MAGYARORSZÁGON TANULNÁL? – “kitántorgó”, vagy beszélő gép szeretnél lenni?

Dicső teremtőnk, – gy.k. miniszterelnökünk – midőn épp a világot leckézteti, két „jobban teljesítés” közben, olykor önállóan is szólni hagyja derék szakértőit. A hétre két remekbe szabott ömlengés is sikeredett, s csak a még mindig, kalandvágyból lakhelyükön parkoló polgárok fásultságának és előrehaladott butulásának köszönhető, hogy nem történt, nem történik nagyobb baj!

…учиться, учиться, учиться…

Azok az idők, úgy tűnik, elmúltak! Nem kell, mert nem dicsőség a tanulás, a leginkább pedig nem igazán kifizetődő a mi „világelső” nemzetgazdaságunknak, ha valaki mégis nekiveselkedik, s az általános után gimnáziumot választ, amit jó eséllyel egy felsőoktatási intézmény követ. A nebulóból gimnazista, az egyetemistából kivándorló lesz; jó eséllyel cserél hazát, talán, mert annyira gyarló, hogy nem kíván a szüleivel együtt éhen halni!

002
.

„Czomba Sándor csütörtökön egy nyíregyházi fórumon azt mondta: homogén szakképzési intézményrendszert szeretne kiépíteni a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a tervek szerint a szakközép- és szakiskolák a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ rendszeréből a tárca fenntartásába kerülnének át. Távlati cél a szakközép- és szakiskolai képzésben részt vevők arányának növelése, a gimnáziumi létszám korlátozása, illetve a szakképzési pedagógusmodell kialakítása is.

Erőss Gábor, a Párbeszéd Magyarországért (PM) elnökségi tagja, az Együtt-PM oktatási szakpolitikusa vasárnap közleményében erre úgy reagált: azzal, hogy az NGM-hez kerülnek át nem csak a szakiskolák, de a szakközépiskolák is, és emellett a gimnáziumi létszámot is korlátozzák, elveszik a felemelkedés esélyét azoktól, akik eddig a szakközépiskolában szerzett érettségivel tanultak tovább a felsőoktatásban, és azoktól is, akik a szűkített gimnáziumi létszám miatt nem tudnak majd továbbtanulni.

A szakpolitikus szerint felvetődhet: a valódi cél az, hogy ingyen munkaerőt szerezzenek maguknak a gyáriparosok. “A szakmunkástanulókat is ingyen dolgoztatják, mióta az iparkamara bekebelezte a szakképzést. Most ugyanez a sors vár a szakközépiskolásokra” – olvasható a közleményben.” (MTI)

Homogén szakképzési intézményrendszert szeretne kiépíteni a Nemzetgazdasági Minisztérium. Már a mondat, a megfogalmazás is döbbenetes, ha belegondolunk, mit jelentettek évekkel ezelőtt a munkaerő piaci képzések jelmondatai: „Lépj egyet előre!”, vagy „Értékünk az ember!” Az „Életen át való tanulás!” időszaka lezárult, a homogén szakképzési intézményrendszer felkészíti majd az elkövetkező generációkat a „beszélő gép” élményzuhatagára.

003
.

„Átfogó és részletes kutatás jelent meg az 1989 óta kivándorolt magyarokról. A Managing Migration in South East Europe (SEEMIG) transznacionális együtműködési program keretében az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával megvalósult projekt, amelynek vezető partnere a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A kutatás végső eredménye szerint 2013 elejéig körülbelül 350 ezer honfitársunk hagyta már el az országot.

Tény, hogy ez lényegesen kisebb szám, mint a korábban napvilágot látott adatok, de ugyanakkor azt maga a KSH is elismeri, hogy a 350 ezres szám inkább egy konzervatív becslés. Mindezekkel együtt is eddig ez a legkörültekintőbb kutatás a témában, a projekt pedig két és fél évig tartott…

…Az összlakosságot tekintve a diplomások aránya 18 százalék, míg a kivándoroltak között ez az arány jóval magasabb, 32 százalékot mutat, amiből jól látszik, hogy jelentős részben a képzett népesség hagyja el az országot.

A nemrégiben megjelent Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR)adataiból kiderül, hogy a vizsgált frissdiplomások egyharmada tervez külföldi munkát az elkövetkező öt évben, további egyharmaduk pedig nem látja egyelőre az ilyen irányú terveit. A további külföldi munkát tervezők a legnagyobb (41%) arányban a természettudományi képzési terület frissdiplomásai között vannak jelen. A jogi, pedagógusképzési és agrártudományi szakokon végzettek az átlagnál ritkábban terveznek külföldi munkavállalást a következő években.” (http://www.penzcentrum.hu)

001
.

MAGYARORSZÁGON TANULNÁL? – kitántorgó, vagy beszélő gép szeretnél lenni? A döntés a következő generációk kezében van. Orbán pedig bekeményít! Egyre kevesebb fiatal tartozhat majd a kitántorogni kész frissdiplomások közé, s egyre többen kényszerülnek majd az alulképzettek, vagy képzetlenek táborába, akire egész egyszerűen nincs szükség külföldön. Rájuk közmunka, multik által kínált összeszerelő munkák, a beszélő gépek ostoba szerepe vár. Még egy rövidke évtized, s a ma még aktív szakemberek helyére idegen munkaerő hívható, akiket fiaink és unokáink fognak kiszolgálni. Ők lesznek az orbáni Magyarország fogaskerekei, az áhított teljes foglalkoztatottság hazájában.

Nem lesznek asztalosok, lakatosok, kőművesek és bádogosok, sem tetőfedők, vízvezeték-szerelők, nem lesz szükség cipészekre, kozmetikusokra, fodrászokra és szabókra, helyükbe nevelődnek a rabszolga generációk, akikre szüntelenül Európa megvetése vetül majd.

A jelek szerint már nincs más út. Menni, örökre, vagy maradni a mocsárnál is mélyebb helyzetben. Még csak egy hét telt el, a mindent elborító narancssár kiáradása óta, s a kapuk nyílnak egyre. Vajon emlékszik még valaki arra a mozdulatra, mely megannyi kézből lendítette a benzines palackokat, így október vége felé?…