GYERTYÁK PAMINAK – Antal Imre nyolcvanadik születésnapjára

„Én most is mosolygok, mindig mosolygok, ha Rád gondolok, és ne haragudj, mindig is mosolyogni fogok. Másképp Veled nem lehet, mert Te is mindig nevettél, a zongoraórákon is, amikor nem készültem rendesen, és akkor is, ha igen! És akkor is, amikor már mindketten híresek lettünk, és találkoztunk, igaz, egyikünk sem abban, amiben szerette volna, mi úgy örültünk, mint a gyerekek. Ebben az országban mindenki elmosolyodik, ha Rólad van szó, kár, hogy Te ezt már nem láthatod…”
Presser Gábor

Ha hinni lehet Picinek, akkor a kedves olvasók körében most néhány pillanat önfeledt mosoly következik! Ahogy rajongásig szeretett édesanyja nevezte őt, PAMI, vagy ahogy a magyarok megismerték, Antal Imre, Imruska, ma ünnepelhetné nyolcvanadik születésnapját!

003

Az ember, aki évtizedeken át egyet jelentett a televíziós viccmeséléssel, akinek műsorai idején szinte megállt az élet, mert szarkasztikus humorának egyetlen pillanatát sem szerettük volna kihagyni! Az utolsó, a hetvenkettedik torta tűzijátéka mögül egy nagybeteg komikus kukucskált felénk, aztán 2008. áprilisában mély álomba szenderült, mindenki Imruskája…

002

A jelen hírességei, komikus sztárjai számára megfejthetetlen, vajon miként lehetett valaki több évtizeden keresztül megbecsült vendége otthonainknak… A mai humoristák, mint minden egyéb szórakoztató műfaj csillagai, csak néhány hónapig, esetleg évig ragyoghatnak, Antal Imre generációk számára jelentette a vidámságot. Műsorvezetőként, konferansziéként, színészként és énekesként is maradandót alkotott, s talán kevesek előtt ismert, hogy pályája legelején ígéretes zongoravirtuózként tartották számon. Muzsikált és tanított, így lehetett Presser Gábor mestere, zongoraóráinak feledhetetlen humorú májsztrója…

Ennyi év távolából megdöbbenve kell összegeznünk vívódásait. Vajon, miféle erő birtokában volt képes az örökös megújulásra, újrakezdésre? Hogy tudta legyőzni fájdalmas magányosságát, s miképpen volt lehetséges, hogy évtizedeken át nem osztotta meg féltve őrzött titkait?

1935. július 31-én Hódmezővásárhelyen született Antal Imre. A vásárhelyiek körében is elismert tanító-tanár szülei eszes fiukat orvosnak szánták. De Antal Imréről már gyerekkorában kiderült, hogy tehetséges zongorista válhat belőle. Naphosszat gyakorolt, aztán „kinőtte” Hódmezővásárhelyt, már nem akadhatott jó mester a számára. Hogy az Erkel Ferenc Zeneművészeti Szakiskolában tanulhasson szüleivel felköltöztek Budapestre. 1959-ben végzett a Főiskolán, ám néhány év múlva, a 60-as években tragédia történt: pályafutása derékba tört, mivel jobb kezének ujjait folyamatos ízületi görcs gyötörte. Tudomásul kellett vennie, hogy bár tehetsége erre predesztinálta volna, soha nem válhatott világhírű zongoraművésszé…

001

E törés után kezdett televíziózni, első műsorainak egyike volt a “Halló fiúk, halló lányok” című ifjúsági show. Hosszú ideig Antal Imre egyet jelentett az esztendő utolsó napjával, hiszen évtizedeken át együtt vezették Vitray Tamással a szilveszteri műsorokat. Majd elindult a magyar televíziózás egyik legnépszerűbb műsora, a Szeszélyes évszakok! A sors fintora, hogy ez a műsor egy szép napon nem kellett már a Magyar Televíziónak… Kiszerettek Imruskából, lapátra tették az addigi húzónevet. Ekkor kellett volna másodszor talpra állnia!

https://www.youtube.com/watch?v=vPmyc2NHnuM

Édesanyja halála – akivel folyamatosan együtt élt – rendkívül megrendítette őt. 2006 őszén ugyan sikeresen zárultak az RTL Klub és a Szféra TV tárgyalásai, és Antal Imre ismét kamerák elé állhatott a “Szeszélyes”-sel, a megtört, láthatóan nagybeteg műsorvezető 5 adás leforgatása után, gyengeségre hivatkozva visszavonult…

004

Művészi sokoldalúságát évtizedes színházi produkciókban, játékfilmekben vállalt feledhetetlen szerepei bizonyították. A „Bors” című sorozatban Dániel Ede “tanár urat” alakította, megemlékezve édesapja alakjáról, s jellemszínészként kiváló alakítást nyújtott a Szevasz, Vera!, a Szemüvegesek, a Circus Maximus című mozifilmekben is. Antal Imre 2004 óta a Magyar Televízió Örökös Tagja volt.

https://www.youtube.com/watch?v=B0D_tnNjoRE

Hét év után szinte már alig-alig emlékeztetnek Antal Imrére. Örökösei, követői lassan elfogytak, már senkinek sem fontos a koszorús költő, Glázser Bozsó havi aktuális szösszenete. Sírja, a hatalmas fekete zongora némán emlékeztet a kivételes tehetségre.

005

Ma ünnepelné nyolcvanadik szülinapját… egymagában, ahogy szokta!