ORBÁNISZTÁNBAN MOSLÉKOT SZÜLT A REFORM – élelmiszer-hulladékot a törvény

Már megint gáz van a nagy, népi menzán!?
Úgy tűnik a sok finnyás kölyöknek nem jött be az ételízesítőktől, leveskockáktól, cukros üdítőktől, meg bő zsírban, olajban kisütött mócsingoktól megfosztott menzakoszt!

angry big wife with rolling pin screaming at lazy small husband

Nem elég, hogy a képzetlen konyhás nénik, meg gyorstalpalókon átképzett élelmezés-vezetők képtelenek felnőni a feladatukhoz – ugyan, mitől is tudnának…? – most még a büdös kölkök sem esznek úgy, ahogy azt hős politikus-állataink elvárták volna. Statisztikusok hisztijétől hangos immár a nagy nemzeti menza-reform, mivel a szeptemberben bevezetett új módi eddigi egyetlen „eredménye” a megduplázódott mennyiségű moslék lett!

Igen, az iskolai konyhák az egyre több maradéktól – gy.k. mosléktól – szó szerint szenvednek, mivel az Európai Unió jogharmonizációnak megfelelően az élelmiszerhulladékokra vonatkozólag az agrártárca (FVM) rendeleteket hozott, még anno (75/ 2002. (VIII.16.), 71/2003. (VI.27.).
A 75/2002. (VIII.16.) FVM rendelet kimondja: “a klasszikus sertéspestis megbetegedés hatékony megelőzése érdekében tilos az élelmiszerhulladék feletetése sertésekkel.
A 71/2003. (VI.27.) FVM rendelet az alábbi fogalom meghatározást tartalmazza: “élelmiszer-hulladék emberi fogyasztásra szánt, hulladékká vált élelmiszerek, melyek éttermekben, közkonyhákban és egyéb vendéglátó-ipari egységekben keletkeznek.
A rendeletek értelmében az étkeztetéssel foglalkozó közkonyháknak, vendéglátó-ipari egységeknek, cégeknek, kereskedelmi áruházláncoknak gondoskodniuk kell élelmiszer hulladékaik, ételhulladék, “moslék” összegyűjtéséről és elszállításáról.

A helyzet tehát most úgy áll, hogy a hihetetlen méreteket öltött magyarországi gyermek-szegénység és gyermek–éhezés idején kierőszakolt menza-reform nemhogy egyre több gyermeket nem töm degeszre, de az egyébként „statisztikailag” étkező gyermekek nagyobbik része, sőt többsége gigantikus mennyiségű maradékot küld vissza a feladóhoz!

0002

A „minden gyermek lakjon jól” agyalágyúlt és persze hazug programja mentén lassan beindulhatnak a „keletkezett élelmiszer-hulladék” feldolgozására szakosodott egyre nagyobb üzemek, ahol a végtermék nyilván egy újabb hihetetlenül egészséges alapanyag lesz a következő időszakok reform-menzáira!

Ugyan, ki lepődne meg, ha pl. a jó öreg gázszerelő szaki holnapután ehhez is értene? Kaja biznisz? Gyerünk!

0005

Így lesz az egészséges táplálkozás dumájából is ócska, moslék-modell, vakvágány, hókuszpókusz, ahogy minden más esetben is, amibe már eddig is belétört a bicskája derék „fiatal demokratáinknak”! Csak a maszlag-evők másfél milliónyi tahó tábora tarthatja magasban még mindig ezt a rendkívül kártékony bagázst!

0003

De ettől még nem fog ízleni az ebéd a menzákon!