R/EVOLÚCIÓ A CSODÁK NYOMÁBAN V. – verdák vedlőszőrű bólogatós kutyákkal

Ha valaki azt gondolja, hogy mai bejegyzésünkkel egy „végleg letűnt kor” nyomába szegődünk, az nagyon téved! A legpontosabb kifejezés, hogy mindaz, amiről a csodáinkról szóló sorozatunkban ma megemlékezünk, éppen „lappang”. Ahogy a hirdetési oldalakon előszeretettel írják: „kihasználatlanság miatt” kínáltatik, vagyis van, de éppen egy szekrény mélyén várja a sorsát. Ezek a csodák valaha totemként díszlettek, lesajnálható volt, aki nélkülözni kényszerült akár egyetlen darabot is közülük! Valamennyihez hozzászoktunk, s nélkülük bizony nehezen mozdultak a nagyon is hétköznapinak számító gépjárművek… Trabik, Zsigák, Kispolák és társaik.

0000a

(Mielőtt az a vád érne, hogy másokon gúnyolódunk, sietve leírjuk, az itt felsorolásra kerülő „ikonok” kizárólag a magunkfajták családi kötelékében fordultak elő, a nyájas olvasók között nyilván senki nem hódolt efféle bazári portékáknak!)

A tuning a mindennapok csodája – volt – amikor a személyszállító gépjármű RALLY SUPER RACING TEAM CAR-rá változott, de íziben!
A dolog, úgy a hetvenes évek végén a belső visszapillantó tükörre kötegelt, mintegy két tucat Wunderbaummal kezdődött. A szélvédőn való zavartalan kilátást nyilván foltokban sem akadályozó, mintegy 12 órán át aktív légfrissítők csak így, együtt, egymásra fonva jelentették a semmivel nem pótolható életérzést, mely hasonlatos volt a kiürült sörös dobozok és dezodoros flakonok gyűjtéséhez. Ahogy azok a tisztaszobai vitrinek polcaira kerültek, kiszorítva onnan a porcelán angyalkákat, úgy a Wunderbaumok kifakult papírfácskái is jelentősen feldobták egy verda értékét!

001

002

003

004

005

A zöld napellenző csík, mely lényegében ugyanerre a területre terpeszkedve ragasztatott, különleges felirataival mintegy meghatározta a járműben utazók életérzését! Pirelli, Shell, Marlboro és még ki tudja, miféle pofás szövegek tudatták a nagyvilággal a kocsiban utazók internacionalista elkötelezettségét, az angolnak tetsző szavak különösen „baróvá” tették a gép megjelenését.

Abban az időben bizony még nem igazán került fedélzeti computer a gépkocsiba, ezért kellett a lehető legsürgősebben beszerezni egy 4 funkciós helymeghatározó szerkezetet! A kütyü természetesen jól rögzíthető, öntapadós készség volt, rajta óra, iránytű (golyós-vizes szintmeghatározóval), hőmérő, nanométer!!! A főváros trafikjaiban, autós boltjaiban, később szinte valamennyi souvenir üzletben beszerezhetővé vált… Nagyon hasznos, mondhatni nélkülözhetetlen kiegészítő volt!!! A vízben lötyögő iránytű menet közben is teljesített, a digitális óra egyszerre váltotta másodperceit a mindkét karunkra párhuzamosan felhelyezett kvarcóráinkkal, a hőmérő akár negyvenöt fokig is prímán mérte a napon felejtett utastér hőmérsékletét! A technika csodáját később kiegészíthettük rugós aprópénz tárolóval, gombnyomásra magnókazettát kiadó tároló rekesszel, vagy éppen pohártartóval, melyben az alumínium Coca-colás doboz „egész úton hazafelé” rettenetesen zöröghetett…

006

007

008

009

010

Télvíz idején nélkülözhetetlen kiegészítővé vált a szintén tapadó korongokkal a szélvédőre rögzíthető „málenkij karácsonyfa”, a kocsiba applikált Videoton rádiósmagnó és szintúgy Vidi hangfalakból áradó tuc-tuc ritmusára villogó ledekkel. Később ezt a fényerőművet kiegészítette és mintegy évszakoktól függetlenné örökítette a kéttagú dobókocka piacra kerülése, melyen a pöttyök, szintén ledek formájában voltak szívesek villódzni!

A kocsi frontvonalához hasonlóan telt meg élettel a hátsó ablak előtt fellelhető kalaptartó is, melynek elmaradhatatlan kellékei voltak a szalmakalap, a vedlőszőrű, bólogatós kiskutya, később a Nici jóvoltából ugyanez fekete báránnyá fazonírozva, illetve mindazon plüssjátékok összessége, melyet csecsemőkorunkban meguntunk, s a vicsorgó házőrzőnk kölyökkora sem tudott leamortizálni. E különös állatfarmra hívta fel a külvilág figyelmét a hátsó szélvédőn korallpiros alapon, fekete betűkkel virító CSAO felirat, melyet gondos munkával az állami biztosító casco feliratából körömollóztunk össze. Tőle jobbra az autóklub, balra pedig a KRESZ 976 matrica, meg néhány H betű volt szíves korlátozni a kilátást.

011

012

013

014

Mai írásunk képanyagát egy tőlünk kicsit keletebbre fekvő országból kölcsönöztük, de az ott fellelhető lenyűgöző csodák mindegyike jelen volt mindennapjainkban! Merüljünk el együtt e gépcsodák világában, s ha lehet, ne vegyük túl komolyan az életet!