SZENT MÁRTON, MEG A KÉMÉNYSZTORI – aminek nagyobb a füstje, mint a lángja!

Ugye senki nem gondolta komolyan, hogy ebből a küszöbön toporgó Márton hacacáréból jól fogunk kijönni?
Tudják, a jövő évi nagy bumm-ra gondolok, ami meglesz, csak még lóvé nincs rá!
De majd lesz! Tutira! Mint a stadionra… szóval, lesznek nagy átépítések, renoválások, sok csilli-villi látványelem, meg puccosra kirakott útszakasz – minden, ami állítólag a Márton ünnephez kell!

Jól fogunk kinézni, állati jól!
Csak egy dugót kell még szereznünk, arra a pár napra, (?) hétre, hónapra, évre (?)!
Oda, bele a nagy büdös kéménylyukba, melyből az az irdatlan mocsok ömlik a nyakunkba, megállás nélkül!
Istenem! Pár nap falcobüdi, meg por nélkül!!! A Hende már intézi…
Már megéri rákészülnünk erre a Mártonkodásra!

Az egész kéménysztoriban az a mocskosul unalmas, hogy láthatóan semmi köze a disputának, magához a füst- és méregtelenítéshez! A győzelem a fontos, a ki-kit győz le szokásos dögunalma, miközben a környék beledöglik a nagy kéményből hömpölygő fekáliába! Tudja ezt Magyarország csakazértisminisztere, tudja a hadonászó bürgelmejszter, csakúgy, mint az összes hatalom ittas kormánypárti ülnök, ott a közgyűlésnek csúfolt színtársulatban!

0003

Jön november, lépten nyomon zabálhatjuk Mártonra hivatkozva a mindenféle liba-combot, miközben Oké Atya már ki tudja hányadszor magyarázza el, hogy az egész mártoni libás duma mese habbal! Rossz duma! Soha, semmi köze nem volt Mártonnak a ludakhoz, nem bujkált köztük, mielőtt elszegődött volna excellenciás úrnak, ugyan, miért is bujkált volna?! Hamarosan kiderül végre, hogy a püspöksüvegben köpönyeget szaggató szobor témája is humbug és persze az örök kérdés a mai napig ott lebeg az egész cirkusz felett, hogy valójában hol született Márton? Mert, lehet, hogy itt, de lehet, hogy az az időben szintén Savaria névre hallgató Pannonhalmán. Csak ez a több évszázados vita most kapott egy kevéske jeget. Elvégre jön őszentsége, Ferenc Pápa! Illetve ő még nem tud róla, hogy jön, de, ha jön, ha nem jön, neki csináljuk itt a nagy átalakításokat, amikre ugye, még nincs pénz! Mi készül itt???

Értik? Nem értik? Nem baj! Akik az egész katyvaszt keverik, már rég nem akarják érteni.

0002

De a gólem beindult és már nincs ember, aki megállítaná! Lesz itt minden pár héten belül! Szétdöntik a Haladás stadiont, elbontják a lelátókat, a nagy csarnokot, ledózerolják a teniszpályákat, a környék eddigi elemeit. Átépítik az uszodát, felhúznak egy újabb szállodát, az amúgy kétes kihasználtságú Claudius Hotel mögé, a körút megtelik hatalmas teherautókkal, építési törmelékkel és mindenféle mocsokkal, miközben a Rohonci út átépítése miatt szinte forr a környéken szenvedve közlekedők sokasága. Szétdöntik a Berzsenyi teret, a Szily János utcát, feltúrják a Szent Márton utcát, leszűkítve az amúgy is gyatra forgalmi áteresztő képességű utakat, s mindezt pár hét múlva, miközben a város normál állapotában sem tud megküzdeni egy kiadós, kb. öt centis hóval!

Nekünk, hálátlan dögöknek készül.
Mi fogjuk kapni, ezt mind! Naná!
Már, ha sikerül túlélni az oda vezető utat!
És akinek még ez sem elég, lesz itt még pár petíció, ultimátum, meg szkander, aztán talán eltakarodik nagy szégyenkezve a városunkból a város egyik meghatározó üzeme is… Talán, mert elege lesz az ostobaságból!

Tessék mondani, látta valaki mostanában a város irányításával megbízott képviselők munkahelyét, a közgyűlést? Amint egymásnak esnek, mint a fenevadak, tépik, szaggatják egymást, miközben itt milliárdokért feje tetejére áll minden???
Nem tudom, mi készül itt, de a magunkfajta egyszerű emberek már régen megtanulták, hogy akár csak két problémát is bajos megoldani egyszerre! Nekiveselkedni, s elvégezni valamit csakis egyesével tudunk. Mi, egyszerű emberek! Persze, tudjuk jól, hogy Puskás, meg Hende más fából faragtattak! Ők nyilván hősök, táltosok, sztárok, akik előtt nincs lehetetlen!

Ezért volnának képtelenek beismerni, ha valami mégsem sikerülhet!

Öregapáink azt mondták erre: veszedelmes idők következnek.
Tévedhetetlen emberek kezében a kormányrúd!
A Falco ügy, a kémény, azzal a hatalmas füsttel, már nem a kezdet, de lehet, maga a vég. Hagytuk, hogy azzá legyen! Pitiáner kis háttér alkuk, meg szimpla politikai haszonszerzés martalékává vált néhány tízezer ember túlélési esélye.

skull_in_smoke_by_toinouandre-d4v6ggh

Kezük, “azok keze” az indító gombokon, s esélyünk sem maradt bármit visszacsinálni. Velünk, Szombathely polgáraival nem egyeztettek, s nem fognak soha, semmit megbeszélni. (Csótó, MSH, már túl vannak a dolgon…) Letéteményesek, felkentek és irgalmat nem ismerve nekilódulni bírnak csak az általuk elképzelteknek. Káosz születik, vagy ahogy a régiek mondták: dolgok, amiknek nagyobb a füstje, mint a lángja!

0001

És nem igaz, hogy nem szóltak elegen, a füstről, még időben! Csak őket le kell szavazni, ugye?