DERKÓ, A “SZÜLŐFALUM” EMLÉKEI – Bem apó, Szürcs apó, meg a Derkó zenéi III.

Aki a Derkón született, és a Bem József, vagy a Szűrcsapó utcában lakott – legalább egy ideig, ott élte kisgyermekkorát -, jól emlékezhet arra a pillanatra, amikor először kérdezte meg a fölnőttektől, vajon, ki is volt az a „Bem-apó”? Szülei, ha türelmes emberek voltak, ekkor elmagyarázták a lengyel Bem József tábornok legendáját, Petőfi Sándorral való barátságát, s a gyermeki fantázia számára Bem-apó igazi mesebeli hőssé magasztosult.

0003

 

Aztán egy következő, óvodából hazáig vezető úton jött az újabb kérdés, amire már jóval nehezebb volt válaszolni: Vajon ki lehetett Szűrcs-apó? Merthogy lennie kellett! Ha volt Bem-apó, akkor Szűrcs-apó is nyilván létezett! Legalábbis a gyermeki fantázia számára bizonyosan! A szűrcsapó elnevezésre csak évek múltán döbbentünk rá, de fogadok, olyan is akad, aki mostanáig sem merte megkérdezni!

„A szűr a gyalogjáró embernek éppúgy alkalmas, mint a lovasnak. A gyalogosnak könnyű, melegen tartó, eső-szél ellen biztos oltalom. A lovas embernek ezenfelül még a lovát is védi. Szőrén ülő lovas gyakran nyereg helyett is használja, ha pedig leszáll, vagy szekerével megáll, lovait vele takarja be. Verekedéskor a szűr az ütést kitűnően felfogja, ha pedig futásra kerül sor, a nyakból azonnal kivehető. A pásztornak mindene. Oltalma hideg, eső, szél, hó ellen, árnyéka a nyári nap heve ellen. Ezenkívül derékalja, párnája, ülőszéke, takarója.”

Állítólag a 15. századtól vannak adataink a gyapjúszövet ványolására. A kalló malmokban vízben, ütésekkel tömörített, majd keretre kifeszített, keménnyé és vízhatlanná váló szűrposztó a 18. században vált tömeges alapanyaggá: nadrág és különféle szabású ujjas és ujjatlan felsőkabátok készültek belőle téli használatra, a tartósan szabadban dolgozók, a pásztorok esetében pedig mindennapi ruhadarabbá vált. A szűrcsapó a gyapjú tisztításával, finomabb földolgozásra történő előkészítésével foglalkozó mesterember volt. A csapás szó eredeti jelentése: gyapjúfinomítás fonás előtt. Kifeszített húrt vagy madzagot lazára engedve belecsapták a tisztítandó gyapjúhalmazba. A nehezebb (a szemetes, durvább minőségű) alulra, a könnyebb, jó minőségű gyapjú pedig felülre került. Ezt a munkát végezte a csapó. Valószínűleg egy korábbi időszakban, így a magyar középkorban is a szűrszabók a ruházat megvarrása mellett a posztó készítésének összes munkafázisával is foglalkoztak. Ez az oka annak, hogy 1588-ból első fennmaradt adatunk a szűrszabót szűrcsapónak nevezi.

A lakótelepen persze akadtak még kevéssé közismert nevek, Szabó Miklós, Akacs Mihály… Nos, Szabó Miklós (Nárai, 1821 – Budapest, 1907). Szombathelyi ügyvéd volt, 1848-as Esterházy Pál által vezetett minisztérium tagja; 1867 után országgyűlési képviselő; 1888-tól pedig a Királyi Kúria elnöke volt. Akacs Mihály (Nagyunyom, 1799 – Szombathely, 1874). Jogász volt szintúgy, megyei tisztviselő; Szombathely városfejlesztésének egykori nevezetes anyagi támogatója. 1871-es végrendeletében vagyonának javadalmait az Emberbaráti (Gagarin úti) Kórházra hagyta.

