EZ CSAK A KEZDET!? – Sáling Gergő, Németh Péter, Ómolnár Miklós…

Nem érdemes tovább sorolni! Mire az írás végére érek, nyilván lesz újabb „felesleges ember”, akinek egyszerűen mennie kell… Azt gondolom, nincs is annál semmitmondóbb gyötrelem, mint mikor a bemondók a nekrológok beolvasása után megállapítják, hogy „csak a jók mennek el váratlanul”. Ez ugyanis egyszerűen nem igaz! Bárki mehet! Szinte lehetetlen írni, megszólalni – és nem elsősorban a veszteségek láttán! Ami most történik, a valódi értékek és értékteremtők elpazarlása, úgy tűnik, csak a kezdet! Mindenki útban van, – és most már tényleg válogatás nélkül -, aki nem dudorássza a csókosoknak tetszőt! Naponta lesz folytatás!

003Sáling Gergő

A vezető internetes hírportál, az Origo kormányosának elzavarása, a baloldal 141 éve megingathatatlan szócsöve, a Népszava újságíróinak ellehetetlenítése és most a magyarországi bulvársajtó, lényegében a szórakoztató, könnyed újságírás megteremtőjének lapátra segítése mind-mind ugyanannak a történetnek a része! Semmi, és ami a legszomorúbb, senki nem számít! Lehet könnyed átvezetésekkel megoldani, hogy Sáling Gergő, Németh Péter, meg Ómolnár Miklós majd talál magának munkát, tehetségük, képességeik nyilván új lehetőségek felé terelik majd őket, mi mégis szegényebbek lettünk!

001

 Németh Péter

 Sáling után is működik az Origó, a Népszava megszűnésével is lesz honnan híreket, információkat olvasni a baloldalon valóságra éhezőknek és valószínűleg Szalay Vivien is beletanul egyszer az újságírásba, ha már Ómolnár székét éppen neki nézték ki! De vajon érdekel-e valakit, hogy az olvasók mennyivel lesznek szegényebbek? Számít-e még valahol, hogy nekünk, fogyasztóknak mi az ami hiányzik, amire vevők vagyunk? Ha pedig ez csak a kezdet, vajon, mire számíthatunk még?

180px-NepszavaA Népszava döbbenetes helyzete kapcsán tartott sajtótájékoztatón – melyen több, a túlélésről alkotott tervet is közzétettek – nyilatkozott a lap vezetője. Németh Péter szerint a Fidesz újabb kétharmados győzelme “még sanyarúbb helyzetet hozott, mert látható, hogy Orbán nem akarja konszolidálni a rendszerét, és nem tesz engedményeket, mert azt a gyengeség jelének tartja.” A főszerkesztő jelezte, hogy a most bejelentett lépések bizonyára “nem rengetik meg a hatalmat”, viszont bízik benne, hogy a közvélemény felfigyel arra: “ezt nem lehet megcsinálni Magyarországon a másként gondolkodókkal, a sajtóval vagy bárkivel.”

A kérdés már csak az: ha ez a kezdet, vajon mit hoz a jövő, a megkezdett likvidálások folytatása? A köztársaság intézményrendszerének leépítése után még mit tervez, tervel Orbán és kiépült klientúrája? Hol marad esélye a szólásszabadságnak, szabad-e hangot adni más véleményeknek, melyek eltérnek a kormánypártok ízlésétől, irányvonalától? Az ilyen esetekben a legfontosabb a szolidaritás volna, melynek minimális feltétele, hogy ne csak regéljünk, de tegyünk is egymásért Ma ebből szinte semmi nem látszik! A fásultság, a „mindenkinek megvan a maga baja” elgondolások kétségessé teszik, hogy a közeljövőben pártatlan és elfogulatlan médiáról beszélhessünk.

002

 Ómolnár Miklós

Amúgy a lexikon szerint: Sajtószabadságnak nevezik azt az állapotot, amikor asajtó munkatársai maguktól, csupán saját szakértelmükre, tapasztalatukra és véleményükre hagyatkozva, külső befolyásoktól, fenyegetésektől és törvényi korlátoktól mentesen döntik el, hogy az általuk szerkesztett sajtótermékekben milyen tartalom jelenik meg. Ebben a cikkben a „sajtó” a szó tágabb értelmében a nyomtatott és az elektronikus hírközlő eszközöket, az ezek által szolgáltatott tartalmakat és az ezen tartalmakat előállító személyeket jelöli.

Narancs parlamentet végleges

 

A sajtószabadság – legalábbis elvben – egyetemes érték és emberi jog. Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata és az emberi jogok európai egyezménye egyaránt szavatolja a vélemények, eszmék, hírek, információk terjesztésének és megismerésének szabadságát. A legtöbb állam alkotmányába foglalva védi a sajtó szabadságát, bár ennek az alkotmányos védelemnek a gyakorlati megvalósítása államról államra változó mértékű.

A washingtoni székhelyű Freedom House a következő szavakkal magyarázza meg a sajtószabadság fontosságát:

„A szabad sajtó kulcsszerepet játszik az egészséges demokráciák fenntartásában és figyelemmel kísérésében: hozzájárul a magatartások számonkérhetőségéhez, a kormányzati munka minőségéhez és a gazdasági fejlődéshez. De ami a legfontosabb, a médiát érintő korlátozások gyakran korai jelei annak, hogy a kormányzat a demokrácia egyéb intézményeit is támadni szándékozik.”