I LOVE SZENT MÁRTON – de mi van, ha mégsem?

Ahogy talán Ön is, mi is Szombathelyen születtünk. A Pelikán Palace Irodaház helyén egykor működött kórház szülészeti osztályán. Erről tanúskodnak – mint minden akkoriban érkezett szombathelyinek – a születésünket igazoló dokumentumok.

Állítólag szintén ebben a városban, pontosabban ennek elődjében, bizonyos Savaria városában látta meg a napvilágot egy Márton nevű gyermek. Vagy itt, vagy Győrszentmárton – ma Pannonhalma – településen, bár erről a legendák írói évszázadok óta viaskodnak, tehát semmi nem biztos; ráadásul vagy a Kr. u. 316-os vagy a 317-es évben.

Mindenesetre Szombathely jelenlegi polgármestere, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke és a környék „örökkön und örökké” miniszteri titulusban tevékenykedő országgyűlési képviselője jóvoltából gigantikus ünnepségsorozat készül, az itt 1700 esztendővel ezelőtt megszületett Martinus Turonensis, vagy ahogy a magunkfajták könnyebben értik, Tours-i Szent Márton emlékezetére.

Layout 1

A dolog nyilván nagyon rendben van, lesz nagy hacacáré, meg összetartás, sőt, – mind azt a minap megtudhatták a kiváltságosok a Tó vendéglőben, libacomb ropogtatása közben – már évek óta minden kizárólag ezért teremtődött és fejlődött:

„Szombathely esetében ez 15 milliárd forint adósság átvállalását jelentette, a Modern városok program keretében a vasi megyeszékhely 5 milliárd forintos forráshoz jutott, Szent Márton évfordulója kapcsán szoros együttműködés alakult ki a kormány, a város és az egyházmegye között – ennek eredményei a templom-és közterület felújítások, amelyek mind a szombathelyiek érdekeit szolgálják!” (Soltész Miklós)

0003

„A Szombathelyi Egyházmegye lelki programokkal szeretné a hívőknek és nem hívőknek, egyházmegyénkben, hazánkban és határainkon túl élőknek egyaránt közvetíteni Szent Márton üzenetét: Krisztus evangéliumnak örömhírét. Ezt a célt szolgálják a július 9-10-i, Szombathelyen megrendezésre kerülő Katolikus Találkozó és Ifjúsági Találkozó, a szeptember 10-i családi-és sportnap valamint a november 10-én Budapesten megrendezendő Teológiai Konferencia!” (Veress András)

„Közel 150 egyházi és városi program várja Szombathelyen és az egyházmegyében azokat, akik Szent Mártonról, az ő lelkiségéről és kultuszáról, illetve a vasi megyeszékhelyről szeretnének többet megtudni. A jubileumi esztendő hozadékaként Szombathelyről mindenkinek Szent Márton, Szent Mártonról pedig mindenkinek Szombathely jut majd eszébe.” (Puskás Tivadar)

Az idézetek az egyházmegyei honlap tudósításából valók, ahol – minő gyalázat!!! – egész egyszerűen elfelejtették felidézni Hende Csaba miniszter gondolatait! Pedig ott volt és kiváló expozét tartott, mint rendesen! A Nyugat.hu tudósítása szerint:

„Hende Csaba kihangsúlyozta, szerencsés és szorgalmas nép lakja Szombathelyt, a város az utóbbi időszakban rohamtempóban fejlődik, ami köszönhető a kormánynak is, és azon beruházások sorának, mint: az idén befejezésre kerülő M86-os, a közelgő uszodaépítés, a Hali-stadion építése, a Csónakázó tó környékének rendbetétele. Az országgyűlési képviselő egyenesen azt vizionálta, hogy a város végre visszanyerheti a Trianon előtti központi szerepét, és újra a Nyugat királynője lehet.”

Oh, lalalalala!

Na szóval, itt vagyunk mi, még pár ezren, – mi balgák, nyavalyás kötekedők, – akik ráadásul valóban itt születtünk, itt nőttünk fel, itt lettünk felnőttek, s néhányan talán már öregek is. Valahogy el voltunk eddig is, bár a jelek szerint nem tudtuk pontosan felmérni Márton jelentőségét.

2674-matrica_-_angelico_mtc-008

Hogy őszinték legyünk, sem nekünk, sem hazánkban állomásozó ismerőseinknek nem Márton volt, aki beugrott, amikor „szombathelyiségünket” dicsértük… De a haverokkal rendre felemlegetjük a Derkót, meg a Joskar-olát, dumcsizunk a Csótóról, meg olykor a Garasinról is, előrukkolunk a régi Ifiház, meg később a Sportpalota emlékeivel; előjönnek a Jókai park május elsejei buli képei, meg az Emlékmű előtti felvonulások pillanatai.

Csak a Marci, az nem jön sehol… Ez van!

Jó lenne végre megtudni, hogy ez az egész felhajtás kötelező, ajánlott, vagy fakultatív lesz-e?! Szóval, ha nem igazán akarjuk, kell-e majd nagyon örvendezni, ezért a tengernyi ajándékért?

Kedves Polgármester úr! Netán, jobb, ha szedjük a sátorfánkat? Persona non grata leszünk a szülővárosunkban, ha nem igazodunk, mi, a Derkó egykori vásott kölykei?

Amúgy, legvégül, éppen csak, hogy tovább kötözködhessünk, egy keveset, felidéznénk még egy bájos mondatot a már idézett forrásból, mely Szent Mártont dicséri, és így hangzik: „Életének egyik legismertebb jelenete, amikor megosztotta köpenyét egy koldussal.” Tessék mondani, ezen a hihetetlenül csodálatos legendán kívül akad még legalább egy „legismertebb jelenet”?

0001

Kérdeznénk mindezeket, bocsánatot kérve a tudatlanságunkért, az irgalmasság évében!