AKI A TROLL ORBÁNNAK ÜZEN – az Európai Demokraták élére állt Ujhelyi István

Mások által átszunyókált évek és hónapok után döntött úgy, az élre áll. Elege lett az elrontott próbálkozásokból: mert megértette, hogy a magyar demokratáknak soha nem volt kedvükre azok hangja, akik a mélyből kurjongattak: Előre!…
Az új mozgalmat életre hívó politikus egyértelművé tette, mi vár az őt követőkre. Bennünk meg rögtön megmozdult valami – jött végre valaki, aki nem hagyná, hogy Orbán széttrollkodja Európát!

(Elnézést kérek a rengeteg idézetért!)

„Az orbáni politika ma már nem csupán Magyarország mindennapjait határozza meg, az illiberális vírus láthatóan belülről nehezíti az Európai Unió mai válságának megoldását is. Ezért félő, hogy Európa régi tagországainak – akik hisznek abban, hogy nincs más esélye az európai népeknek, mint az együttműködés – az orbáni illiberalizmusra való válasza a mélyülő integrációból való kimaradásunk lesz.” – fogalmaz igen érthetően Ujhelyi István.

4

„Színre lépnek az Európai Demokraták” – ez a rövid, egyértelmű mondat olvasható az Ujhelyi István által létrehozott projekt frissen indult honlapján. Az alkotó egy hét eleji, budapesti sajtótájékoztatón vázolta:
„Nem új politikai mozgalomról van szó. Nem új politikai közösségről van szó. Még csak nem is egy új politikai pártból. Abból van elég. Én egy, a napi pártpolitikán túlmutató szellemi inkubátorházat szeretnék, amely megmutatja, hogy az Európai Unióról nem csak politikusok mondhatnak véleményt”

Ahogy elmondta, a szókapcsolatot maga találta ki, merthogy „máshol nincs ilyen”, ezért talán még elég homályos, hogy mi is ez, és rengeteg a találgatás, vajon mi lehet belőle? Az EP-képviselő elmondása alapján szándékaik szerint egy szellemi közösséget építenek, gondolatokat gyűjtenek, hogy később konkrét javaslatokkal állhassanak elő. Toboroznak és társakat keresnek a demokrácia ügyének.

Meghallgatásokat, valódi odafigyelést a „magyar helyzetre”, sőt, ha kell konferenciákat is szerveznének a jövőben Brüsszelben. Rendezvényeket, ahol Európának éppen azt mutatnák meg, hogy Magyarország nem egyenlő Orbánnal és a fidesszel.

image

A rendkívül eleven és aktív honlapon közéleti szereplők és ismert emberek mesélik el a megszólított Európai Demokratáknak, hogy miért is jó „európai demokratának” lenni. A paletta rendkívül színes: Martin Schulz EP-elnöktől, Bródy Jánoson át, a színész Székhelyi Józsefig többen elmondták EU-párti véleményüket.

„Nem kétséges, hogy Magyarország biztonságosabb, fejlődőbb és erősebb, ha része az Európai Uniónak. Annál az egyszerű oknál fogva, hogy együtt erősebbek vagyunk, mint külön-külön. Közhelynek hangzik, de ez a tétel igaz volt az Európai Unió megalakításakor és igaz most is. Mindezzel együtt több tagállami kormány arról próbálja meggyőzni a polgárokat, hogy jobb külön utat választani és vannak nemzeti megoldások nemzetközi problémákra. Ez veszélyes illúzió. Egyetlen európai ország sem elég erős ahhoz, hogy egyedül nézzen szembe a XXI. századi kihívásokkal, legyen az a migrációs válság, a klímaváltozás, az adócsalás és adóelkerülés vagy a határokon átívelő bűnözés. Ezek a kihívások globálisak és nemzetköziek, amelyeket nem lehet nemzeti szinten megoldani és nem lehet őket kerítéssel kívül tartani. Ezekre mind közös, európai válaszok kellenek” – írja Martin Schulz a február 7-én elindult, Ujhelyi István által életre hívott Európai Demokraták honlapján.

„Ha nincs a huszonnégy évvel ezelőtt ezekben a napokban aláírt maastrichti szerződés, akkor nincs magyar uniós tagság sem; Brüsszelben dolgozó magyar szociáldemokrataként pedig azt érzem, hogy egyre nagyobb a kérdőjel Magyarország léte kapcsán az Európai Unióban” – kezdte sajtótájékoztatóját Ujhelyi István. A jelképesen a budapesti Európa Kávéházban megtartott eseményen a politikus hangsúlyozta: a világégések hozták felszínre az európai nemzetek azon igényét, hogy hosszú távú békét és egy komoly, gazdasági fejlődést jelentő közösséget hozzanak létre.

„Válságok voltak azóta is, a mostani mégis sokkal mélyebb, hiszen nem tud az európai intézményrendszer mit kezdeni azzal a helyzettel, ami egyszerre kívülről bontja, egyszerre pedig belülről veszélyezteti” – értékelte a körülményeket a politikus. Szerinte sokan az európai intézményekben a megoldást abban látják, hogy egy olyan kétsebességes Európát építenek ki, amelyben az európai értékek és érdekek elleni, renitens orbáni politikát és magatartást partvonalon kívülre szorítják.

„Egy olyan folyamat indult be, amelyre kötelességem felhívni a magyar emberek figyelmét. Történelmi helyzet van!” – fogalmazott Ujhelyi István, hozzátéve: az Európai Unió meg fogja oldani a saját válságát, csak az a kérdés, hogy velünk vagy nélkülünk.

„Én pedig, közéletet élő emberként és családapaként egyaránt úgy gondolom, hogy Magyarország békés fejlődése csak az Európai Unióban garantálható” – nyilatkozta az európai parlamenti képviselő.

Forrás: http://europaidemokratak.hu/