Mindezt csak azért jegyeztem le nagy igyekezettel, mert tegnap is akadt, aki kifogásolta, vajon, miért nevezem „szülőfalunak” a Derkót? Régebben azon csodálkoztunk, hogy a legtöbb apró falu egy-két utcácskával kanyarog a dombok között. Minden jóravaló községben van Petőfi utca, Kossuth utca, olykor Béke, meg József Attila… aztán vége! Ennyi egy átlag magyar falu! A mi szülőfalunkban akadnak „apó utcák”, meg némi Akacs, meg Szabó, némi Bolyaival, Forróval… de semmi több! Ettől aztán az egész olyan, mintha egy jókora falu volna.

(…)

0001

 

Szösszeneteink sorában a foci, meg a bringázás után elkövetkezett a beat, majd rock korszak a mindenhová magunkkal cipelhető, tehát hordozható rádiók, magnetofonok és rádiósmagnók időszaka. Azt hiszem, minden az uborkakonzervekből importált dupla gumival rögzített, tehát laposelemekkel patkolt Sokollal kezdődött. Csak jóval ezután jutottunk a VEF 202-es világvevő rádióhoz, melyen  Komjáthy György és B.Tóth László műsorait hallgattuk a Petőfin, meg persze titokban a Szabad Európát, Cseke László Tinédzserpartijával!

0002

 

Vasárnap délután szinte zengett a Derkó, az ablakokon át, a játszóterek beton pingpong asztalain és padjain bömbölt a Poptarisznya-risznya-risznya… Még éveken át várakozhattunk a walkman-okra, a discman-okra, nem is beszélve az mp-3-as lejátszókról!

Europa-stereo.preview

 

Ebben az időben a magára valamit adó Derkó-csibész minimum egy tepsi méretű, ötkilós rádiósmagnóval sétálgatott, melyből jó esetben is bömbölt Frank Farian világnagy csapata, a Boney M!

Talán elnézik nekem, de nekem a Derkó nyári nagy koncertjei jelentették a fesztivált, a Domus áruház parkolójában felépített színpadon, ahol egy bizonyos “jófrédi” konferálta a zenekarokat éveken át… Akkoriban a zenekarosdi meglehetősen szigorú keretek között zajlott. Örömmel bukkantam egy régesrégi képre, melyen a Dózis  együttes tagjai meglehetősen szigorú színpadkép előtt nyomják a talp alá valót…

beolvass0003

 

A Derkó első számú zenekara mégis egy szombathelyi csapat maradt. Volt idő, amikor a “vízcsapokból is” a Lord muzsikája szólt.  Itt mindenki a vánort fújta, miközben sem lemezük, sem komoly fellépésük nem lehetett, szinte még sehol az országban. A kitartás végül meghozta a gyümölcsét! A dal szinte egyidős velünk:

(…)

Az én gyermekkoromban laktanya is volt a Derkón! Szovjet katonai laktanya, a lakótelep csücskében! Szögesdrót kerítéssel, központi katonai épülettel, a mai orvosi rendelő épületével a Paragvári utca és a Váci utca sarkán. Tankok, harci járművek, masírozó szovjet katonák látványa övezte a Bem utca legelején  élők mindennapjait. Ma már csak az épület emlékeztet az egykori időkre, az “ideiglenesen hazánkban állomásozó egységek” hazautaztak.

0000

 

Hogy milyen volt az élet egy laktanya tőszomszédságában? Erről is írok, nemsokára!

Írásunk első részét itt olvashatják:

http://revolucio.blogin.hu/2014/07/23/derko-a-szulofalum-emlekei-szosszenetek-csomagolas-kozben-i/

A második rész itt található:

http://revolucio.blogin.hu/2014/07/25/derko-a-szulofalum-emlekei-ujabb-szosszenetek-csomagolas-kozben-ii/

Megköszönjük a biztató gondolatokat!