NETTÓ KÖZÉLET – a semmi van sikerre ítélve napi egymilliárdért?

Olyan ez, mint amikor a derék apuka beadja a derekát.
Tizennégy-tizenöt lehet a nagyfia, aki elhurcolja egy sporthorgász társulathoz.
Jópofa hely, ahol rengeteg pénz befizetése után, mindenféle oktatás nélkül a kezébe nyomnak egy „tankönyvet”, aztán felvilágosítják… a vizsga időpontjáról.
Hogy a fia legalább két bottal ülhessen a tóparton, s ott, a felnőttek közt pecázhasson, neki is vizsgáznia kell…
Felnőtt kísérő nélkül semmit nem tehet!
Itt ez a rend.
Túlteszi magát a kezdeti atyai izgalmakon, aztán, hogy eljött a nap, végképp fellélegezhet – a vizsgabiztos annak rendje és módja szerint kiosztja a tesztet, aztán kisvártatva lediktálja a megoldó kulcsot.
Hibátlanul teljesít… Így lesz hősünkből vizsgázott sporthorgász.
A vízparttól, pontosabban a pecabot melletti ücsörgéstől azóta is viszolyog, nincs rá ideje, aztán meg halat pucolni képtelen volna.

Ez a derék apuka jutott az eszembe, amint a közelmúlt eseményeit szemlélgetem. Merthogy a legeseménytelenebb időket éljük, legalábbis a legkevesebb változásról szerezhetünk információkat hetek óta.

A híradók, hírportálok nyomják a süketelést a menekültekről. Ennyi.

Naponta egymilliárd. Lökik. Csak a miheztartás végett.

No, nem mintha a nyolcmillió nagyobbik fele akár csak elképzelni is képes volna ennyi pénzt! Tolják lefelé ezt az irgalmatlan összeget, a részletek helyett folyamatosan ugyanazokat a kliséket adják: gyoda gurigák, menetelő, elcsigázott migránsok, meg néha kőkemény rendőrök, katonák. A dolgunk, hogy elhiggyük, amit etetni akarnak. Sokba jönnek a vadak…

Kár, hogy közben felvillannak egészen különös képek!

“…a magyarok szolidaritása példás. Halkan mondom, hogy a civileknek sok pénzt adunk azért, hogy ezt megtegyék, holott erre semmilyen nemzetközi egyezmény nem kötelez minket.” Orbán Viktor

„Leginkább a kórházi koszthoz hasonlít, amit a kerítést őrzők kapnak. Turistafelvágott, szendvicskrém, alma és szeletelt kenyér a menü, míg a bevándorlási hivatal regisztrációt végző munkatársait segítő nyomozók, bűnügyi technikusok tésztát kapnak hússal és savanyúsággal.” (mno)

rendor_ebed_hatar_roszke

A Migration Aid nyilatkozata, 2015. szeptember 21:
„A MINISZTERELNÖKI NYILATKOZATTAL KAPCSOLATOS ÁLLÁSFOGLALÁS
A Migration Aid a mai napon értesült Orbán Viktor miniszterelnök úr 13:20 perckor, a Parlamentben elhangzott kijelentéséből, miszerint az állam pénzügyi eszközökkel támogatta a magyar menekültügyi krízis megoldásában részt vevő civileket. Ez úton kérjük a Miniszterelnök urat, hogy a félreértések elkerülése érdekében legyen szíves a támogatott szervezetek listáját és a támogatási összegeket nyilvánosságra hozni. Mindemellett kijelentjük, hogy a Migration Aid központi költségvetési juttatásból nem részesülve, magánadományokból végezte tevékenységét.”

A Segítsünk Együtt a Menekülteknek szervezet vezetője, Kalmár Szilárd személyes (nem hivatalos) nyilatkozata, 2015. szeptember 21:
„ORBÁN HAZUDIK
71 napja vagyok tagja és meghatározó szervezője az egyik legnagyobb menekülteket segítő civil csoportnak, amelyik a facebookon szerveződött “Segítsünk Együtt a Menekülteknek” néven. Ma ennek a csoportnak 10.000 tagja van és folyamatosan biztosít ellátást a menekülteknek.

