MIÉRT ÉPPEN SZENT MÁRTON? – tisztelendők és bűnöket cipelők városa

Miután lassan minden Szombathelyi polgár kézhez kapja az egyébiránt alanyi jogon neki járó Szent Márton kártyát, egyre kevésbé nyugszik bennem a kisördög, vajon, mibe kerül nekünk ez a rengeteg evidens kedvezmény? Mert a dolog úgy áll, – a „tisztelendőink” szerint legalábbis -, hogy már egy ideje, jó nagy adag bűn-kupacot cipelek a vállaimon: se templomba járó katolikus ember, sem fidesz szavazó nem vagyok, tehát a dolgok mai állása szerint – meg főként szerintük! – kommunistaként élem a mindennapokat!

Ennek ellenére “részesülhettem” e kegyben…

A legnagyobb gond az, hogy fogalmam sincs, miért kellene elfogadnom Szent Márton legendáját, azt sem tudom, vajon merészelhetek-e, jogomban áll-e kételkedni benne, meg az őt körülölelő egyre gyarapodó kultuszban?! Szóval, nem igazán tudom: Miért éppen Szent Márton? Itt éltem születésem óta, több évtizeden át, ebben a városban, olykor Saváriában, megszoktam, hogy akadtak, akik Steinamangernek nevezik, mások regéltek bizonyos Nyugat Királynőjéről, meg parkok városáról…

002

Aztán egy szép napon jött, látott és győzött két messziről érkezett ember, aztán általuk hirtelen növésnek indult mondáiban ez a néhai, – állítólag itt született…- katona, aki köpönyeget felezett, aztán megigazulva papi hivatásra cserélte az öldöklést, akkor újfent a köpenyét osztotta stb.stb.stb.

Ők, ebben a csodában felmagasztosulva elhatározták, hogy ezentúl én egy Szent Márton városában éldegélő polgár leszek, s iparkodva készülődhetek a hozzánk érkező katolikus egyházfő fogadására.

Én, a nyilván akkor is még bűnöket cipelő, aki ráadásul az elkövetkezendő őszi választásokon egyértelműen jelezni szeretném nemtetszésemet a drogozó, kurvázó (még mindig regnáló) – makulátlan keresztényi elveket valló – városvezetéssel szemben!

Én, a szerintük megátalkodott “komcsi”, aki sokad-magammal egy ahhoz bizonyítottan értő ember kezébe szeretném újra látni a város kulcsait! Kártyát kaptam, egy „mindenek felett átívelő ajándékot”, gesztust, melyhez úgy tűnik elvárások kötődnek, az elköteleződés elvárásai! Szimbolikus, és nyilván nagyon is tudatos lépésként elébb a megyéspüspök, majd az országgyűlési választásokon nyertes képviselő részesült a kártyában, jómagam csak valahány ezredik lehetek…

001

 

Miheztartás végett, most már plasztikkártyán olvashatom a nevemet, meg a hozzá dukáló hosszas levelet, amiben azért egyértelműsítik a dolgaimat. A jövőnk zálogát! Kisdobos és úttörő korom óta nem voltak efféle jogaim és kötelességeim!

De vajon ezzel a profánra sikeredett kártyával és kultusszal nem éppen az volt a cél, hogy – nekik tetsző módon – észhez térjek? Van még időm! Elballaghatok a templomba, gyónhatok, áldozhatok, aztán elhelyezhetem a jelet a folyamatosság jegyében a fidesz javára – lám, kapok még esélyt! Ha pedig nem rájuk szavazok, jaj nekem!

00004Hallom és látom, amint mások is értetlenül állnak az elvárások előtt, vajon mit kell nekünk ilyenkor tenni, mit lehet illemtudóan válaszolni? Üzletekben járva összesúgnak mögöttünk, kutyasétáltatás közben is akadnak immár bennünket sárba döngölők, akik nem értik, milyen jogon „sétáltatunk mi is” itt, köztük…

Mondjuk el, hogy még hosszasan tanulmányozni szeretnénk Márton életét, mielőtt elhamarkodott döntést hoznánk?

Mondjuk el – kezeinket tördelve – hogy nem érezzük jól magunkat, bár a kártya remekül elfedi előlünk a szemetes utcákat, gondozatlan parkokat, hogy minden rendezvényt, szenteskedő megmozdulást idegenként kell szemlélnünk, hogy ezek után nyilvánvalóan nem számítanak ránk, és komcsinak bélyegezve kell elviselnünk a nekünk alanyi jogon járó kedvezményeket?

(…)

Bevallom, sajnálom azt a pénzt, amit a kártyára költöttek!

Ha a szombathelyi embereknek kívántak kedvezményt nyújtani, miért nem volt elfogadható az ugyan régimódi, QR kódot nem tartalmazó, nem plasztikból készült, nem is igényesen megtervezett és kivitelezett, de mindenki passzusában megtalálható, egységes lakcímkártya? Amit jómagam még a régmúltban, talán az „átkosban” kaptam és, ha rendőr kéri, vagy adóellenőr, akkor igen jól használható!

003Miután lassan minden Szombathelyi polgár kézhez kapja az egyébiránt alanyi jogon neki járó Szent Márton kedvezmény kártyát, egyre kevésbé nyugszik bennem a kisördög, vajon, mibe kerül nekünk ez a rengeteg evidens kedvezmény? Mert a dolog úgy áll, – a „tisztelendőink” szerint legalábbis -, hogy már egy ideje, jó nagy adag bűn-kupacot cipelek a vállaimon: se templomba járó katolikus ember, sem fidesz szavazó nem vagyok, tehát a dolgok mai állása szerint – meg főként szerintük! – kommunistaként élem a mindennapokat! A múltban élő, gyalázatos bűnöket cipelő emberként…

Ennek ellenére részesülhettem e kegyben…

(…)

A héten amúgy egy másik borítékot is kaptam. Találtam benne egy fontos mondatot. Így szól: „Nem harcolunk senkivel, és nem akarunk legyőzni senkit. A közös építésben, együttműködésben hiszünk, tapasztalataink szerint csak ez gazdagítja a várost. A harc csak romokat hagy maga után.”