HOLNAPI MAGYAR NYUGDÍJASOK – aki megöregszik, éhen hal?

De jópofa ötlet volt éveken át nem beszélni róla!
A „ha nem tudom, nem fáj” most is bejött, volt néhány átbambult év, évtized, viszont egy ideje a süketelők helyett szakemberek lökik a legvadabb elméleteket a holnap nyugdíjasairól.
Mert, igen sanszos, hogy a nyugdíjasok holnapja két esélyes: vagy nem érik el az öregkort, vagy éhen vesznek annak gyakorlása közben! Ezek ám az alternatívák!
0004
A kedvenc mondatunk, amit az „állam bácsitól” egyre többször kapunk így szól: „A magyar lakosság megtakarítási képességének és hajlandóságának ismeretében… túlélni, maga a lehetetlen!” Tehát tudvalevő, hogy a magyarok, – bár valaha még ismerték a persely, meg a dunyhazug fogalmait -, nem rendelkeznek spórolt krajcárokkal, nincs dugipénzük!

0002

Főleg annak esélyét nem képesek biztosítani, hogy gondtalan öregkor várhasson rájuk! Ehhez állítólag tetemes összeget, úgy 40 milliót kellene félretenni! Negyven aktív évre visszaosztva évi egy millát, tehát, havi minimum 80 ezer forintot, várva a jóságos kamatmorzsákra! De a hülye magyar valahogy nem rakosgatta a nyolcvanakat, sem korábban, sem most, így e gondatlanságból elkövetett negyven év majd megbosszulja magát!
Egy minap napvilágot látott elemzés szerint: „Azért vannak nehéz helyzetben az elöregedő európai országok, mert általános jelenség, hogy egyre kevesebbeknek kell eltartani egyre több nyugdíjast. Magyar szakértők például arra fel hívják a figyelmet, hogy bár valamelyest lassítják a kedvezőtlen demográfiai folyamatokat a családi kedvezmények, mégis megállíthatatlanul fogy az ország. 2050–2060 környékén már két aktív dolgozó tart majd el egy nyugdíjast, s így a jelenlegi 116 ezer forintos átlagnyugdíjnak alig harmadára számíthat az átlagos nyugdíjas. Pedig már a 116 ezer forint is jelentős életszínvonal-esést jelentene a nyugdíjba vonulók számára.”

6.7/160

6.7/159

6.7/153

Írásunk legelején, kellő szarkazmussal jegyeztük meg, milyen nagyszerű ötlet volt éveken át nem beszélni a közelgő veszedelemről! Bocsánat érte! A ma negyven, ötven évesek számára ez a kialakult állapot most még drasztikusabb helyzetet teremt! Ha ők szeretnének hirtelen sokat spórolni, félretenni „azokra az évekre”, talán a havi több száz ezer forint is kevésnek bizonyulna! Na, ez a lehetetlen!!!
Mi lesz velünk, ha mégis megöregszünk?

A fesztiválokhoz, évente cserélendő telefonokhoz stb. szokott utódok nyilván a szárnyaik alá veszik majd folyton lejmolni, kuncsorogni kénytelen apukáikat, anyukáikat, a doktorok által felírt gyógyszerekre oda-odavetnek majd néhány húszezrest, besegítenek a téli fűtés, meg a nyári hűtés tetemes számláinak rendezésébe. Nyilván… De szép is lesz megöregedni!

0001

Majd sóvárogva nézhetünk francia, meg német, esetleg angol kortársainkra, akik vénségükre bebarangolhatják a nagyvilágot… Vagy nyugtázhatjuk, milyen jól járt, aki politikusként alakította ki az őt támogatók díszes környezetét.
Mert mi is a helyzet?

„2015-ben a magyar nyugdíjrendszer felosztó-kirovó elven működik, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi munkavállalók termelik meg minden hónapban a jelenlegi nyugdíjasok ellátását. Én tehát azért dolgozom és fizetem a nyugdíjjárulékokat, hogy a szüleim ne haljanak éhen. Minden hónapban megkapom a nettó fizetésemet, amelyből én 10% nyugdíjjárulékot, a munkáltatóm, pedig a bruttó fizetésem után további 27% „Szociális hozzájárulási adót” fizet a közös nyugdíjkasszába, amelyet a következő hónapban szétosztanak.

A szociális hozzájárulási adót 2013 előtt még munkáltatói nyugdíjjáruléknak nevezték. A járulék és az adó között azonban egy nagyon fontos különbség van: A járulékért cserébe jogosultak vagyunk ellenszolgáltatásra, a levont adó viszont bármilyen „közügyre” felhasználható.

A bruttó béremre vetítve vajon mire elég 10+27% ?

A 2013-as adatok szerint Magyarországon 2,6 millió fő áll alkalmazásban, amelyből ha levonjuk a 750 ezer fő közalkalmazottat (ők ugyanis az államtól kapják a fizetésüket) valamint a részmunkaidős dolgozókat, akkor 1,6 millió fő marad, akik ténylegesen fizetnek a nyugdíjkasszába.

Ez az 1,6 millió ember gondoskodik tehát 3 millió nyugdíjas minden napi megélhetéséről.”

6a00e0097e4e68883301b7c79d9d86970b-700wi

Nem jó dolog az ördögöt a falra festeni!
Mi sem szerettük volna!
Csak megismételni még egyszer és talán kicsit hangosabban a kérdést:
Mi lesz velünk, ha mégis megöregszünk?

0003

Mi lesz velünk, ha mégis megöregszünk?

One thought on “HOLNAPI MAGYAR NYUGDÍJASOK – aki megöregszik, éhen hal?”

  1. Végre egy gondolkodó ember.
    Nagyon igazad van…
    Sajnos.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.