MI VOLNA NÉLKÜLETEK? – a szokásos csütörtöki ünneplés elé

Még véletlenül sem az a kérdés, hogy mi volna velünk!
Az, változatlanul csak a mi gondunk!
Nem a legjobb szokásunk azon morfondírozni, ami már elmúlt, lecsengett, mivel a meccs végeredménye utólag egyértelműen megváltoztathatatlan.
A hiú ábrándjaink, – terveink – melyek életképtelenségük – vagy éppen alkalmatlanságunk -, netán a „győztesek” cselvetései, fondorlatai miatt megsemmisültek, ma sem tudnának másoknak fájdalmat okozni, csak nekünk!

A kérdés az, hogy velük mi volna?
Hogy viselnék, ha minden felvetésüket félbe szakítanák, ha minden javaslatukat leszavaznák, ha szerepük a „kisebbség” megtűrtsége volna?

Közgyűlés lesz a héten.
Az idei esztendő első adok-kapok műsora, a hatalmon lévők szokásos diadala, s az ellenzék – szintén szokásos – asztal alá söpretése.

Éjszakába nyúló disputa, elbeszélés egymás mellett, melynek érdemi eredményei, a döntések előre borítékolhatóak, csak hát, muszáj róluk vircsaftot tartani. A „műsorvezető” tolla már kattogtatásra kész, a forgatókönyvek lassan összeállnak, s valami miatt mindkét fél versenyzői úgy érzik, hogy ebből az átlag városlakó – aki egyébként megtiszteli a figyelmével ezt az uncsi acsarkodást – mit sem képes felfogni! Bambán bámulni van jogunk, 2019 őszéig, semmi más???!

Csak szólunk, hogy a „mélyen tisztelt publikum” ráunt erre a végtelen nyűglődésre! A csütörtöki ünneplésekre, amikor rendre csütörtököt mondanak a felkentek, mind! Azok is, akik döngölnek és azok is, akik döngöltetnek! Ennyi!

SZHTÁBLA

Mi, akik elviseltük a fehérporos múltat, majd bizalmat szavaztunk a demokratikus játékszabályoknak, – bár a később nyertes játékosok nem mutattak hajlandóságot a megmérettetésre -, akik benyeltük a csalárd végjátszmát, most azon morfondírozunk:
MI VOLNA NÉLKÜLETEK?

Mi, a választók; igen, azok is, akik választójogukkal, valami miatt, akkor, nem éltek; azt kérdezzük – persze, csak magunktól –
MI VOLNA NÉLKÜLETEK?

Mi, akik nem tudunk sziporkázóan édes hálát érezni a már megkapott, meg az érkező kormányzati pénzekért; a már megvalósult és még a mutyi működése alatt vergődő projektek okán! Mi, akik nem vagyunk sem bal, sem jobb oldal, akik nem vagyunk politikusok, sem a politikusok holdudvara! Mi, szombathelyen születettek és itt élők! Szimpla emberek, családapák, családanyák, meg gyermekek, – akik szerettük és szeretjük a városunkat – megtűrtek és elmenekültek…

Találtunk egy egyszerű gyűjteményt.
Elolvastuk és azt gondoltuk, mások is okulhatnak belőle!

Ha nem lenne a Fidesz hatalmon:

– Nem következik be a fülkeforradalom, amelynek segítségével a párt vezetője olyan sikeresen felrúghatott minden szabályt a kapott hatalom segítségével a választási ígéretei be nem tartására. Ja, már nem is beszélhet senki erről, most már az emberek konzultáción kinyilvánított akarata szerint történnek meg a dolgok, csak ezek véletlenül egybeesnek Orbán Viktor elmeállapotbeli változásaival.

– Meglenne az embereknél a magánnyugdíj megtakarításuknak az évek óta szép hozamot hozó jövedelme. Nem tűnt volna el az egész a kormány feneketlen tékozlása során.

– Nem vették volna el a szerzett jogot a rendvédelmi dolgozóktól, és nem adóztatták volna meg jövedelmüket, csak mert Orbán Viktor és Pintér Sándor úgy látta jónak.

– Nem lettek volna “nem megszorítások”, amelyek során sikeresen bevezettek vagy negyven új adófajtát, ás emelték az Áfát a lehető legmagasabbra a világon szinte egyedüliként.

– Orbán Ráchel munkával tartaná el a családját, és hétvégente takarítást vállalna.

– Nem lett volna egykulcsos adó, ami a dolgozók nagy többségének a jövedelem csökkenésével járt.

– Nem lett volna új munka törvénykönyv, amely a dolgozók nagyobb fokú kiszolgáltatottságához vezetett a munkáltatóval szemben, elvette tőlük a pótlékaikat, megvonta a tiltakozás hatékony módját a jogaik érvényesítéshez.

