MŰJÉGPÁLYÁT SZOMBATHELYNEK – jéghártyás pocsolyánk már van, köszi!

Hős városatyáink olykor nekibuzdulnak, sok üresjárat közben előhozakodnak ügyekkel – persze a legjobb szándékkal, mindig -, hogy azok alkalmassá válhassanak a városlakók izgatására.

Az egyik ilyen „rákfene” a szombathelyi jégen siklani vágyók Mekkája, a jégpálya kérdése. Évtizedeken át az egykori Tófürdő hatalmas medencéje biztosította a teknőt, Télapó meg a zimát, aztán lehetett özönleni, mindaddig, amíg kemény tél volt. A mínuszok érkeztével nyitottak, ahogy jött a langymeleg, becsuktak, annak rendje s módja szerint. Állítólag áldatlan állapot volt…

004

Azután 1987-ben – tehát az őskorban, még Ludván elvtárs idején… – úgy döntött az akkori városvezetés, no meg a Városgazdálkodási Vállalat, hogy Műjégpályát építenek a medence öltözői mögé. Lázas munkával még abban az esztendőben elkészült a terep, a csőrendszer a medencébe ágyazva, felépült a gépház, helyükre kerültek a kompresszorok, megérkezett a jégegyengető Destarol masina, s megkezdődhetett a hűtőközeg, a minusol keringetése, melyet a víz fagyáspontja alatt keringetve, persze, kizárólag mínuszok környékén, lehetett várni a fagyást.

003

A dolog így működött azóta is, bár a fejlesztéseknek köszönhetően jelentősen nagyobb hatásfokkal, de a laikusok számára változatlanul úgy, ahogy 1987 előtt: a mínuszok érkeztével nyitottak, ahogy jött a langymeleg, becsuktak, annak rendje s módja szerint. Persze, az öltözők szebbek lettek, a trepni is stabilabb, mára a hörpintő helyek száma is elfogadható, nőtt a minőség: a jegyárak Gagarin után eredtek… Csak a valódi Műjégpálya helyett van jéghártyás pocsolyánk, a korisok legnagyobb bánatára…

002

Állítólag a rendkívüli, kánikulai közgyűlésen erről is döntést hoznak…

001

A hiperszuper sportkomplexus savariensus területére összedobnának egy jégpályát is. Állítólag…
De, ha így volna, s talán, még időben szólunk, próbáljanak odaálmodni valamit, ami nem a mostanában jellemző, langyoska telek időjárásának függvénye!

005

Ha lúd, legyen végre kövér – ha műjégpálya, akkor szíveskedjenek fedett, zárható egységet álmodni, így, ha kisüt a Nap, nem kell a korcsolyákkal menekülni hazafelé, ha zuhog az eső, nem kell ernyő alatt siklani, s, ha ömlik a hó, hát akkor sem kell néhány „hóhányóra” várakozni. Tehát, ha lehet, a pálya ne a teraszra, vagy valami más egyéb tevékenységre hasznosíthatatlan terepre kerüljön, a szabad ég alá!

Olyan már van, köszike!

One thought on “MŰJÉGPÁLYÁT SZOMBATHELYNEK – jéghártyás pocsolyánk már van, köszi!”

  1. Jégpálya NAGYON NAGYON jó lenne!
    Ha belefér a költségvetésbe, akkor mindenképpen legyen!
    A jégkorong rendkívül látványos sport Ausztria közelében pedig biztos, hogy gazdaságos is lenne!
    A gyerekek pedig újabb lehetőséghez juthatnának a sportolást illetően!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.