TAKARÉKOS TÓNI A PERSELYMALAC – avagy a kretén fillérbaszók világnapja

Sosem volt piros betűs ünnep.
Október utolsó munkanapja mégis, mint a Nagy Takarékossági Világnap került már kölyök korunkban a naptárainkba.
A takarékoskodásról, meg leginkább a kuporgatásról tanultunk, beszéltünk, s az iskolai takarékbélyeg gyűjtése, meg nyalása alaptevékenységgé vált. Állítólag – mert tanultuk! – a világ takarékpénztárainak 1924 októberében Milánóban rendezett nemzetközi konferenciáján Európa, Ázsia, Ausztrália 28 országa takarékpénztárainak küldöttei fordultak a világ takarékpénztáraihoz, hogy ünnepeljék a jövőben október utolsó munkanapján a takarékosság világnapját…

006

A gyermekei számára jó példát mutatni kívánó Banks úr, a sóher Ebenezer Scrooge és az ő szellemei, vagy éppen Dagobert bácsi különös figurája mind-mind a pénz szeretetét próbálták ráerőltetni az amúgy már rég a mammon szolgálatát felvállaló emberiségre. Tanmesék születtek a pénzét herdáló, meg a megfontoltan költő testvérekről, hírt hoztak a megtakarítások nélkül éhen haltakról, meg persze az élére-hosszára bankókat rakó eszesekről.
002
Az elmúlt kilenc évtizedben a Takarékossági Világnap a különböző generációk, a más-más anyagi helyzetben élők számára más és más érzelmeket, emlékeket ébresztettek. Van, aki jó érzéssel emlékszik vissza, s bőven akadnak, akik a takarékosságot egész egyszerűen fillérbaszásnak titulálják. Merthogy az infláció úgyis mindent felülír… lehet takarékoskodni, csak nem érdemes.

Ma is „takarékoskodunk”, csak éppen megfordítva: a fejlett Nyugat mintáját követve szinte mindent hitelre vásárolunk (tv-t, számítógépet, hűtőt, mosógépet, kocsit és házat, no meg karácsonyi ajándékot!.) így késztetve, mondhatnánk úgy is kényszerítve vagyunk a takarékosságra, utólag!!!, kiadásainkat már a kamatokkal és kezelési költségekkel no meg a késedelmek költségeivel megnövelve.

008

Szerencsésebb családokban él még 70-80 éves nagyszülő, nagynéni, nagybácsi, ők aztán igazán tudták milyen az amikor, „addig szabad csak nyújtózkodni, amíg a takaró ér”. Ők nem herdáltak! A dugipénz, a dunyhák közé applikált bankók, meg az üvegesben őrizgetett rolnik világa itt kísért még közöttünk!

Az igazán „bölcsek” ma is úgy tartják, hogy érdemes körülnézni a saját portánkon, hogyan is tudjuk megfogni a folyton guruló Forintjainkat egy kis odafigyeléssel, önmarcangoló és örökös bűnbakkereséssel. Feltámad a mindenki után minden lámpát lekapcsolgató apókák világa, jönnek a vaksi, negyvenes égők, meg a telente kis időre a konnektorból kihúzott – és így nyilván hamarosan bedöglő – hűtőkészülékek. Újra akadnak, akik szinte beleőrülnek a mindennapos spórolgatásokba, akik a havi pénzt harminc egyenlő dobozkába rakják, s naponta örvendeznek, ha mégsem sikerült elverni az aznapra szánt keveset.

Híznak a perselymalacok, működnek a beömlőnyíláson keresztül furmányos technikával onnan kiemelők. Hja, csodálatos dolog a fillérbaszás!

001

A minap egy nagyon-nagyon lelkes honlap az alábbi „jótanácsokkal” simogatott:
„-Ne vásároljunk hirtelen ötlettől vezérelve, hanem jól tervezzük meg előre, hogy mit, mikor, mennyiért és főleg miért vásárolunk. Tehát ne legyen már öröm a vásárlás, inkább szenvedjük végig a hipermarketet. Kellő utálattal leszokhatunk erről a rossz szokásunkról!
-Ne dobjunk ki olyan dolgot, ami még használható vagy átalakítható csak azért, mert már régóta megvan. Jöhet a barkács korszak! Olvassa Ön is a hatvanas évek szenzációs Ezermester Magazinját! Készítsen rádiót szardíniás dobozból!
-Ne dobjuk ki az elkészített ételeket. Igyekezzünk előre megtervezni azt a mennyiséget, amit egyszerre elfogyaszt a család. Ha megmarad az étel, akkor egy kis rafinériával más étel kiegészítéséhez felhasználhatjuk.”

0009

A sor persze folytatódik, az interneten egyre több a szerencsétlenné, szinte földönfutóvá vált „tanácsadók” által létrehozott „magániskolák” rendszere. A „vak vezet világtalant” remekbe szabott világát figyelve, olvasva ezeket a szörnyűségeket, érdemes elgondolkozni a takarékosság létjogosultságáról. a „nincs píz” alapesetében ugyanis csak a semmi sokszorozható. Ennek azonban vajmi kevés értelme van! Gazdasági menekültek lettünk a szülőhazában, pártunk és kormányunk ígéretei híznak a padlásokon. A Takarékossági Világnapon falhoz kenjük a perselymalacot, és eltöprengünk, miért is nem születtünk Felcsúton…

Takarékos Tónit ma leginkább Fa Kingának hívják.
0009
Akad néhány fáintos oldala a neten! Ha már reggeliztek, nyugodtan keressék fel, de éhgyomorra semmi esetre sem ajánlanánk! Sok humorérzékkel és kellő alázattal érdemes elmerülni egy mai nyomor-tündér, okleveles fillérbaszó ármánykodásai közt!