AFRIKA CSENDJÉT HALLGATOD… – Mike Porcaro halálára

Miatta választottam, általa vált legkedvesebb zenekarommá a Toto.

Mint minden más vásott ötvenes, a napokban töltöttem le legújabb albumukat.
A legjobbat… melyből így is hiányzott a világ legszerethetőbb és legjobb basszistája.

Minden újabb CD-t úgy fogadtam, hogy igenis léteznek csodák, talán, majd a legközelebbin újra játszhat. Pedig egy közelmúltban megjelent riport szerint ez maga lett volna a lehetetlen.

„A Toto billentyűse, David Paich szívszorítónak írta le a látványt, ahogy a visszavonult basszusgitáros, Mike Porcaro neurotikus kórjával harcol. Az elgyöngítő betegség amely ALS-ként és ( amyotropic lateral sclerosis) Lou Gehrig-kórként is ismert – 2007-ben megfosztotta Porcaro-t karrierjétől és tolószékbe juttatta.

001
.

-Mike állapota az utóbbi 3 évben egyre romlott. Ez egy nagyon lassú leépülési folyamat. Nem tud járni, se játszani, ami borzasztó, és szívszorító. Ő még mindig a régi Mike, azzal a különbséggel, hogy mozgáskorlátozott,” mondta Paich. „ Egy tolószékben ül és nem tud mozogni. De Mike és párja, Cherrie kapcsolata igazi love story. A csaj egy igazi angyal, sosem panaszkodik. Azt kívánom, bár ilyen emberekkel lenne tele a világ, mint amilyen ő.”

Ma reggel, az egykori zseniális családi hármas egyetlen aktív tagja Steve Porcaro közölte a visszafordíthatatlan tényt: Mike békésen, szeretett családja környezetében, álmában hunyt el. Betegsége – mely Stephen Hawking számára is börtönt jelent – legyőzte őt. Soha többé nem láthatjuk azt a végtelen derűt, amivel testvére világhírű szerzeményét, az Africa-t bőgőzte a világ szinte valamennyi nevezetes hangversenytermében.

“Nem tudom szavakba önteni, hogy mennyire fog hiányozni” – írta szintén ma reggel Twitter oldalán a Toto gitárosa, Steve Lukather.

toto

A történetének legjobb albumát hivatalosan a napokban megjelentető band tagjai most egyszerre ünnepelnek és gyászolnak. Jeff után Mike is az égiek nagy csapatához igazolt, Hendrix, Lennon, Harrison és Cocker zenekarába, ahol a legvadabb bluesoktól a leghalkabb balladákig mindent eljátszhatnak az angyalok gyönyörűségére…

David Paich egy korábbi interjúban megtörten beszélt a Toto-t ért tragédiákról.

Miután a Toto lelke, Steve Lukather gitáros 2008-ban bejelentette, hogy kiszáll a zenekarból, úgy tűnt, vége a hosszú és sikeres történetnek, ám két évvel később a csapat újra összeállt – immár Bobby Kimball énekes nélkül – egy európai turnéra, amelynek bevételét a 2007 óta súlyos betegségben, az agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS) szenvedő Mike Porcaro basszusgitáros gyógyítására ajánlották fel.

“Ez volt a legjobb módja annak, hogy a betegségről minél többet megtudjanak az emberek. Akkor Mike-ért álltunk újra össze, de azért mindannyiunkban megvolt a vágy, hogy újra játsszuk a Toto zenéjét, a magunk és a közönség örömére egyaránt” – mondta erről Paich.

A tragédiák, és azt ezt követő újrakezdések korábban is jelen voltak a Toto történetében, hiszen Mike egyik testvére, az alapító tag Jeff Porcaro dobos 1992-ben egy szívrohamban életét veszítette. A Toto talán legnagyobb sikere, az Africa című 1982-ben született dal David Paich és Jeff Porcaro közös szerzeménye, amelyet Paich énekel.

“Borzasztóan nehéz volt számunkra Jeff halálát feldolgozni, akkor gondoltuk először azt, hogy a Totónak vége, nincs értelme folytatni. Jeff-fel már a Toto előtt számos lemezen együtt játszottunk session zenészként, a hetvenes évek közepén mi döntöttük el, hogy együttest alapítunk. Akkor úgy éreztük, ha bármelyikünk elhagyja a csapatot, akkor annak vége is lesz. Halála után egy hónappal jelent meg új lemezünk, a vele közösen készített Kingdom of Desire, egy lekötött kétéves turné állt előttünk. Ha lefújjuk, a óriási költségekkel járt volna, a koncertsorozattal viszont Jeff emléke előtt tudtunk adózni” – idézte fel a zenész.

Az új, a legújabb Toto album elkészült. A turné valamennyi állomása egyben főhajtás is lesz Mike előtt, s a basszusgitárt éppen az a kiváló muzsikus fogja megszólaltatni, akit Mike váltott annak idején e poszton. (Porcaro, 1982-ben David Hungate basszusgitárost váltotta a Totoban.)

003
……..

A zene, a Toto nem állhat meg, az öreg muzsikusok tovább nyomják, talán csak még keményebbek és keserűbbek lesznek a végtelenhosszú szólók, még pontosabbak a ritmusok… csak az az utánozhatatlanul elegáns mosoly nem tér vissza többé soha már.