– Nem lett volna olyan sziklaszilárd alaptörvény az addigi alkotmány helyett, amit csak egy párt, meg a megbaszódó KDNP fogad el, és éppen hatodjára akarja módosítani a hatalom a maga érdekében. Ez az alaptörvény kizárólag a polgárokra ró egy csomó kötelezettséget az állammal szemben, a hatalomnak csak az irányításban és az ellenőrzésben van szerepe.

– Mészáros Lőrinc garanciában javítaná a korábban kontár módon általa felszerelt gázkészülékeket, és adót csalna a számla nélkül elvégzett munkával. – Nem lett volna a rezsicsökkentés, a fogyasztó a világpiachoz igazodó áron kapta volna az energiát, ami már most jóval olcsóbb, mint amiről a hatalom beszél.

– Nem kellene a közmunkásnak megélni havi negyvenhétezerből, hanem emberi bért kapott volna addig, amíg munkát talál, mert nem szűnt volna meg a Fidesz és Orbán Viktor miatt több tízezer munkahely az országban.

– Nem gyorsult volna fel ilyen ütemben a dolgozói szegénység az alacsony bérek, és a magas adók miatt. Nem segítené a kormány az éhező gyerekeket adókedvezménnyel, meg rezsicsökkentéssel a valódi segítség helyett.

– Nem lenne ennyi életképes fiatal és idősebb külföldön munkavállaló, a hatalom hat éve alatt nem gyorsult volna fel a családok kivándorlása.

– Nem lenne ennyi szép stadionunk, egy pont véletlenül Orbán Viktor háza mellett, a kisvasútja szomszédjában, az arany áron épülő kazánház mellett.

– Lenne kréta az iskolában, a tanárok nem félnének a valóságra nevelni a diákokat, a diákok meg használhatót tanulnának az életről. Nem hiányozna a vízfej az tanulás hátráltatására, nem lenne a felsőoktatás ingyenessége megfizethetetlen a szegényebb diákoknak.

– Lenne a kórházakban jobban megfizetett személyzet, gyógyszer, megfelelő élelem, műtő.
Nem lenne ennyire reménytelenül hosszú várólista, romos kórterem. A betegnek nagyobb esélye lenne a gyógyulásra.
– Andy Vajna nevű elítélt az USA területén töltené börtönbüntetését adócsalásért.
– Simicska Lajos nem kapott volna százmilliárdokért közbeszerzést aranyáron felülszámlázva.
Miután pedig nevén nevezte Orbán Viktort, nem kerülne újabb milliárdokba a vele való harc.

– Lenne a Fidesz által ellenzékben annyira szeretett népszavazás az embereket érintő kérdésekben. Nem lenne olyan testület az államigazgatásban, amely ezt párt alapon megakadályozza.

– Lenne független ügyészség, amely felügyelné a törvényességet, mint a Fidesz előtti időkben. Nem kellene a szakmának szégyenkezni a Polt Péter vezette szervezetben. A lopás, a hatalommal való visszaélés, a jogtalan előny megszerzése akkor is bűntett, ha arra a Fidesz ellenkező törvényt hozott, ami szerint az ő értékrendjükbe ez simán belefér. És a jelenlegi ügyészség vezetője ebben segít nekik.

– Rogán Tónika háza nem bővülne folyamatosan, hanem rászakadna a folyamatos hazudozása miatt, amivel a törvényesség látszata mögé igyekszik elbújni.

– A trafikok nem léteznének a jelenlegi formában, ahol a piac egy jövedelmező részét a Fidesz a maga haverjainak juttatta a többi szereplő kárára.

– A földeket azok művelnék, akik nem csak a támogatás miatt bérelnék ki azt. Nem lennének kormány közeli műkörmös haverok, akik csak ezért foglalnák azt el előlük.

– A boltok vasárnap is nyitva lennének, a KDNP ebbe nyugodtan bele is dögölhetne, ahogy az éhesen iskolába járó gyerek miatt már meg kellene tennie.

– Matolcsy György ápolt lenne egy elmegyógyintézetben, eltiltva a napok számolásától. És minden számolástól.

– A közmédia nem ismerné név szerint a nézőit, nem kerülne évi nyolcvan milliárdba a nézhetetlen csatorna.”

(Kiemelt köszönet a gyűjtemény jegyzőjének: Banditának!) http://gepnarancs.hu/2016/01/milyen-lehetne-az-elet-a-fidesz-nelkul/

Tehát: Még véletlenül sem az a kérdés, hogy mi volna velünk!
A kérdés az, hogy velük mi volna?
Hogy viselnék, ha minden felvetésüket félbe szakítanák, ha minden javaslatukat leszavaznák, ha szerepük a „kisebbség” megtűrtsége volna?
Hmmmm…
Csütörtökig van idő… Minden csütörtökig van idő!