AKI NEM LETT EMINENCIÁS ÚR – simán „Jorge” maradt két esztendő után is

…gondolkodásában inkább mértékletes, kész a párbeszédre. Küzd a társadalmi igazságtalanságok ellen, határozottan kiáll a szegények mellett. Aszketikus hozzáállással viszonyul a világhoz: tömegközlekedéssel jár, nem költözött be a korábbi rezidenciába, s állítólag még ételeit is maga készíti. Sokoldalú: jó szakács, szereti az operát, a görög műveltség barátja, Shakespeare és Dosztojevszkij a kedvenc írója. Jól úszik, erős, holott gyerekkora óta tüdőproblémái vannak. A kevés szavú ember megszólalásainak súlya van a 40 milliós Argentínában, ahol a lakosság 90%-a katolikus. Karácsony és húsvét idején felkeres beteg gyerekeket ápoló kórházakat, fogházakat, megmossa a betegek és foglyok lábát, de a közszereplés nem az ő műfaja…

004

…Jorge Mario Bergoglio nemcsak argentin, de porteño is – vagyis Buenos Aires kikötői negyedéből származik. Ennek megfelelően maté tökből fém szívószálon keresztül szürcsöli a zöld, füstölt matéteát, és rajong a San Lorenzo futballcsapat kemény játékáért: tízévesen apjával együtt szemtanúja volt René „Tojás” Pontoni legendás gólszériájának. Szereti a tangót, a milongát és az eltűnő határt sirató, nosztalgikus 19. századi gaucho (argentin cowboy) verseket. A jezsuita rend aktív tagjaként két évig tanított egy középiskolában, ahová sikerült meghívnia a nagy írót, Jorge Luis Borgest (aki ekkoriban már alig látott, de éppen alkotói virágkorát élte), hogy meséljen a srácoknak a gaucho költészetről. A pápa ugyanolyan vérbeli porteño, mint a táncospár, amely a tangóharmonika muzsikájára siklik végig az Avenida Corrientesen…

„Néha megkérdezem azokat, akik gyónni jönnek, hogy adnak-e alamizsnát a koldusoknak. Amikor igennel válaszolnak, újabb kérdést teszek fel: „Belenéznek-e az alamizsnát kérő szemébe, megérintik-e a kezét?” Erre a legtöbben zavarba jönnek, mert általában csak odadobják a pénzt, és elfordítják a fejüket.”

Jorge Mario Bergoglio 1936. december 17-én született Buenos Airesben, olasz bevándorló munkáscsaládban. Ötgyermekes családban nőtt fel, édesapja Olaszországból vándorolt ki Argentínába, és a vasútnál dolgozott.

001

Kémiát tanult, de a papi hivatást választotta. A szeminárium elvégzése után, 1958-ban belépett a jezsuita rendbe. A filozófiai doktorátus megszerzése után irodalmat, pszichológiát és filozófiát tanított, 1969-ben szentelték pappá.

002

A kiváló vezetési képességekkel megáldott Bergoglio 1973-tól hat évig a rend tartományfőnöke, 1980-tól annak a szemináriumnak a rektora volt, amelyben végzett, doktori értekezését Németországban készítette el. 1998-ban lett Buenos Aires érseke, 2001-ben kreálta bíborossá II. János Pál pápa. Három vatikáni kongregációnak is tagja, 2005 óta az Argentin Püspöki Konferencia elnöke.

Március 19-én, tehát éppen két esztendeje, hogy Ferenc pápa elfoglalta Szent Péter apostol trónját.

„Jorge Mario Bergoglio, Ferenc pápa két nagy titok tudója. Az egyik, hogy nem szüntetheted meg a szegénységet, ha nem szereted a szegényeket. A másik, hogy nem szeretheted a szegényeket, ha görcsösen ragaszkodsz a dolgaidhoz – terveidhez, elképzeléseidhez –, és ha el tudod engedni ezeket, akkor engeded, hogy Isten Isten legyen. Ezt mutatta meg a téren aznap.”

Két év nem nagy idő. Mégis, éppen két esztendeje, hogy szinte minden nap előfordul a híradásokban. Többen megosztó személyiségnek tartják, egy folyamatosan “apadó” egyház különös módon megválasztott vezetőjének. Milliók szeretettel gondolnak rá. A minap – mivel március az acsádi Öregek Otthonában tombolt tűz miatt kitörölhetetlen emlék marad – egy különleges hír kapcsán keltette fel a figyelmemet:
“Az orvostudománynak köszönhetően az élet hosszabbodik, nagyon sok az idős ember, a társadalomban azonban sokszor nincs hely számukra” – mondta az idén 79 éves Ferenc pápa.
Hozzátette: a mai profitorientált világ az időseket “tehernek” tartja, amelytől meg kell szabadulni.

“Az a társadalom, amely selejtezi az időseket, a halál vírusát hordozza magában” – jelentette ki az egyházfő a Szent Péter téren őt hallgató 12 ezres tömeg előtt.
A pápa úgy fogalmazott, “ha nem tanulunk meg jól bánni az idősekkel, gyermekeink pontosan ugyanígy fognak velünk bánni”.

A woman dressed as a character from the nativity scene puts a lamb around the neck of Pope Francis as he arrives to visit the Church of St Alfonso Maria dei Liguori in the outskirts of Rome

Ferenc pápa több anekdotával támasztotta alá beszédét. Egyebek között elmesélte, hogy Buenos Aires érsekeként ellátogatott egy öregek otthonába, ahol egy idős asszonyt a fia nyolc hónapon át nem látogatott meg.
“Halálos bűn öregek otthonában magukra hagyni az időseket” – jelentette ki a pápa.
Az egyházfő szerint az adhat megoldást, ha a társadalomban sikerül újraébreszteni az idősek iránti hála és befogadás érzését.”

005

Két év nem nagy idő. Mégis, éppen két esztendeje, hogy szinte minden nap előfordul a híradásokban. És ez volna a mi mai örömhírünk… ha lehetne!