A GANG EVANGÉLIUMA – Aranka néni ötletei a rezsicsökkentés népszerűsítésére

Aranka néni évtizedek óta közösségi életet él.
Internet és facebook nélkül.

Mindennapjai jelentős részét a gangon tölti.
Évtizedekkel ezelőtt került sor a téliesítésre, nyaranta muskátlik virítanak szerteszét. (A fiatalabbak kedvéért, idézve a lexikont sietve leírjuk: „A gang a hagyományos többszintes, városi bérházak emeletein található függőfolyosó. A közösségi élet fontos színtere, a lakóközösség találkozásának és kommunikációjának alapvető helyszíne.”)

Itt lüktet, burjánzik tehát Aranka néniék lakóközösségi élete, melynek hagyományosan, mindig is voltak, s lesznek ünnepei, közös gondjai, tragédiái, meg persze „ügyes-bajos”, „apró-cseprő” dolgai. Működésük alapja a lakógyűlés, mely lényegileg azonos Krúdy Gyula néhai kávénénikéinek műsoraival. Ott is azokról szólt a disputa, akik éppen nincsenek ott, így egy lakógyűlésen szinte biztosabb a stabil jelenlét, mint a parlamenti kétharmad győztesei közt. A lógás kizárt!

002
.

Legújabban a lakógyűléseknek komoly forgatókönyve van. A pontos kezdés minden lakó közérdeke, így a pillanatot, mellyel kezdetét veszi az együttlét, szignál jelzi, melyet egy a közelmúltban felszerelt audio eszköz biztosít. A gyűlés első órájában – megemlékezve ezzel a Polgári körök alkotói által kifundált Történelem főutca rendezvények egykori felépítésérenemzeti folklórműsort tartanak. Gizike, a nyugdíjas bérszámfejtő, meg Lali bácsi, a még mindig aktív fűtő, verseket szavalnak, idézeteket olvasnak fel Magyarország Alaptörvényéből, vagy O. Viktor emlékezetes beszédeiből.

004
.

Egy-egy remekbe sikerült dakota közmondásokkal tarkított rész után vigyázzba vágják magukat, és ütemes tapssal kísérve háromszor egymás után kántálni kezdik: Viktor, Viktor, Viktor!

Minden lakógyűlés műsorának elengedhetetlen része az imádság H. Csaba és P. Tivadar lelki üdvéért, melyet általában Karcsi bácsi, egykori munkásőr parancsnok baritonja dörmög a gang légterébe. A műsor közös énekléssel zárul, mely egyben remek átkötés az érdemi munkához, a rezsicsökkentés legeslegújabb örömhíreinek taglalásához.

Minden hónapra jut egy-egy evangélium.

December végére készült el, – a lakóközösség állhatatos kuporgatásának eredményeként – éppen az egykori házirend helyére az esténként megvilágított üveges tárló, a zárható vitrin, törhetetlen üveggel – a fiatalok kedvéért display! – veres bársony borítású, hungarocell háttérrel, mely színes fejű gombostűkkel remekül tartja a kifüggesztett, aktuális, nemzeti rezsicsökkentő örömhíreket. A tárló, barbár balosok által feltörhetetlen, alja úgy lett kialakítva, hogy néhány szál művirág folyamatos virulásával emelhesse a mindig és mindenkor csökkenő rezsidíjak plakátjainak fényét, ugyanakkor ne takarja bosszantó mértékben a kedves vezető egészalakos portréját.

006
.

A fent említett lakógyűlésen az itt elhelyezett örömhírek szakavatott bemutatása, vitája és egyhangú elfogadása zajlik. A vita építő jellegű, mintha maga N. Szilárd szavai visszhangoznának, a jobban teljesítésről, vagy R. Bence örökbecsű gondolatai özönlenének a felszámolt szegénységről, a Magyarország területén sehol nem tapasztalható nélkülözésről. Minden lakó felkészül, persze önszorgalomból, színes híreket hoznak a Magyar Hírlap legutóbbi számaiból.

Aranka néni, közös képviselő, mint a ház legidősebb lakója, múlhatatlan aktivitása jeléül minden lakógyűlés alkalmából újításokkal, ötletekkel rukkol elő. Nem elégszik meg a kötelezően kifüggesztendő eredményekkel, melyeket a ház a megtakarítások révén produkál! Neki köszönhetjük a rezsicsökkentő riadóláncot, az azonnali információ áramlás csúcs-fegyverét, a nyaranta havonta fellobbanó, füstjeleket is okádó, rezsicsökkentő tábortüzet, a már említett rezsicsökkentő audio rendszert, mely a madárodukra emlékeztető hangszóró-dobozokkal az egykori néprádiók hangulatát hivatott a gangra csempészni, naná, hogy a kommunista idők előttről.

005
.

Aranka néni minden hónapban meghív egy vendéget a helyi közgyűlésben döntő többséget kiverekedett frakcióból, júniusban vakációt hirdetve, nehogy valakinek feltűnjön, hogy mindössze tizenegyen lettek döntőek…

A lakógyűlés záró részeként minden alkalommal megelevenedik a “nagy hasítás”. Ilyenkor egy önként jelentkező, kezében konyhakéssel kettényiszálja felsőruházatának egy kevéssé sajnált darabját, s a kisebbik részt jelképesen felajánlja a szegényeknek…

Mi jöhet még?

A gang evangéliuma címmel hamarosan könyv kerül az ország különböző részein serénykedő lakógyűlések asztalaira, mely nemes olvasmány extra mellékleteként minden lakóközösség hozzájuthat az egyébként a NER által kötelezően előírt rezsicsökkentő tárlók kivitelezésének leírásához. A nemzeti dohányboltok megjelenéséhez hasonlóan itt is lesz előírt betűtípus, javasolt szín a festett részekhez, Pantone skála számokkal, no és persze elhelyezési ötletekkel, a kiváló szemlélhetőség kedvéért.

A könyvecske modern imádságokat, csasztuskákat is tartalmaz majd, a kipontozott részekre az adott településeken megválasztott fidesz/kdnp győztesek nevét kéretnek beírni!

001
(…)

Ha pedig valaki e fenti iromány egyetlen szavát kétkedve fogadta volna, kéretik szégyellni magát! Nem ötvenes évek, nem utópia! Ez itten kérem Magyarország, 2015-ben! Aki nem hiszi, járjon utána!

(Képeink csak illusztrációk…)