Mint a menekülteket segítő civil kijelentem, hogy sem Orbán Viktor, sem más állami szereplő nekünk egy büdös vasat a 71 nap alatt nem adott arra, hogy segítsünk. A 30 ezer adag meleg ételt és az alsó hangon 100 ezer szendvicset és kajacsomagot önkéntes adományokból önkéntes segítők készítették el és juttatták el a menekülteknek. Számunkra az igazán megdöbbentő az volt, hogy az állami segítő és az állammal kapcsolatban lévő szervezeteket éppen a kormányzat gyűlöletpolitikája a passzivitásra ösztönözte még akkor is, amikor több ezer menekült éhezett magyarországi közterületeken. Amikor néhány nappal ezelőtt Horvátországban jártunk, megdöbbenve láttuk azt, hogy az állami hatóságok, a vöröskereszt milyen természetes módon segít élelmiszerrel és a nyugodt pihenéshez szükséges eszközökkel. Magyarországon majd két hónap telt el úgy, hogy mindenki háttal állt egy humanitárius katasztrófának, csak mi valódi, alulról szerveződő civilek voltunk, akik tettük, amit embernek ilyen helyzetben tennie kell.
Éppen ezért felháborító, hogy az új vasfüggönyt emelő, a gyermekek ellen háborút hirdető politikai gazember azt meri állítani, hogy ő és a bandája pénzelte a civileket. Hazugságára rá kell világítani, keményen és a legnagyobb természetességgel ki kell mondani, hogy nem kaptunk, de nem is kértünk pénzt a magyar államtól. Sőt, azt is kijelentem, hogy nem is fogadunk el tőlük semmit! Arra amit tettek nincs bocsánat, főleg nem lehet az bocsánat, hogy aprópénzt szórnak azoknak, akik emberek tudtak és mertek maradni abban az embertelenségben, amelyet ők a legsunyibb politikai haszonszerzés céljából gerjesztettek.” (gépnarancs)

9975533_295583_e5349a260803ff401ac83f37bebfc3d0_wm

„Már az elmúlt napokban is érkeztek hírek arról, hogy a déli határnál szolgálatot teljesítő rendőrök szerény vagy elégtelen ellátásban részesülnek és látástól vakulásig kell dolgozniuk. Szerdán drámai hangvételű levelet kaptunk a Független Rendőr Szakszervezet észak-magyarországi területi elnökétől. Demján Zsolt ebben azt írja, azért ő jelentkezik, mert a rendőröknek tiltja a szolgálati szabályzat, hogy nyilatkozzanak, másrészt nem is mernék ezt megtenni, félnek attól, hogy elbocsátás lenne a vége. Mint mondja, korábbi tiltakozásaik nyomán egy ideig kaptak meleg ételt a határnál szolgálók, de a héten az ellátás színvonala újra visszaesett.

Bár a fenti gondokról itt-ott már lehetett hallani kósza híreket, az első komoly jelzés a Zsaruellátó nevű csoport megalakulása volt, mely naponta gyűjt élelmet a fővárosban, és délutánonként szállítják azt a déli határra a rendőröknek.
A korrupcióellenes intézkedések okán a hatóság emberei nem fogadhatnának el senkitől élelmiszert, ezzel vétenének a szabályzat ellen. Bár hivatalosan a napi fejadag 5000 kalória kellene, hogy legyen, ennek sok esetben a töredékét sem kapják meg, gyakran vizet is a civilek hoznak nekik. Az előírás alapján meleg ételre is jogosultak lennének, de vasárnap óta ebből is hiány van. Egy Nógrád megyéből levezényelt század egyik tagjának leveléből kiderül, a vonaton már a migránsok kínálgatják az őket kísérő rendőröket. „Szép látvány lehettünk” – írja az illető.”

Az ember, az apa, a fiával morog.
Próbálja elmagyarázni, hány kiló halat vehettek volna „azon” a pénzen.
De a gyerek csak nem érti.
Ahogy a nyolcmillió java sem értheti a napi egymilliárd valódi lényegét.
Közvélemény kutatók jelentéseiből tudják az újabb erősödést a kormánypártok oldaláról…