LEHET-E ROSSZKOR SZOBROT ÁLLÍTANI – egy magyar miniszterelnöknek?

Mielőtt bárki azzal vádolna, hogy az Európa közepén elterülő kiskertjét buzgón körbekerítő kormányfő megdicsőítésén szorgoskodom, sietve kell közölnöm, hogy az alaptörvény –sic! – szerint, a címben jelölt titulus mindenkit megillet, aki valaha gyakorolta Magyarország kormányfői teendőit.

Tehát e címmel bátran meditálhatnék, akár Antall Józsefről, vagy akár Gyurcsány Ferencről is.

A kérdés ugyanakkor ma éppen arról szól, hogy a néhai Horn Gyula emlékére szobrot állítók vajon képesek voltak-e felmérni, akadhat-e rosszabb időpont az egykori miniszterelnök szobrának avatására, mint éppen a jelen, amikor minden Orbán Viktor orbitális ámokfutásáról szól – a háborúról, amit a migránsokkal szíveskedik vívni, meg a kerítésről? Vagy éppen a legjobbkor tették?

Különös, de Orbán és Horn hőstettei valahogy mindig a kerítések körül zajlottak. Horn, a nagy határnyitó, kezében a jókora erővágóval, amint éppen az egykor Magyarországot Európától elválasztó szögesdrótot kaszabolja, emlékezetes és meggyőző kordokumentum. A német nép nem egyszer fejezte ki háláját e gesztus iránt, képek százai őrzik a nevezetes pillanatot.
002
Kordont bontani, egy kerítés elemeit cipelni Orbánt is láthattuk. Az ő kordonbontása egész más célt szolgált, s a történelem a mai napig adós a higgadt ítélettel. Bár ma kétséges, hogy szabad léteznie olyan történetíróval, aki e kordonbontást negatív színben merné feltüntetni. Csak éppen a fenti, horni határnyitás és az orbáni kordonbontás kötődése összehasonlíthatatlan a demokrácia értékrendjében! Ma pedig egyetlen gondolat, a hon védelmének hazugsága okán láthatjuk a magyar kormányfő bősz buzgalmát.
007
Kerítés épült, előbb a szerb-magyar határra, aztán, ahogy hónapokkal ezelőtt vizionáltuk, nemsokára épül Horvátország, Románia és a többi környező ország határaira is. Rossz üzenet ez a rengeteg drót és penge, rossz helyzet a határzár, mely elzártságunkat csak tovább erősíti, a legkevésbé sem engedi a közelünkbe az ún. egységes Európát.

Európa a kerítéseink lebontásáért volt hálás, s ma is ezért gondol szívesen a magyarokra. Így történhetett, hogy a legeslegújabb kor magyar kerítésépítése idején állítottak szobrot annak a Horn Gyulának, akit idehaza szinte kötelező gyűlölni pufajkás múltjáért, illett Wittner Mária – 56-os halálraítélt, egykori varrónő, majd gárdista zászló-anya, fidesz képviselő, stb. – által a várva a várt sírgödörbe lökni, végül, ma illene kiradírozni a rendszerváltás utáni történelemből.
001
Mert így rendeli a jelen gyűlöletben fürdő, gyáva miniszterelnöke. Csak ezért.

Miatta kell össznépiileg undorodni Gyurcsánytól, miatta kell tétovázni, ha előkerül Horn Gyula neve, bár a nevezetes hadvezérek, versenyzők és versenytársak mindig képesek voltak megadni a tiszteletet ellenfeleiknek, s néha, még az ellenségeiknek is. Akkor is, ha erre nem kötelezte őket az éppen általuk megalkotott törvény!

Az elmúlt hét egyik fontos eseménye volt Horn Gyula szobrának felállítása, melyről kötelességből hallgatott a habony-média!

„Erős üzenetet küldött Magyarországnak az Európai Bizottság elnöke, aki mindenki legnagyobb meglepetésére részt vett Horn Gyula szobrának avatásán az Európai Parlament épületében.
004
Az Origo információi szerint Szanyi Tibor szocialista képviselő ugyan meghívta Jean-Claude Junckert az eseményre, de egyáltalán nem számítottak arra, hogy el is jön. Helyette Martin Schulzot, az Európai Parlament első emberét várták, aki azonban hétfő este minden másnapi programját lemondta. Így amikor fél négy előtt néhány perccel kiderült, hogy Juncker mindjárt érkezik, az összegyűlt politikusok sem akarták elhinni.

Az Európai Bizottság elnöke ráadásul nemcsak végighallgatta a beszédeket, hanem – a tervekkel ellentétben – közölte: ha már itt van, mondana is két szót. „A magyaroknak büszkének kellene lenniük Horn Gyulára”– mondta beszédében az Európai Bizottság elnöke, aki szívesen emlékezett vissza a néhai magyar kormányfőre.
005
Juncker szerint annak ellenére is nagyon jó kapcsolata volt Hornnal, hogy ő kereszténydemokrata, kollégája viszont szocialista volt. Visszaemlékezett arra is, hogy miután 1995-ben Luxemburg miniszterelnöke lett, az első vendége február 14-én Horn volt, és az ő első hivatalos útja is Magyarországra vezetett, ahol rengeteg Unicumot kapott ajándékba…

Ő átvágta, másik építik!
006
Az Európai Parlament egyik folyosóján helyet kapott Horn-szobor avatásán részt vett az EP román alelnöke is, aki a menekültek helyzetét is megemlítette. Ioan Pascu kiemelte: míg a volt magyar miniszterelnök átvágta a szögesdrótot az osztrák-magyar határon, Magyarországon most ismét kerítést emelnek…”

Az, hogy néhai európai politikusok szobrát helyezik el az Európai Parlamentben, egyáltalán nem újdonság. Van szobra az EP-ben Antall Józsefnek is, akiről ráadásul egy egész szárnyat is elneveztek Brüsszelben…

Horn Gyula szobrának felavatására rosszkor került sor?

Lehet, hogy éppen a legjobbkor!

Európa állásfoglalása, az EU vezetőinek voksa mindenesetre sokat elárul Magyarország és a magyarok megítéléséről. Nem velünk, nem hazánkkal van bajuk, szemmel láthatóan Orbán Viktor felfuvalkodottságából lett elegük.

Sajnos, mi mindannyian isszuk ennek a levét, s vagyunk kénytelenek kötelezően előírt gyűlölettel gondolni egyes miniszterelnökeinkre… A történelmet szerencsére az utókor írja, s akadnak majd lapok, melyek bizonyára megsemmisülnek. A menekültekkel való állami szégyenfoltokkal majd csak így bánik el az utókor!