnak veled, először úgyis átképeznek, betanítanak, végiggürized a betanulási időt, mely három hónap hitegetés, aztán végül közlik, hogy nem értik, miért erőlködsz, az adott munka nem neked való, nincs hozzá érzéked, sem érdeklődésed. Jól látják, hogy csak muszájból vagy ott, kínlódsz, az időt töltöd stb.

Brooklyn Academy Of Music Hosts Career Fair For Job Seekers

6./ Ne készülj előre a mondókáddal! Ne gondolkozz el azon, milyen értékeid lehetnek, mit tudsz felmutatni! És főleg ne gondolkozz azon: vajon a hülyék és szerencsétlenek, akik láthatóan unják a munkájukat, akik naponta többször is arról próbálnak meggyőzni, hogy elegük van az egészből, miért dolgoznak, miközben te otthon ülsz? Ne akarj igazságot osztani! A tehetségtelen és tehetetlen, a dolgukhoz a legkevésbé sem értő szerencsések már mind révbe értek, dolgoznak! Te, aki képes volnál jóval eredményesebb lenni, úgyszólván senkit nem érdekelsz, és ahogy telik az idő, ez egyre rosszabb lesz. Fogalmazd meg magadnak és törődj bele: felesleges vagy! Aztán egyszer csak…

7./ Révbe érsz! Megcsörren a telefon! Behívnak! Kiválasztási interjúnak nevezik, pedig csak csődítés. Ott tolongtok mind a tizenkilencen. Stírölnek. Pofavizit ez a javából, de a lényeg, hogy láthassák, az egyébként értéktelen és megalázó munka megszerzésére is képesek emberek és lesz köztük egy, aki végelgyengülésében a legmegalázóbb, legértéktelenebb rabszolgaságra is képes, elvállalja, mert már minden mindegy… Ha te leszel az, akkor rajtad röhögnek majd, ha más, akkor máson. Balek. Így hívják a befutót. Lassan megérted, miért nem szabad bedőlni az olyan álláshirdetéseknek, ahol először megkérdezik tőled: Ugye, sikeres akarsz lenni?! Képes volnál megváltani a világot? Van benned kitartás, hogy megküzdj a lehetetlennel? Szereted a kihívásokat? stb. stb.

8./ Ki a barátod? Nagy dilemma, hogy vajon a barátaid és ismerőseid mit tudnak tenni érted! Hogy ki az igazi barát? Nos, évek alatt rájöhettél már, a tőled elfordulók létszámából, hogy mindenkinek csak addig kellettél, amíg adni tudtál, amíg hasznodat látták, volt biztonságod, munkád, jövedelmed, amíg nem szabódtál minden hétvégén, mivel nincs kedved, nincs mulatni való pénzed, nincs egy rongyod, és persze megállás nélkül magadat sajnálod. Az arcodra van írva! Azok, akik dolgoznak, terveznek, vásárolnak és utazgatnak, sehogy nem értik, miért maradsz el tőlük. Aztán egy szép napon nem hiányzol már senkinek. Na, ők voltak a haverok, a brancs, akikkel annyi görbe estét tölthettél együtt, míg volt rá tehetséged… Ha teheted, ne számíts rájuk! Ez most egyedül a te kalandod, magadra maradtál, pajti, itt nincs csapatjáték! Akárhogy is fáj, ők, akikkel valaha voltál, most éppen nagy ívben kerülik a veled való találkozást. Így jártál, ez van…

9./ Láss holnap utánig! Mint az éhező, aki ráveti magát a végre meglelt élelemre, aztán órákig szenved majd a gyomorbántalmaktól, ne légy mohó! Számolj! Nem minden munka és nem minden jövedelem jelenthet megoldást a számodra. Ha két hónapja vagy munka nélkül, két hónap hiánnyal küszködsz, ha négy éve vagy állástalan, már kimondhatatlan a veszteséged! A tönkrement háztartási gépek, a viseltes ruhatárad helyébe nem tudsz majd másikat teremteni, ha olyan munkát vállalsz, amihez elutazod a jövedelmedet, amiből törlesztve a napi minimum sem fedezhető, vagy amit elvisz a tartozásaid fejében a végrehajtó. Nincs annál bosszantóbb egy munkaadó számára, mint látni rajtad, hogy az igyekezeted hiábavaló, egész nap meditálsz, miből fogod fedezni a holnaputáni kiadásokat, hiszen már a holnap is nehézséget okoz! Látni, hogy a talpra állás nem fog sikerülni önerőből! Kölcsönök, hitelek után fogsz szaladgálni és kezdődik minden elölről…

10./ Törődj bele a helyzetedbe! Igaz, hogy minden munkát keresők számára készült brosúra, tankönyv és ismertető füzet azzal van tele, hogy nevess, örülj és bízz, aztán tégy többet magadért, ne ámítsd magad! Ez Magyarország, ahol a közmunkaprogramok álomfelhőit lassan messze viszi a szél, egyre többen és többen lesztek, akik kényelemből és vakságból vártatok a végletekig. Bíztatok a csodában, hogy majd minden megváltozhat, hiszen a teljes foglalkoztatásról zengtek a rádiók és televíziók, ezt ígérték a politikusok, akik mint tudjuk, mindig, mindent korrekt módon megígérnek!

ugynok080828_170Holnap majd megérkezik a megváltó. Egy stabil helyzetben évtizedek óta magas szinten teljesítő közvetlen értékesítő cég, egy izgalmas piramisjáték, ahol szórakozva kereshetsz akár milliárdokat, vagy jön egy befektetési vállalkozás. Aranyat kínálhatsz, bár magad az arany valódi színét sem láthatod soha! De most ez a tuti! Egy biztosító társaságnál rábeszélhetsz néhány tehetős vállalkozót a legújabb életbiztosításra, lehetsz porszívóügynök, edénygarnitúrák bemutatója. Te hozod el másoknak az örök élet reményét, végigkóstoltathatod a lekvárokat, a vitamincseppeket, meg az energia porokat, bemutatod és felkenheted a testápolókat, parfümöket, meg tapaszokat, amiknek megvásárlásával persze jótékonykodhatnak a vásárlóid. Meg utálni, nagyon, mikor végre magukra hagyod őket!

Vállalkozó leszel, persze kényszer-vállalkozó. Mit sem sejtve az adózás és járulék fizetés rejtelmeiről, melyekbe néhány hónap múlva bevezet a neked ajánlott könyvelő, aztán beláthatod, hogy amit addig kerestél a felére nem elég mindannak, amivel mindaddig tartozol. Az adóssággal, mely hónapról hónapra növekszik! Kezdődhet a bujkálás, a telefon kikapcsolása, a redőnyök lehúzása.

Vagy elmehetnél külföldre! Eredj, ha tudsz! De ez már egy másik történet!