FAGYHALÁLT HOZHAT A SZILVESZTER! – ne hidd, hogy közömbös lehetsz!

„Magyarországon huszonöten fagytak meg december közepéig, a hideg beállta óta – adott róla hírt a Magyar Szociális Fórum szerdán. November végéig tízen, november vége és december közepe között tizenöten fagytak meg, többségükben a szabad ég alatt. A fagyhalál legfiatalabb áldozatának életkora 36, a legidősebbé 73 év. A legújabb áldozatok között három nő akad. A szomorú statisztikai adatra jellemző, hogy az áldozatok túlnyomó többsége (17 fő) hajléktalan, és közterületen, a szabad ég alatt hűlt ki, nyolcan pedig saját fűtetlen otthonukban.”

004

Egy esztendővel ezelőtt írták: „A viszonylag enyhe időjárás dacára Magyarországon január elejéig 53-an fagytak meg tavaly ősz óta. December közepéig 26-an, december közepe és január 4. között pedig 27-en – állítja Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum vezetője. 2013 ősze és január 4-e között összesen 19-en fagytak meg otthonuk falain belül, és további 19-en a szabad ég alatt. Számításai szerint 15-en kórházba szállításuk közben, vagy után hunytak el, mert már nem tudtak rajtuk segíteni.”
„Magyarországon 1149-en szenvedtek fagyhalált az elmúlt négy évben, 2010. október eleje és 2014. március 20. között…”
(forrás: HVG.hu)

Ugye, az ember, ez a nagyszerű közösségi lény, persze, semmit nem tehet!?

A fagyhalál a legszemélyesebb magánügyek egyike! „A hidegben meggebedni éppen csak annyi, mint éhen veszni! Senkit nem zavar!” Ezt nyilatkozta a minap egy potenciális veszélyeztetett, egy hajléktalan, a lüktető belváros lakója. Aki a mostanáig szokatlanul enyhe télben az éjszakák javát a szabad ég alatt töltötte. Aki, ha a következő napok egyikén ismét fedél nélkül marad, kihűl, megfagy. És ahogy érzi: ez senkit nem zavar!

Vajon lesz-e időnk, figyelmünk a következő napokban; tudunk-e gondoskodni a magatehetetlen, olykor mozgásképtelen ismerőseinkről, öregeinkről, vagy éppen az ismeretlenekről, akiket elég csak megpillantanunk, amint meggémberedett végtagokkal vonszolják magukat…? Akadhat-e köztünk, akár csak egy is, aki megmentheti egy embertársát a fagyhaláltól?

001

Mozduljunk meg, keressük fel a közelünkben élő, nehezen mozgó időskorúakat, kérdezzük meg, felkészülhettek-e a jelentős lehűlésre! Ne restelljük, ha kell, segítsünk felaprítani a tüzelőt, hordjunk a kályháik közelébe elegendő fát, fűtőanyagot!

Nekik, már néha az is életmentő segítség lehet, ha segítünk annak megítélésében, vajon meddig elég a fűtőanyag, amit felhalmoztak.

Szombathely – egy ideje hangoztatják –, a segítés városa. Mégis láthattunk már a földön fekvő, magatehetetlen embert, akiről a legtöbben rögtön tudni véljük, csak részeg, nem érdemel segítséget. Most, és éppen szilveszter éjszakáján még ezt sem tehetjük meg. Fatális tévedés, hogy az alkohol megmentheti a kihűléstől a földön fekvőt! Tegyük félre az ilyenkor megszokott beidegződéseket és segítsünk! Vigyük az illetőt meleg helyre, vagy hívjunk segítséget a mentőket, akik gondoskodni tudnak az ellátásáról!

Az előrejelzések szerint akár mínusz 15 fok hideg is jöhet!

„Az emberi szervezet normális hőmérséklete 36 és 37 °C között van, amelynek csökkenése hipotermiás állapothoz vezethet. A kihűlés nem csak a szélsőséges hidegben lévőkre jelent veszélyt, hosszabb távon akár egy fűtetlen lakás is kiválthatja. A gyermekek, az idősek és a sérültek fokozottan vannak kitéve a szervezet kihűlésének, ezért az extrém sportok során fellépő balesetek ellátásának fontos része a szervezet hőveszteségének megakadályozása, amíg a hivatásos segítség megérkezik.
002

A hipotermia kialakulását nagymértékben fokozza, ha a test vízben van, ugyanis a víz hővezető képessége huszonötször nagyobb a levegőnél. Az átnedvesedett ruha és erős szél szintén elősegíti a szervezet vészes lehűlését.
Az 1-2 fokos hőveszteség izomremegéssel, reszketéssel jár. A pulzus szapora, gyors lélegzés, kissé megemelkedett vérnyomás észlelhető. Tartós hatás esetén a szervezet hőszabályozása kimerül, a testhőmérséklet folyamatosan csökken. A remegés megszűnik, bágyadtság, álmosság, érzékcsalódás jelentkezik. A vérnyomás csökkenni kezd, a légzés ritkul és felületessé válik. Szívritmuszavar lép fel. A szervezet eszméletvesztéssel járó, tetszhalál-szerű állapotba esik.
A 27-20 fokos belső testhőmérsékletnél a pupillák tágak, a vércukorszint alacsony, mígnem a kamrafibrilláció vagy a keringési rendszer bénulása következtében beáll a halál.”
( forrás: Wikipédia )

2010-2011 telén több mint 400-an, 2011-2012 telén 330-an, 2012-2013 telén csaknem 300-an szenvedtek fagyhalált. A mögöttünk álló télen, 2013. október eleje és az idén március 20. között 119-en távoztak az élők sorából.
Az emberek többsége saját fűtetlen otthonában hűlt ki, illetve kórházba szállítása közben, vagy kórházba kerülése után hunyt el, mert már nem tudtak rajta segíteni. Kisebbik részük hűlt csak ki közterületen, a szabad ég alatt.
A Magyar Szociális Fórum állítása szerint a kormány a fagyhalál-esetekre hírközlési tilalmat rendelt el az irányítása alá tartozó közszolgálati médiában. Emiatt a Magyar Távirati Iroda, a Magyar Televízió és a Magyar Rádió csak külföldi fagyhalál-esetekről számolhat be, szerkesztőinek tilos hírt adni a hazai fagyhalál esetekről, még akkor is, ha az adatok hivatalos állami forrásból származnak
– jelenti ki a szervezet.

A Magyar Szociális Fórum úgy véli: az állami média elmulasztotta mozgósítani a lakosságot a veszélyeztetett helyzetbe került emberekkel való fokozott törődésre, a szolidaritásra és az emberbaráti segítségre, a fagyhalál megelőzésére.”

003

„A világvége nem egy látványos durranás lesz, vagy fagyhalál, hanem a langymeleg, a közömbösség fog elvinni minket… „
(Novák Péter)