1.8 MILLIÁRD NYERESÉGVÁGYBÓL ELKÖVETVE – kőgazdagnak lenni Felcsút-Magyarországon

Értelmes dolog eltöprengeni a halálbüntetésen.
Nincs mese, Kokó, be kell vezetni!
Persze, ezt is, mint a vasárnapi zárvatartást, a Jóistenre kenve.
Az ő szent nevében végrehajtva.

Ha minden simán megy, Mészáros Lőrinc készítheti a legújabb fazonú bitófákat, a nyaktilókat, de nyilván millió szám gyárthat majd villamos széket, mobil gázkamrát, hogy csak a legkézenfekvőbbeket említsük. A Mészáros Lőrinc féle profi üzletemberek számára nincs üdvözítőbb, jövedelmezőbb, mint a szegények alapos büntetése, rettegésben, félelemben tartása. Meg persze az ebből nyerhető profit.

Annak a Mészáros Lőrincnek, akinek 1.8 milliárd az aktuális nyeresége.
Tudott rá vágyni.
És hazavitte.
Miközben e mérhetetlen tételt földi halandó elképzelni sem bírná.

A KSH adatai szerint a havi nettó átlagjövedelem, nálunk, Vas megyében, a 2014. év utolsó negyedévében megközelítette a 140.000 forintot. 12.858 hónap alatt tehát játszva megkereshető felénk is ez a csekélyke summa! A bökkenő csak az, hogy meglehetősen kevés azon vasi melósok száma, akik élnek úgy kb. ezer éven át, merthogy a fent említett hónapok ilyen matuzsálemi kort kívánnának.

Ha tehát mindez életszerűségében nem igazán megfogható, megpróbálkozhatunk az adat feldolgozásával, mondjuk Mészáros Lőrinc érdemei alapján is. A helyzet így sem igazán egyszerűbb. Bár csűrve-csavarva elmélázhatunk azon, hogy egy ilyen szép ember bizony megérdemelheti a maga 1.8 milliárdját, csak valahogy a gyomrunk veszi be igen nehezen – mitől is különb ez a derék gáz- és központifűtés-szerelő, akár a többi gáz- és központifűtés-szerelőnél?

000005

Cégvezetőket, sertés-telep irányítókat, sőt polgármestereket is vizsgálhatunk, akik ugyan mind lelkesen végzik a dolgukat, de valahogy egyikük sem keres 1.8 milliárd forintot, nem csak évente, de soha! A titok nyitja ezek után válik érthetővé! Ahhoz ugyanis, hogy egy gáz- és központifűtés-szerelő, sertéstelep irányító, útépítő-cég vezető stb. polgármester ilyen mesés summához jusson, két fontos dolognak kell még összejönni: felcsúti állandó lakcímnek és örök, megbonthatatlan barátságnak Orbán Viktorral! Ezek nélkül ez a mutatvány értéktelen!

Persze Mészáros Lőrinc trezorja nem túl méretes! Ha hiszik, ha nem, ő csak a 86. leggazdagabb magyar – már, ha lehet ilyet írni… Az a pár év alatt összeharácsolt 8.4 milliárd éppen csak a 86. helyre eresztette a mi derék Lőrincünket a leggazdagabb magyarok klubjában! Hol van ő a valódi gazdagoktól?

(Csányi Sándor OTP vezér a maga 165 milliárdjával vezeti a sort – immár ötödik éve! Bige László a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa követi őt 160 milliárddal, s csak a harmadik hely juthatott Várszegi Gábornak, a Fotex vezérének a maga 115 milliárd forintos vagyonával. Ők a leggazdagabbak. Őket követik, persze tisztes távolból Demján Sándor és Széles Gábor, mindketten kb. 92 milliárdot felhalmozva, de az élboly tagja még a szex-guru Gattyán György, akit ugyan erősen kifosztott az adóhatóság… Szegény Simicska Lajos! Neki csak a tízedik hely jutott a maga 73 milliárdnyi kasszácskával.)

Mi, mindezek felett irigykedő, önsorsrontó szegények, maflák, akiknek a javakból nem jutott egyéb, csak a gondtalanul felélhető munkaerő, melyet időről-időre esztelenül herdálunk, sokat tanulhatunk Carlos Ruiz Zafón spanyol író gondolatsorából:

„Az irigység a középszerűek vallása. Megnyugtatja őket, csillapítja mardosó nyugtalanságukat, és végső soron szétrohasztja a lelküket. Mert addig igazolják vele a kapzsiságukat és fukarságukat, amíg már maguk is elhiszik, hogy az jó, és hogy a mennyország kapui csak a magukfajta korcsok előtt nyílnak meg; akik úgy élik le az életüket, hogy semmi nyomot nem hagynak a szánalmas igyekezeten kívül, hogy másokat lehúzzanak, hogy kizárják, sőt ha lehet, tönkretegyék őket; akik puszta létükkel, önmagukkal bizonyítják, milyen szegények lélekben, szellemben és testben. Boldog az, akit a hülyék megugatnak, mert a lelke nem lesz a martalékuk.”

Na igen! Most aztán törhetjük magunkat, miként is lehetne, legalább egy falatka földecskénk, némi ideiglenes lakcímmel Felcsúton!

(Ott, ahol a sok jó terem, az Öcsi bácsitól lopott névvel illetett aréna tövében, aminek tervezéséhez Makovecz Imrének semmi köze nem lehetett. Szegény Puskás és Makovecz! Vajon, meddig kenegetik még össze az emléküket, mindenféle mocsokkal?)

000005

Törhetjük magunkat, mert az a fránya 86. hely a gazdagok között, mégis csak különlegesebb valamennyinél! Pár év alatt, szinte a semmiből teremtetett, s ehhez foghatót még nem tapasztalhatott korábban ez a dicső nemzet! Lassan írható a recept, valahogy így: végy egy csipet Orbánt, egy csipet Felcsútot, keverd össze az egészet némi politikával, aztán kellő gőggel felcicomázva cipeld haza azt a rengeteg lóvét, mert nyilván megérdemled!

Zárásként fogadjuk jó szívvel Mészáros Lőrinc aranyveretes gondolatait:

„Abban, hogy eljutottam idáig, bizonyára szerepet játszik a Jóisten, a szerencse, és Orbán Viktor személye, de én soha nem privatizáltam, nem nyúltam le semmit, mindent a munkámmal és az eszemmel szereztem meg.”