ÚJABB ELKÉSETT DAL – kék virágok Gyebrónak

“Soha semmire nincs időnk, olyan gyorsan jár a nap
Én is nagyon ritkán látom a barátaimat
Künn az utcán annyi ember, szinte alig férnek el
Egyszer találkoznunk kéne, hát holnap gyertek el!”

Nem ismertem Gyebrót. Csak azt hallottam róla, hogy nagyon jó ember volt.

Láthattam őt a televízióban, hallhattam gondolatait, kiállását másokért, meg láthattam amint tűrte, míg “azok” bántották. Azt hiszem, nagyon is tudták, mennyire igaza van, ha tanít, ha érvel, és féltek, rettenetesen féltek tőle. Talán éppen a bölcs szelídségétől. Mostantól, ott, a közgyűlésben már nem csak az ő helye üres!

003

Ez az üresség pedig azt hiszem, csak valaminek a kezdete… Teszi most is a dolgát!

Nem ismertem Gyebrót! De amióta láttam és hallottam, megérthettem, miért olyan nagy baj a tévedésünk! Éppen miatta van okunk eltöprengeni a baloldaliság valódi értékein, miatta volt lehetőségünk átértékelni sok mindent, a közelmúltból! Amikor szinte minden bajért és mindig, mindenki egyszerre tudott és tud kommunistázni, szocizni… Talán ez a legegyszerűbb – bűnbakot találni, mielőtt bármiért vezekelnünk kellene!

002

Láttam őt ételt osztani, láttam beteg gyermekek közt, meg virágokkal a kezében a szebbik nem ünnepén. És láttam az arcát, akkor is, mikor még könnyű volt bátran harcolnia, …meg a közelmúltban, amikor a fájdalom szinte elvett tőle minden létező színt. Amikor már alig kellett bátorság a gyáváknak, hogy belerúghassanak, s amikor benne mégis ott feszült valami megmagyarázhatatlan hit, erő. A tenni akarás mindenáron – másokért!

Nem ismertem Gyebrót! Azt mondják, feladta. Legyőzte az alattomos kór, a halálnak adta magát, utolsókig vívott küzdelmében…

De jó lett volna egyszer, legalább egyszer találkozni vele! Megszorítani a kezét és megköszönni mások helyett is mindent, ahogy ő tanított ismeretlenül is – mindig mások helyett. Ő erre tette fel az életét. Mások gondjait hallgatta, mások nehézségeit próbálta megoldani, másokért szolgált és dolgozott rendületlenül.

Magáért tenni mégsem volt elég ereje. Fiatalon hagyta hátra a rá számítókat…

001

A temetőkertben majd valószerűtlen mondatok hangzanak el, a feledhetetlenségről, meg a pótolhatatlanságról, meg a kék színű virágról. Ami csak a földhöz ragadtságunk okán készül kék festékkel, hófehér szegfűből…

Milyen fájdalmas, hogy éppen a nefelejcs dolga emlékeztetni: el ne felejts… a parányi virágnak ez a feladata…Emlékeztetni arra, akit igazán nem is ismerhettünk…

“Aznap annyi minden történt, és csak este tudtam meg,
És a hírhez bemutatták egy jól sikerült képedet
S néhány olyan ember sajnált, aki sosem szeretett.
Mások kíváncsiak vártak, kié lesz a szereped.
Nánánáná náá náná….

Cikkek jelentek meg sorra, persze mindegyik dicsért,
Most csak jó kritikát kaptál a befejezett szerepért.
És még megtudhattam rólad, amit nem tudhatsz meg már,
Mindig barátságból szidtak, s csak barátokat bántottál.
Nánánáná náá náná.

Ezért játszunk végig mindent, az utolsó tapsokért,
Aztán lehúzzák a függönyt, és dalunk véget ér.
Én meg tartozom egy dallal, mellyel rád emlékezem,
Ez is olyan mint a többi, nem változtat semmin sem.”

Tolcsvay László és Presser Gábor versei

3 thoughts on “ÚJABB ELKÉSETT DAL – kék virágok Gyebrónak”

  1. Nem ismerlek, de írásodat olvasva tisztellek! Nem szólaltam meg, mert nincs szó leírni mit érzek. Barátaink tudják, hogy családunk mit és kit veszített el.
    Köszönöm NEKED, hogy megsimogattad lelkemet, hogy erőt adtál ahhoz, hogy délben gondolatban még egyszer elmondjam NEKI. Sokaknak adott sokat! Az utolsó hetekben számtalanszor elmondtam ezt, de mindig azt kérdezte “miért?”. “Miért szeretnek, miért tisztelnek, mit tettem, tettem-e eleget?”
    Mérges volt. “Még legalább húsz év bennem van. Még legalább húsz évre tudom a feladatomat.” Nem tudtam válaszolni és most sem tudok.
    Köszönöm NEKED, TE válaszoltál, de TE is elkéstél.

  2. Úgy gondolom a város vezetésének kellett volna így elbúcsúzni, sajnos nem tették meg. Csak megkérdezném! Aki más politikai elveket vall az már nem is ember?? Nem várok választ!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.