VASÁRNAPI BOLTOSNÉNIK – a tulaj édesanyja szakképesítés nélkül is alkalmas!!!

A vasárnapi boltbezárások ügyében írtunk már sokat, de nem eleget!
Úgy tűnik, ez a történet leginkább a szappanoperákra emlékeztet, így a shownak soha nem lesz vége!
Ha hinni lehet a Magyar Nemzet értesüléseinek – persze, csak, ha a simicskai gecizés után még autentikusnak számít a forrás… (mno.hu Markotay Csaba) – „heteken belül módosíthatja a Nemzetgazdasági Minisztérium azt a rendeletet, amely felsorolja, mely termékek értékesítésénél szükséges külön képesítés. Ha kikerülnek bizonyos termékkörök, az segíthet például a boltok vasárnapi nyitva tartásánál is, noha Lázár János jelezte: ebben az ügyben nincs engedmény.”

Nekifutásként próbáljuk meg értelmezni ezt a néhány mondatot! „A hatályos szabályok szerint vasárnap csak a 200 négyzetméteresnél kisebb alapterületű boltok lehetnek nyitva, de azok is csak akkor, ha a tulajdonos, illetve valamely családtagja áll be dolgozni.” A hír szerint a minisztérium, meg a felelős hatóság munkatársai, vezetői tehát azon morfondíroznak, miként lehetne egy ún. családi élelmiszerboltban a tulaj édesanyját mindenféle szakképesítés nélkül is az eladói feladatokhoz alkalmassá tenni!

mami

Nem számít, hogy a mamika nem szerzett korábban érettségit, hogy fogalma sincs az az áruforgalmi feladatsor lényegéről, hogy sem élelmiszer áruismerettel nem rendelkezik, se nem ismeri az alapvető gazdálkodási és higiéniai ismereteket! Szóval az egész eladói munkáról halvány segédfogalma sincs, ő odaállhat a vasárnap is sarkig tárható „family bót” kapujába, mosolyoghat, mint a tejfeles csupor és eladhat bármit, bárkinek, mert ezzel nincs baja a Rétvári Bencének!

A forrásmű így folytatódik: „Azt a szaktárca nem árulta el, hogy pontosan milyen termékeknél lehet változás, melyek kerülhetnek ki vagy be. Mindössze azt írták, hogy „az előző kormány által 2010-ben alkotott NFGM (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium) rendelet adminisztráció csökkentés céljából átdolgozás alatt van”, illetve hogy „néhány héten belül várható fejlemény”. Az ominózus rendelet tartalmazza egyebek mellett azt, hogy mely termékek értékesítéséhez kell külön képesítés. Élelmiszerek esetén szükség van ilyen képesítésre, de például csak zöldség vagy gyümölcs árusításához már nem kell. Hasonlóan a ruhaneműk, a könyvek, illetve a műszaki termékek eladásához, a pénztárosi munkához vagy az árufeltöltéshez.”

A forrás itt már sajnos egészen komoly tárgyi tévedések mellett válik döcögőssé! (És mindez még véletlenül sem Simicska, de lehet, nem is a szerző hibája!) Először is egyértelművé kell tenni, hogy az egyébként kiválóan felépített és működött korábbi OKJ rendszer, a 2010-es esztendő világraszóló, forradalmi reformjai előtt a szakma minőségének megtartása érdekében lett szigorítva.
Orbán és csapata nemes egyszerűséggel limonádévá hígította a kereskedelmi munka szakmaiságát, az előzetesen előírt szakképesítéseket törölte, ezzel komoly feszültséget keltve a profi kereskedelem résztvevői és a dilettáns, „egy nyár alatt meggazdagszunk” szindrómában szenvedő ügyeskedők között.

Most pedig, szinte csak ez utóbbiakra számítva, mintha valami MLM előadáson ülnénk, a kormány szócsövei azt bizonygatják, hogy bizonyos területeken, „zöldség, gyümölcs, ruhaneműk, könyvek illetve műszaki termékek” egyáltalán nem szükséges a szakmai előképzettség! Bárki, bármire képes, tessék, csak tessék, kedves családi boltok, lehet nekiveselkedni…

Az említett cikk legutolsó gondolatához alig kell kommentárt fűzni: „A felmérések szerint a vasárnapi zárva tartást nemcsak a lakosság, hanem a kereskedők többsége is ellenzi. Ez fokozottan igaz az idegenforgalmi szempontból fontos területekre. Pedig épp ebben a kategóriában fogadott el szigorítást nemrég a parlament. Sok település enyhítésért próbált közbenjárni a kormánynál a turizmus érdekében. Hivatalos választ nem kaptak ugyan, de megüzenték nekik, hogy nem lehet szó könnyítésről. A minisztériumi módosítás azért is érdekes, mert Lázár János csütörtökön azt mondta: a kormány nem azzal foglalkozik, hogyan tudna ebből a kérdésből visszavonulni.”

A Balaton vasárnapi működési viszonyai mostantól meglehetősen furcsa képet mutatnak majd. A megszokott és korábban minden vasárnap zsúfolt üdülőhelyi élelmiszer áruházak helyett vasárnaponként apró boltocskák – többnyire szabálytalanságokkal kialakított bodegák – kínálják majd a legsilányabb minőségben, a legolcsóbb árakon beszerezhető és persze legdrágábban kínált bóvli-élelmiszereket. Borítékolható, hogy a magyar zöldség és gyümölcs helyett ezeket a parányi boltocskákat ellepi majd a külföldi áruk tömege, a hazai tejtermékek helyett a szlovák tejipar silány készítményei virítanak majd, néhol szabálytalan hűtési módszerekkel tárolva… Nehéz elképzelni, hogy ezekben az árusító egységekben bárki is képes volna szabályos HACCP rendszereket kidolgozni és főleg működtetni!

HACCP

Elképzelhetetlen, hogy a kereskedelmi végzettséggel nem rendelkező mamikák, mint rendszergazdák, képesek volnának nyomon követni az élelmiszerek származását, s a hűtőlánc működését! De mindez nyilván nem számít, a lényeg, hogy a kormánynak ne kelljen belátni, az intézkedés elszomorító következményeit!

Mindenre alkalmas, vasárnapi boltos nénik, szupernagyik és anyósok ideje közelít, s bárhogy imádkozhatunk – vasárnap lévén – a Jóisten sem menthet meg minket zárvatartó kormányunk újabb hülyeségétől!