NAGY, ISKOLAI PAPÍRGYŰJTÉSI HACACÁRÉ! – avagy a jóságos kormány legújabb intézkedései

Nyilván mindenki tudja, hogy szeretett hazánkban a hulladékpapír gyűjtése engedélyhez kötött! Nyilván! Tehát, ama kiváló szokásunk, mely szerint a nagyiék élére-hosszára pakolt, összegyűjtött és kiolvasott Vas Népéit időről időre összekötözzük, otthonunkba szállítjuk – az iskolai papírgyűjtésig, megőrzésre – már rég nem olyan vidám és legális dolog, mint valaha volt! A garázs végébe tornyozzuk, ide hordjuk a hozzánk beszórt valamennyi szombathelyi hírújságot, meg olcsóság-katalógust is. Miután semmiféle engedélyünk soha nem volt és ma sincs minderre, tiltott dolgot műveltünk és művelünk ma is!

A kutya fáját!

Szépen kérem, ne tűnődjenek azon, hogy ez megint mekkora b…..g! Engedély kell és kész, de ez még nem minden! Az idei, őszi papírgyűjtéseknek is eleve lőttek ezáltal, mert az iskolákban eddig jól bevált, aprópénz gyűjtő tevékenység is el kell, hogy maradjon, mivel a törvény itt is a nyakunkra osont!

0008

„A jogszabály csak a kereskedő, a közvetítő és a kezelő számára engedélyezi a hulladékkal való foglalatoskodást, márpedig sem az oktatási intézmények, sem a szemléletformálási, jótékonysági vagy egyéb céllal gyűjtéseket szervező egyesületek, illetve alapítványok nem tartoznak bele egyik kategóriába sem. 2015. január 1-jétől a papírhulladékért a közszolgáltató „házhoz megy”, ami a minisztérium szerint „összességében előnyösebb a tanulók által végzett gyűjtésnél”. Nekik minden bizonnyal! A szabályozás változásának következtében a vállalkozók mellett a nonprofit szereplők is végképp kiszorulhatnak az óvodai-iskolai gyűjtésből, az oktatási intézmények pedig eleshetnek ettől a számukra fontos bevételi forrástól.”

0001

0004

0005

Lássuk, mit jelent ez a gyakorlatban! Az iskolák nem tervezhetnek az ún. „egyéb kiadásaik” számára évente pénzecskét termű gyűjtésekkel. A mindeddig nevelő célzattal is szervezett szorgoskodásnak annyi! Gyermekeink nem szaladgálnak bringáik csomagtartóin a kötegekkel, apukák nem cipelik autóikban a paksamétákat, nem lesz hangulatos délutáni válogatás az iskolák udvarán stb. És ami a legfontosabb, más módon kell pénzhez jutni, kunyerálva, tarhálva, ügyeskedve, miután ugye, az osztálypénzek gyűjtését is betiltották néhány éve! Hja kérem, bűn az élet és kész!

A vargabetű, az vargabetű, a szabály az szabály! Nem lehet itt viccelődni!

A valódi ok persze egészen más keletű. Még jó, hogy a Napnál is világosabb, miért kellett ez az újabb agyrém! Valaki más kell, hogy zsebrevágja az eddig az iskolákban maradó pénzt, valaki, akinek ez a kiváltság jobban jár! „A szaktárca kommunikációja arról szól, hogy 2015. január 1-jétől a változó uniós előírások és az ezeket követő magyar előírások nyomán a különgyűjtött papírhulladékot ingyenesen át kell adni a közszolgáltatónak.

0007

0006

A háztartásban képződött papírhulladék települési hulladék, amelyet az ingatlanhasználó – jelen esetben az iskola – kizárólag a közszolgáltatónak (amely csak nonprofit gazdálkodó szervezet lehet), vagy a közszolgáltató nevében eljáró alvállalkozónak adhat át.
A hulladékgyűjtéssel kapcsolatos szabályok változtatását elsősorban európai uniós kötelezettség indokolta, azt ugyanis EU-s irányelvek határozzák meg, hogy ki birtokolhatja a hulladékot. Másrészt azért volt rá szükség, mert a korábbi gyakorlat szerint az iskolai papírgyűjtés eredményeként magánvállalkozók realizáltak a közszolgáltatókat megillető profitot.”

Ez pedig csúnya sebet ejtett egynémely szemeken! Őket mostanában „közszolgáltatóként” szokás megnevezni. Szép nevük van. Mégsem hívhatják őket Mészáros Lőrincnek, vagy Simicska Lajosnak!

Közszolgáltató, az, aki birtokolhatja a hulladékot!

De, hogy a történet kapjon némi gellert, orbáni blikkfangot, ma, mindezen impotencia után új hír csörtetett a rengeteg rezsicsökkentés közé! Jóságos kormányunk, élén a rettenthetetlen árvízi hős, Orbánnal, közbelép. Megvétózza saját böszmeségét, és persze mindezt úgy, hogy közben az EU-ra szabadítja alattvalói minden szitkát!

Lelkiismeretről nehéz lenne szólni, írni. Szolzsenyicin óta különösen!

A minap mégis új szelek kezdtek fújdogálni, amit persze a kormánysajtó rögtön az egekig emelt: „Az iskolai papírgyűjtésnek pótolhatatlan jelentősége van a szemléletformálásban. A kormánynak nem célja, hogy elvegye a gyerekektől ezt az élményt, illetve az iskolától az ezzel járó bevételt. A kormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy megnyugtatóan rendezze a helyzetet. A jogszabály módosítása előkészítés alatt áll”.

0003

1bb47d807ce3626c5207a780f7ce78d90

Most akkor az van, hogy nincs semmi! Van bizonyos irányelv, meg törvény, meg engedelmes kormány. Aztán van nagy kétségbe esés, meg tantestületi pánik. Végül egy sokat sejtető, felháborodást színlelő kormányzati mondolat a „nagy megoldásról”, amit majd méltóztatnak megalkotni a nassságosék!

Még jó, hogy tudjuk, a hulladék, a rengeteg szemét mégis az övék marad. Az ő birtokuk egyedül. Most majd egy kicsit eresztenek a gyeplőn, jön még az őszi választás, azután majd lehet újra iramodni. Öt nyugodt évük lesz a hulladékbirtoklóknak!