A SÓÓÓNAK TOVÁBB KELL MENNI – ugyan, kit érdekel a történelem?

Míg sznob plebszünk lázasan az aktuális, „Savaria Történelmi Karnevál“-nak (sic!) nevezett parádéra készül, – itt, az állítólagos római, Isis istennőhöz köthető szentély, az Iseum utódvárosában – addig a világ minden részéről döbbenten figyelik a szíriai Baál-Samin templom, Palmüra egyik legjelentősebb műemlékének földig rombolását, régészének lefejezését.

003

005
… a néhai templom…

Baál-Samin föníciai istenség tiszteletére építették Kr.u. 17-ben, majd Hadrianus római császár idején. A világ egyik legjelentősebb emléke, mely fontos kereskedelmi központ volt a Selyemúton, és máig az egyik leghíresebb ókori romváros másodpercek alatt megsemmisült, amikor az Iszlám Állam eltökélt fanatikusai felrobbantották…

9705449_f0d9cba2e25b1931917003470b433b4e_wm

9705453_4c254588bbd5c0cf8864b110fa17bd02_wm

9705451_302b1f7c890e12c4ffd9fe73b7735e43_wm

Ugyan, kit érdekelhet a mű-tógákba vedlett Szombathelyen, – ahol a versenyszerű ivászatba, „bulikba” menekülő nyomoroncok a hónap utolsó napjaira spórolt garasaikból próbálkoznak majd tudatuk elvesztésével -, hogy elpusztult a világörökség egy csodája, és egy, a római kort valóban tisztelő tudós a minap az életével fizetett nézeteiért?

„Az ISIS-hez köthető közösségi médiában tették közzé a 82 éves Khaled Aszaad lefejezett holttestének fotóját: az idős régész szemüvege még ott volt porba hullott fején. Aztán fogták a holttestet, és felakasztották az egyik római kori oszlopra azok között a romok között, melyek feltárására és restaurálására 50 évet szentelt az életéből – tudatta aktivistákkal a szíriai műemlékvédelmi hivatal vezetője.
001
.
A közösségi oldalakon azt közölte az Iszlám Állam, hogy azért végezték ki a főrégészt, mert “bálványokra” (értsd: iszlám előtti műalkotásokra) felügyelt és “hitetetlenek konferenciáin” képviselte Szíriát. És mert kapcsolatban maradt a damaszkuszi kormánnyal azután is, hogy az ISIS elfoglalta Palmürát.
Családja szerint már legalább egy hónapja tartották fogva és hallgatták ki Khaled Aszaadot az Iszlám Állam emberei, azt próbálták tőle megtudni, sikertelenül, hogy hol őrizték az ókori város “kincseit”. Az ókori tárgyak egy részét ugyanis elrejtették az ISIS elől. Mikor egyértelművé vált, hogy semmit nem fognak megtudni, az előtt a múzeum előtt végezték ki, amelyet a ’60-as évek eleje óta vezetett…”

A határainkat naponta százával átlépő szíriai menekültek jövetelét értelmezni képtelen kormány, tehát a feladatára ezek után nyilvánvalóan alkalmatlan miniszterelnök, belügyminiszter és honvédelmi miniszter, Szombathelyre való érkezését találgatják a helyi hírharsonák – írnak róluk, mintha bizony szükség volna bármelyikükre is, e szokásos hacacárén!

A szombathelyi búcsús kirakodó vásár, meg a nyárvéghez nehezen társítható „karnevál” jól el lesz nélkülük! Lapok és kommentelő olvasóik közösen találgatják, vajon miféle tangabugyiba bújik majd a kormányfő, s vajon milyen újabb és sokadik avatásra szánja el magát hűséges táskahordozója, Szombathely becses szülötte? Mert, mi, szombathelyiek ennyire idióták vagyunk! Erre van igényünk. Nyilván…

Hozzánk nem ért el a világ döbbenete, de a mi kis maszek jelmezbálunkat „történelmi”-nek nevezzük, hangsúlyozva mérhetetlen tiszteletünket a római kor előtt… Na, persze! Már megszoktuk ezt a derék diliházi maskarás helyzetet. Napokon át beöltözött hivatalnokok viháncolnak majd szerteszét, becstelen hatalmasságok vigyorognak és integetnek felénk, mi pedig örvendezünk majd mindegyre, mert egy hivatásos szombathelyinek ez a dolga!

A fontos a látszat! A messziről érkezőket nem érdekelte és nem érdekli a szippantós triász, majd Mérey távozása.
002

Ugyan, kinek hiányoznának ezek a korábbi istenek? Kinek hiányoznának a hungarocell istenszobrok, meg a pakundekni diadalív? Senki nem foglalkozik a színvonal ilyetén mértékű változásával, hiszen a cél egyértelmű: Colonia Claudia Szombathelyen, sőt Savariában napokra megáll az élet, itt mindenki római, ave Puskás! Egyszer élünk, nemdebár!?

Éljen minden bolond, éljen a parádé, a fesztivál, a buli!
A tömegben itt-ott talán felbukkannak majd szíriai menekültek! Mondjuk, Palmüra környékéről… Jajj, de izgi… Lehet majd őket utálni, megvetni, gondolkozni nagyokat a példás megbüntetésükön. Lehet tőlük félni…

Persze, majd elfeledtem! Ide a büdös életben nem érkeznek migránsok! No para! Ez a mi maszek történelmünk!