96 KÉSSZÚRÁS – amiről napok óta tudtak a csajok a suliban

„Mindkét gyerek, a 14 éves lány és a 16 éves fiú, megtörve mentek be a tárgyalóterembe. A fél 11 kor kezdődő tárgyalás egészen délután egy óráig zajlott, amikor is a dr. Deák Szilvia által vezetett bíróság úgy döntött, hogy a két gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezi, amelyet javító nevelő intézetbe kell tölteniük. Az azóta napvilágot látott információk szerint a két fiatal előre kitervelten, különös kegyetlenséggel hajtotta végre a gyilkosságot 25-én hétfőn. Meg nem erősített hírek szerint 96 késszúrás végzett a lány édesanyjával. Erről a tervükről a lány még általános iskolás osztálytársának is beszámolt. A rendőrség a napokban megjelent az iskolában és több diákot is meghallgatott az esettel kapcsolatban, ekkor derült fény arra, hogy ezt a páros már napokkal előtte kitervelte.” (Szoljon.hu)

0002

Előre kitervelt, különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság.

Próbálom kimondani, így, egyben; küzdök a szavak sodrával…
A komor hírek arról szólnak, hogy otthonában holtan találták a néhai zagyvarékasi orvos, a köztiszteletben álló egykori alpolgármester feleségét.
A feltételezések szerint az édesanyát 14 éves lánya ölte meg, a barátja valószínűsíthető közreműködésével.
A brutális gyilkosságot megelőző konfliktust állítólag az váltotta ki, hogy az anya nem nézte jó szemmel lánya és 16 éves barátja kapcsolatát.

Nem nézte jó szemmel…

Tudósítások és persze „ítéletek”, hozzászólások sora íródott azóta, tiszteletben tartva a tizennégy esztendős gyermek személyiségi jogait, a „gyanúsított”eredeti neve helyett Viviként boncolgatva a miérteket, keresve a mentségeket az embertelen mészárlásra.
A helyzet azonban ennél sokkal banálisabb, még akkor is, ha a hétfő esti gyilkosságig vezető út meglehetősen fájdalmas tragédiával kezdődött.

0003

Abban szinte minden töprengő ember egyetért, hogy a 14 esztendős Simon Zoé élete 2012 nyarán vett fordulatot, amikor szeretett édesapja futás közben, egy hirtelen szívmegállás következtében, összeesett és meghalt.

Az addig kitűnő tanuló és eredményes sportoló kislány elárvult, magára maradt édesanyjával, aki férje halála után összeomlott. Az addig vidám és különleges képességekkel megáldott gyermeke is magába fordult, s bár továbbra is tökéletes mintaképe volt a túlkényeztetett „nagylányoknak”, nem volt képes feldolgozni rajongásig szeretett édesapja elvesztését.

0004

Így vált szinte láthatatlanná a közössége számára, így romlott tanulmányi eredménye, s így alakult ki egyre több vitája az őt egyedül nevelő édesanyjával. A brutális gyilkosságot megelőző konfliktust állítólag az váltotta ki, hogy az anya nem nézte jó szemmel lánya és 16 éves barátja kapcsolatát. Nem nézte jó szemmel…

0001

A tárgyalóterembe vezető úton egykedvűen lépdelő gyermekeket nézve lehetetlen kérdések keringenek bennem.

Vajon hány gyermek előtt hangzott el a tizennégy éves gyermek szájából a gyűlölt mondatok sora, vajon hányan tudtak rettenetes terveiről?

Hány gyermek cipelte napokon át a titkot, s vajon hány esti beszélgetés maradt el rendre, amikor kiderülhetett volna, milyen rettenetes gondokkal él a néhai főorvos gyermeke?

Hányan láthatták őt a barátjával, miközben feldolgozhatatlan mondatai ott cikáztak a titkokat cipelők fejében?

Vajon mi történt velünk, hogy a bajban ennyire egyedül kell maradnunk; gyermekként, anyaként, társunkat elveszítő, védtelen emberként?

Miért kell a híreknek kizárólag a gyerekekről szólni?
A gyilkosokról…

Eljuthatunk-e valaha oda, hogy a lelkiismeret-furdalás újra meghatározó emberi érték lehet, hogy társasági életet újra a valóságban élünk majd, s a segítő szándék nem csak az elküldött üzenetek szintjén lappanghat?

0006

Simon doktor, a néhai zagyvarékasi orvos, a településéért oly sok áldozatot hozó politikus halálával magára maradt a felesége és szeretett gyermeke. Az a gyermek, aki most tizennégy évesen 96 késszúrással megölte az édesanyját, majd aljas tette után a cinkosát, a tizenhat éves gyermeket szexuális együttlétre hívva oldódott.
Az a gyermek, aki képes volt másnap iskolába menni, s ott úgy várni a tanítás végét, mintha előző este mi sem történt volna…

Itt tartunk most.

Viaskodhatunk a leglehetetlenebb kérdésekkel. Magunkra hagyottan, árván…