HÁLAADÁSI PULYKANAPOKAT SZOMBATHELYNEK! – november negyedik csütörtökén zabálj!

Mi szombathelyiek, (magyarok) imádjuk lenyúlni mások ünnepeit!
Ez olyan „second hand” féle rábukkanós érzés, némi turkálással, a felfedezés kimondhatatlan örömével: lám, kitaláltuk a legújabb okot, amiért lehet megrohanni a boltokat, aztán a spórolós napok közé bevágni egy jó kis léha HÁLAADÁSI NAPOT. Megy ez, mint a Halloween, meg a Valentin nap!

001

A lényeg, hogy semmit ne kelljen kutakodni a korábbi idők tradíciói közül, ne legyen fontos, vajon ünnepeltek-e így szüleink, nagyszüleink?

Történet: “A THANKSGIVING DAY, vagy prózaibban “Pulykanap”, meglehetősen újvilági, az USA, s Kanada ünnepe, s így akár azt is mondhatjuk, hogy semmi közünk hozzá, ami félig igaz is. A Hálaadás Napja lényegét tekintve egy évzáró betakarítási ünnep, olyan amelyből akad a világon mindenfelé. 1863 óta az USA-ban ez az ünnep mindig november negyedik csütörtökjére, az idén november huszonhatodikára esik. (Az északabbra fekvő Kanadában már október második hétfőjén megtartják.)
Az amerikaiak többsége meg van győződve róla, hogy az első Hálaadás 1621-ben volt Massachusetts államban, Plymouth-ban, azonban korábbi történetek is ismertek. Úgy tűnik, hogy a spanyolok 1565-ben már megünnepelték ezt a napot Floridában, igaz, valamivel korábban, szeptember elején., s persze Európába nyúlnak vissza gyökerek, többek között Hollandiába.

004

Bárhogy is esett, a modern amerikai Thanksgiving Day Plymouth telepeseihez kapcsolódik, akiket a helyi wampanoag indiánok ismertettek meg a vadpulykával (Meleagris gallopavo), amit peru-nak neveztek (nincs köze az országhoz), az őshonos alapanyagokkal, kukoricával, tökkel. Az telepeseket az indiánok tanították meg vadászni, s halászni is. Az első Hálaadás Napját William Bradford kormányzó utasítására 1621-ben tartották meg, s a wampanoag indiánok itt (még) díszvendégek voltak.

A Hálaadás az USA-ban hivatalos ünneppé 1863. októberében, Ábrahám Lincoln rendeletére vált, ám az ünneppé nyilvánítás igazából a Godey’s Lady’s Magazine szerkesztőjének, Sarah Josepha Hale-nek köszönhető, aki 17 évig lobbizott az ünneppé nyilvánítás mellett. 1916-tól az ünnep már Pulykanap néven is szerepel, utalva a hálaadási pulyka növekvő népszerűségére.” forrás: http://www.foodandwine.hu/

005

Miután tehát világos, hogy Szombathelynek semmi köze nincs a hálaadás ünnepléséhez, feszüljünk neki, rendezzünk Hálaadási Bulikat, a Márton napokból éppen felocsúdni készülő éttermek csapjanak át „Hálaadási pulyka-napokba”!

Mindegy, mibe kerül a derék szombathelyi bármit benyal, ha akció… meg, ha ezzel iriggyé teheti bárgyú szomszédait. A húsüzletek polcairól rohamban fogynak majd az egész pulykák, még pár év és divatja lesz a lakótelepi pulykavágásnak, ahol majd a Puskásbácsi megkegyelmezhet egy nagy dögnek, persze jelképesen!

Négy-öt év, aztán Szent Márton városában a pulykazaba népszerűbb lehet mindennél. A Fő téren sátrakban lehet majd kínálni a lakomákat, persze, hogy a bőség, meg a gazdagság mindenki számára világos lehessen.

Eleink ezidőtájt leginkább a télre készülődtek. Erzsébet és Katalin nap környékén az eget kémlelték, s megállapításokat tettek: “Szent Erzsébet napja tél erejét szabja.”, „Ha Katalin kopog, akkor karácsony locsog, viszont ha Katalin locsog akkor karácsony kopog.” A pulykazabálásról, meg az állítólagos bőség megünnepléséről nem igazán hallottak. Na, de a mai népek mégiscsak többet tudnak a világról, nemdebár?

Hogy a recept se hiányozzon, íme az echte hálaadási pulyka:

Hozzávalók:
1¼ csésze (~500g) nagyszemű tengeri só,
1gallon (3,8 liter) víz,
1 db vadpulyka helyett bébi pulyka (~3kg),
2 db Granny Smith alma („Kovács nagyi” almája többnyire „zöldalma” néven kapható a boltokban),
1 fej nagy hagyma,
3 szál szárzeller,
frissen őrölt fekete bors.

006

Elkészítése:
Oldjuk fel a sót a vízben, öntsük egy megfelelő méretű edénybe, és merítsük bele a pulykát, ügyelve, hogy ellepje. Hideg helyen 8-12 órát hagyjuk a pulykát a vízben. A sütőt előmelegítjük (200°C). A pulykát kivesszük a vízből, folyó vízben lemossuk és szárazra töröljük. (A sós vizet ne tartsuk meg!) A kimagozott almát és a megtisztított hagymát szeletekre, a megmosott zellerszárakat 5 centis darabokra vágjuk, majd a pulyka hasüregébe helyezzük. Borsot őrlünk a pulykára és a hasüregébe. Süssük sütőedényben a pulykát mellével felfelé 200°C-on, 30 percig, majd csökkentsük a hőmérsékletet 160°C-ra, fordítsuk a pulykát mellével lefelé és 1½ óráig süssük így, majd fordítsuk vissza a pulykát, hogy mellével újra felfelé legyen és süssük készre. (Fél kilogrammonként 25 percet számíthatunk.) A szeletelés előtt hagyjuk hűlni. A pulyka kitámasztására – ha szükséges – használjunk félbevágott almákat. (A Nemzeti Vadpulyka Szövetség receptje.)