SEMMI NEM TILOS – gondolatok ezekről az értéktelen napokról

„A Szabad Európa rádió adásainak zárt lakásban történő hallgatása csak akkor valósítja meg a népi demokratikus államrend elleni izgatás bűntettét, ha ez más jelenlétében történik, vagy pedig, ha a lakáson kívül tartózkodó személyek részére is lehetővé vált ezzel ezen rádióállomás uszító híreinek hallgatása, ezen utóbbi esetben azonban csak akkor, ha nemcsak az nyert tényként megállapítást, hogy a kívül levő személy tudta, hogy a lakásban a Szabad Európa rádiót hallgatják, hanem az is, hogy e rádióállomás milyen híreit hallotta.”

LL

Akik még emlékeznek, tudják, mennyire fontos volt hallgatni, elcsípni az igazságot. Ültünk a sercegő, dörgő rádiókészülék mellett, olykor odébb tekergettük a gombokat, meg persze módszeresen hosszabbítgattuk, mindenféle drótokkal toldozgattuk a kihúzható antennát. Vártuk a híreket, mert fontos volt, kerestük az „igazságot”.

De azok az idők elmúltak!

Ma egész egyszerűen SEMMI NEM TILOS! Akik ma hazudnak, olyan nyilvánvalóan hazudnak, hogy eleve értelmetlen volna az igazságot kutatni. Nincsenek a valóságtól elrugaszkodott mondatok, amelyek olykor elkerülik az igazat, csak szimplán hazugság van, kockáról kockára felépítve, olykor törvénybe foglalva, kiszolgálva kizárólag „azok” elvárásait.

Az igazság tehát valakik birtoka, céljaik eszköze lett, ahogy bármikor lehet zöld az ég és kék a fű…

De akkor meg mi ez a napi szintű tapicskolás egymás koponyáján? Miért kell azt a látszatot kelteni, bennünk, egyszerű szerkezeti kallantyúkban, hogy fontosak vagyunk és tőlünk függ, általunk változik majd, maga a rendszer? Itt minden úgy alakul, hogy nem alakul, nem változik az égvilágon semmi! A program, mint egy mosógépen, megállíthatatlanul végigfut; nincs szünet, nincs áramkimaradás, nincs vízhiány, csak bepakolás van, mosás, öblítés és kipakolás. Ilyen egyszerű!

900x900px-LL-5c9b0977_giphy

A politikusok, meg az ezt a címet fontoskodva a nevük mellé biggyesztők olyan látványosan söprögetnek, mint ifjúkorunkban mi, az építőtáborban. Rettenetes idők voltak… Söprögettünk az épülő sportcsarnok második szintjén. Újabb kosz sosem képződött, ezért az előző napi törmeléket, meg szemetet előbb a talicskákból szerte öntözgettük, aztán estig újra a talicskákba terelgettük. Munkának mondták mégis, amit így véghez vittünk. Megterveztük, megtanácskoztuk, aztán nekiveselkedtünk, végigcsináltuk és este, az aznapi dolgokat kiértékeltük. Aztán persze jöttek a medáliák, meg az oklevelek, az építőtábori kiemelkedő teljesítményről. Martos Flóra Brigád volt a nevünk… Mozgalmi dalok közben gyümölcsös joghurtokkal, meg ízesített túrókrémekkel tömték éhező tápcsatornánkat.

Talán ezért emlékezünk olyan végtelen bódulattal…

A választások felé kúszó lötty, ma éppen ehhez hasonlít a leginkább. Naponta felkevert massza, amelyből olykor ki-kidugja a fejét egy megunhatatlan fideszes főmufti, elzengi, miért is fog tarolás szinten nyerni az egyetlen párt, aztán az „ellenzékiek” remek vokálja ellenbéget egy keveset, legurul a napi sör és szpaty! Dögunalom, még október elejéig! Akkor majd kiderül némi disznóság, politikai értelemben felbukkanó bűn, néhányan a hangoskodók közül előzetesbe kerülnek, a derék zsebre dugott kezű, elhízott és leválthatatlan miniszterelnök meg majd megvédi az ő népét. Hányinger…
Minden igazság értéktelenné vált! Már nem érdemes villanyoszlopokat keresni, hogy azon a magunk gyártotta tacepaot elhelyezzük!

Figyelem, figyelem! Elveszett soká nevelgetett igazságunk! Aki látja, kérem értesítsen. A megtaláló magas jutalomban részesül!

Emlékeznek még a NEMO vicsorgó fogú Undijára? Na, őket látom százasával, naponta, telelihegve a képernyőket, telebüfögve az újságokat. Ontják az igazságot. Én meg már reszketek a puszta látványuktól is. Úgy kábé két hónapja vereslik a MUTE gomb és mégis…

Ne mondja nekem senki, hogy nem ilyenkor kell érdekesebbnél érdekesebb témákra ugrasztani az amúgy „várakozással teli” balos olvasókat? Van néhány témajavaslatom, ha kezdenének kiürülni az okoska buksik! Hogyan kell fuszeklit stoppolni villanykörtén? Mivel mostak nagyanyáink vérfoltot? Hogy készül az elkoptathatatlan tűsarok horgászbotból? Mit viseljünk a tanévnyitón, ha leég a gardrób és csak nagyapó öltönyei maradnak épen?

LL (1)

Mit együnk aktuális diétánk közben, ha már nagyon szőrösödünk? Hogy gyúrhatjuk magunkat ping-pong bajnokká tizenöt másodperc alatt? Így készül a szelídgesztenye leveléből facsart turmix, habbal, hab nélkül! Így szerelhetsz házilag két másodpercmutatót a karórádra! Tuti tippek a modern óvszerhasználatról… Minek sorolni! Ötlet van bőven! Ugyebár…

A SZER ma simán éhen döglene! Senkit nem érdekel, mitől megy a villamos! És még én szégyelljem magam? Prímán az én reszortom kussolni?

És ráadásul csak október 12-ig kell kibírni, utána öt évig tart majd a semmi?