HURRÁÁÁÁ! JÉGKORSZAK KÖZELÍT – ne feledjék otthon a nagykabáááátot!

Mielőtt végleg elveszítenénk a türelmünket a hetek óta tartó forróság miatt, szeretnénk némi jó hírrel szolgálni: jön, jön, jön a hideg, méghozzá rettentő!!!!!!!

Naná, hogy nem csak az uborkaszezont kihasználva riogatom a takarékra kapcsolt, gőzölgő embertársaimat!

Villámgyorsan leírom: a hír igaz, jobb lesz felkészülni!
Egyes tudósok szerint a lehűlés akár új „jégkorszakként” is ránk törhet, s erre az egész bődületes hidegre, már úgy másfél évtized múlva sor kerülhet!

A globális felmelegedést előszeretettel hirdetők persze azonnal cáfolták az egész feltételezést, mondván, a középkorban jó időre a fél Európát megdermesztő időszak egész egyszerűen nem ismétlődhet meg!

Pedig a Kis Jégkorszak sokak által elfeledett rémmeséje jó kövér betűkkel került a történelemkönyvek lapjaira, amely „viszonylag hideg klímájú” időszak, a 15. század elejétől kb. a 19. század közepéig tartott. Ezek közül is kiemelkedtek az 1570-1630 és 1675-1715 közötti évek, melyek valódi sarkvidéki időszakokat hoztak.
View from Ice Cave on Ellesmere Island, Nunavut, Canada.
Csak egy kis apróság: a Kis jégkorszakot melegkorszak ún.Középkori klímaoptimum előzte meg. A Kis jégkorszak ideje alatt keletkezett feljegyzések szerint igen gyakoriak voltak a hosszantartó, szinte elviselhetetlenül zord telek – fagyhalottak, és a fagyásos balesetek miatt megrokkantak, csonkítottak millióival – és a hideg, sok csapadékkal jellemezhető nyarak, amikor alig-alig maradt az emberiség számára elfogyasztható élelem. Odaveszett, szinte minden kultúrnövény!
002
Szinte elképzelni is szörnyű, de a 17. és a 19. század közepén a rendkívüli hideg miatt hirtelen növekvő és előretörő jégfolyamok, a hírhedt gleccserek az Alpokban falvakat, városrészeket romboltak le. A jég fogsága hónapokon át nem volt irgalmas a környéken élőkhöz! Idézgessünk a korabeli feljegyzésekből: „Hollandiában állítólag a híres csatornák több évtizeden át rendszeresen eljegesedtek, Londonban pedig a befagyott Temzén többször is megtartották az emlékezetes Éves fagypiacot. 1780 telén New York kikötőjét csak a jég felületén közlekedve lehetett átgyalogolni, és a Nagy Tavak felületét is június közepéig vastag jégpáncél borította.”
003
A Kis jégkorszak kiváltó okaként a naptevékenység drámai csökkenését és az akkori erős vulkanikus tevékenységet tartották számon. Az 1645-1715 közötti évekre esett a Kis jégkorszak leghidegebb periódusa, és ugyanerre az időszakra esett a Maunder-minimum is, melyben a Nap csupán igen minimális számú napfoltot produkált és ezáltal jelentősen csökkent a napsugárzás intenzitása… sic!

És akkor a nap híre: „Hideg, csapadékos nyarakra és hosszan tartó telekre van kilátás egy új kutatás szerint, amelynek eredményeiről Valentina Zharkova beszélt a múlt héten egy walesi konferencián. A professzornő elárulta, 97%-os bizonyossággal sikerült feltérképezniük a napfoltok körülbelül 11 évenként változó aktivitását, vagyis a napciklusokat. Ezt egy új számítógépes modell tette lehetővé.
001
A brit Királyi Csillagászati Társaság közleménye szerint a kutatásokból kiderült, hogy a Nap aktivitása 15 év múlva mintegy 60%-kal csökkenni fog, vagyis éppen akkora lesz, mint az 1645 és 1715 között zajló kis jégkorszak idején.”

Elő a centivel, lehet visszafelé számolni a napokat!
15 év múlva, kellemes langymeleg júliust kapunk, csobbanhatunk a hűvös Balatonban és telente akár jéggé is dermedhetünk! Lesz miért dünnyögni, reggeltől estig!