CSENDES ÉJ – slágerek a Karácsony jegyében

Majdnem két évszázaddal ezelőtt, 1818 december 25-én volt először hallható a Stille Nacht – magyarul „Csendes éj” – című dal, mely alighanem a világ mindmáig legismertebb, karácsony ünnepére szánt szerzeménye.

001

003

002

Alkotói, Franz Joseph Gruber és Joseph Mohr ezen a napon ajánlották művüket a hallgatóságnak Oberndorf bei Salzburgban. A szívet gyönyörködtető dallam azóta szinte a világ valamennyi nyelvén méltó fordítású szöveget kapott, ismert előadók tűzték repertoárjukba, rögzítették hanghordozókra.

Valamivel régebbi időkből származik a „Mennyből az angyal”. 1798-ban megjelent Énekeskönyvében jelentette meg az ismert boconádi plébános, Szentmihályi Mihály. Zenekutatók szerint a palóc vidékről terjedt el, s vált ismertté az egész országban, de mindmáig ez a legnépszerűbb karácsonyi ének Erdélyben. Nem véletlenül, hiszen Erdélyben vált legelébb szokássá a „szenteste” megünneplése, s később a karácsonyfa állítás is, ahol az ajándékot nem Jézus, vagy Jézuska, hanem a nagybetűs Angyal hozta.

004

Emiatt történhetett meg, hogy sokáig erdélyi eredetűnek tartották a dalt, bár Boconád község Heves megye Hevesi járásában található, Karácsondtól 19 kilométerre, Hevestől 11 kilométer távolságra.

Német nyelvterületről származik, és valami különös okból németül rögződött bennünk az O Tannenbaum, magyarul az „Ó zöld fenyő”. A dal végleges szövegét 1824-ben a lipcsei orgonaművész, tanár és zeneszerző Ernst Anschütz írta. A Tannenbaum sem több, sem kevesebb, mint maga „a fenyőfa”.

005

A dalszöveg nem szól karácsony ünnepéről, nem említi a feldíszített karácsonyfát. Ehelyett a fenyő örökzöld „adottságát” felemlegetve emlékezik az állandóságról és a hűségről.

Anschütz szerint az eredeti szöveget egy 16. századi sziléziai népdalból merítette Melchior Franck, majd később lekottázta azt “Ach Tannenbaum” címmel. Különös véletlen tehát, hogy éppen egy tragikus szerelmi dal ihlette ezt a népdalt…

A karácsonykor felcsendülő dalok sorát érdemes számon tartani, énekelgetni. Az ünnep melegéhez a pattogó tűz, az illatos bejgli mellett e dalok is hozzá tartoznak!