R/EVOLÚCIÓ A CSODÁK NYOMÁBAN I. – a civilizáció kriptája, mely csak 8113-ban tárulhat fel

Az elképzelt utazások, álmok, attól igazán csodálatosak, hogy a legképtelenebb világokba kalauzolnak. Fogadok, hogy az olvasók többsége nem hallott még az USA Georgia államában, Atlantában, az Oglethorpe Egyetem alagsorában található időkapszuláról! Pedig ez nem álom, hanem maga a valóság!

004

005

„A civilizáció kriptája kamra” az Appalache-hegység gránit alapján az egyetem Phoebe Hearst Memorial Hall nevű, szintén gránit épületének alagsorában található. A hiteles források szerint, maga a „hely”, a kamra, eredetileg egy úszómedence volt, mely 6 méter hosszú, 3 méter széles és 3 méter magas. E tizennyolc négyzetméter, melynek falait a biztonsági előírások szerint szurokba ragasztott mázas lemezekkel vonták be, a világ ma létező legkülönösebb raktára, mely megalkotói szándéka szerint 8113-ban, tehát éppen 6098 év múlva fog feltárulni, az akkor ott élő emberek előtt.

Ha ugyan akkor még akad majd lény, mely a mostani Homo Sapiensre emlékeztet…

003

1877-ben született, és 1956-ig élt az az ember, akit Thornwell Jacobsnak hívtak, s szenvedélyesen kutatta az egyiptomi piramisok és királysírok titkait. Az ő ötlete, szinte már mániája volt a civilizáció kriptájának létrehozása. A kriptát 1940. május 25-én, tehát éppen 75 évvel ezelőtt zárták le. A karnyi vastag, rozsdamentes acélajtókat lehegesztették, és egy Jacobs által írt üzenetet tartalmazó táblát forrasztottak rá. Erre került a kamra teteje egy 2 méter vastag kőtömb. Hihetetlen biztonságot nyújtva az időkapszulába bezárt értékeknek.

001

Az időkapszulába zárt kincsek meglehetősen érdekes képet festenek a 75 évvel ezelőtt fontosnak vélt dolgok világáról. A New York Herald-Tribune egy speciálisan kezelt másolata, mely az időkapszula lezárásának napjára emlékeztet, egy tekercs alufólia mellett hever, ahol szintén helyet kapott még egy korabeli tollas-ütő és tollaslabda is. Stabil vitrinben őriznek egy eredeti Edison féle izzólámpát, egy közönséges női karórát, egy hagyományosnak mondható kézi mérleg társaságában. Semmit nem bíztak a véletlenre, ezért e „különleges” tárgyak mellé került egy speciálisan lezárt üveg Budweiser sör, Thornwell Jacobs nyilván meggyőzte tudóstársait, hogy e nemes nedű 6098 év múlva is a legjobb szomjoltó lehet majd.

De ami mindezeknél is különösebb, hogy Jacobs elfalaztatott egy néger játék babát, egy eredeti Donald kacsa figurát, egy korabeli winchesterre emlékeztető játék pisztolyt, csakúgy, mint egy kultikusnak aligha nevezhető műanyag madarat és egy bika alakú szappant. Nyilván, annak reményében, hogy ezeket 6098 év múlva milyen döbbenten fogják majd szemlélgetni az oda betoppanók…

002

Hihetetlen, de szintén befalaztatott egy gépet, ami angol nyelvre tanítja majd meg a jövő látogatóit. Vajon, miért volt fontos, hogy az oda összehordott holmik, és az angol nyelv találkozhassanak?

A csecsebecsék sora praktikus dolgokkal zárul a harmincas évekből: egy kiválóra sikeredett kenyérpirító, pár méter fogselyem, egy akkori szemmel nézve modern kínai váza és levesestányér, egy egyszerű fésű és a konyhakertek létrehozásához nélkülözhetetlen vetőmagok üzennek a jövőnek.

Az emberiség korabeli hírességeinek emlékeit hangfelvételek őrzik, így a civilizáció kriptájában Adolf Hitler, Joszif Visszarionovics Sztálin, Benito Mussolini hangja mellett Franklin Roosevelt elnök üzenete is elfalaztatott.

Hogy mit vártak a jövő tudósaitól Jacobsék? Nem túl sokat. Pontosabban, minden segítséget meg kívántak adni, hogy a tárgyak, az írásos emlékek és a hanganyagok követhetőek és értelmezhetőek lehessenek. A kapszulában így helyet kaptak még elektromos mikrofilmolvasók és projektorok. A kamra trezorjában található még egy hétszeres nagyító, hogy akár puszta szemmel is el lehessen olvasni a mikrofilmeket. De elhelyezésre került egy szélenergiával működő áramfejlesztő is, ha esetleg a mai értelemben vett elektromosság már nem lenne használatban 8113-ban…

Semmit nem bíztak a véletlenre. De jó volna tudni, mit gondoltak valójában a jövő civilizációjáról!?

006

1990-ben, az időkapszula létrehozásának ötvenedik évfordulóján megalakították az egyetemen a Nemzetközi Időkapszula Egyesületet, mely attól az időtől nyilván tartja a világban található valamennyi, ehhez hasonló kamrát. A céljuk fantasztikus: a világ időkapszuláinak adatbázisát állítják össze és tanácsot adnak időkapszulákat elhelyezni kívánó embereknek. Az a tizennyolc négyzetméter történelmet írt, azóta több ezer kamra jött létre a világ különböző pontjain.

Jöhet hulló meteoreső, atomháborúk, a hat évezred múlva felénk csámborgók csodálkozhatnak majd: lám, mire volt képes az emberiség, pár ezer évvel ezelőtt!

Ha valaki elcsodálkozik mindezen, s azt kérdezi, vajon, mi értelme van időkapszulákat, „kacatokkal” teli kamrákat elfalazni, s azon spekulálni, vajon, mit szólnak majd hozzá, pár ezer év múlva; kéretik e magasztos célokat kellő alázattal szemlélni! Már az egyiptomi kultúrában is akadtak a távoli jövő felé tekintő bölcsek, s lám, mekkora öröm volt a régiek emlékeihez jutni!

Blogunk a mai nappal elindította e sorozatot, csodákról tudósítunk, s abban bízunk, hátha felkelthetjük írásainkkal az olvasók, s a gondos szerkesztők jóságos figyelmét!

Köszönet az írás dokumentumaiért az egyetemnek!
printed-logo