JÁNOSKA LEVELE – Illés Zoltánhoz, aki lefejelte a rendőr bácsi sapkáját

Átmenetileg beköszöntött a tavasz.
Nekilódult a fészekrakó project…
Volt egy kevés jó idő, s a fejszés emberek, lám, nekiláthattak a favágásnak. Mert éppen erre az időre szólt a kötelezettségük.

Aztán, mert Dr. Illés Zoltán megneszelte mindezt, a helyszínre sietett, hogy egyszerű civilként megállítsa a visszafordíthatatlannak tetsző folyamatot.
Mert egy civil embernek ez a dolga.
Fóliából font kordont bontott volna, amikor a rend éber őre a helyszínre ért.
Érveltek egy keveset a károkozásról, ment a szájkarate, aztán a sukár, napszemcsis rendőr cérnája egy cseppet elszakadhatott, s úgy hat-hét centivel az Illés Zoltán homloka feletti síkból, beleüvöltött a szorgoskodó civil képébe. Szokás szerint, ahogy az egy rendőrhöz illik.

Ahogy azt még 2006-ban megtanulták. Ahogy azóta sem felejtettek el megfelelően kifejezni a polgárok felett állók, nekik szánt szerepét.

Csak, hogy nagyjából képbe legyünk, idézzük fel, ki is az az Illés Zoltán:
„A kezdetektől ellenezte a bős–nagymarosi vízlépcső tervét. Az utóbbi években is többször szólalt fel ellene. 2001-ben a Parlament Környezetvédelmi Bizottságának elnökeként azt javasolta, hogy vonják vissza a dorogi hulladékégető engedélyét, amellyel az üzem a garéi hulladék feldolgozására kapott meghatalmazást. A hulladék hatvan százalékban tartalmazott tetraklór-benzolt, amiben dioxinszennyezés is volt. Illés Zoltán szerint az égetőmű technológiája nem volt megfelelő az anyag ártalmatlanítására.

2004-ben a terézvárosi fák megmentése érdekében tiltakozott a Jókai téren építendő mélygarázs ellen. 2007-ben környezetszennyezés miatt, ismeretlen tettesek ellen tett feljelentést a rendőrségen a Csepel Művek területén illegálisan lerakott mintegy ezerkétszáz tonna galvániszap miatt. A tiltakozás hatására 2007. november 8-án megkezdődött a hulladék elszállítása.

2009-ben a Nagymező utcai mélygarázs ellen tiltakozott. Véleménye szerint a háromszázötven férőhelyes garázs nem oldaná meg a közlekedési problémákat, sőt még nagyobb forgalmat vonzana a VI. kerületbe.

A 2010-es választásokon ismét Budapest 8. számú egyéni választókerületéből szerzett mandátumot, ahogy 1998-ban is. Ezután a második Orbán-kormányban lett államtitkár. A Vidékfejlesztési Minisztériumban a környezet- és természetvédelemért, valamint a vízügyekért volt felelős.

2014-ben pártja nem indította a választásokon és a harmadik Orbán-kormányban sem kapott pozíciót, mivel ellenezte a paksi atomerőmű bővítésének tervét.”

Igen, és Illés Zoltán volt, az is, aki 2013. szeptember 10-én államtitkárként durva, szexista, személyeskedő hangnemben válaszolt az országgyűlésben Szél Bernadett LMP-s képviselőnő napirend előtti felszólalására:
“Attól, hogy ön szép, még nem következik, hogy ön okos…”

0001

Most Pedig Illés Zoltán az, aki egyszerű, civil emberként, és milyen megdöbbentő!, éppen Szél Bernadett LMP-s képviselőnő társaságában sietett megállítani a városligeti százesztendős fák gyilkosait.

A kormány – szokás szerint – a budapestiek megkérdezése nélkül döntött arról, hogy a Liget Projekt keretében öt kulturális célú épületkomplexumot húznak fel a Városligetben. Ezek útjában merészeltek élni és akkor még állni a fák. A tavasz első napján, a környékbéli madarak költési időszakának kezdetén.

Na, akkor érkeztek meg a rend éber őrei. Érveltek egy keveset a károkozásról, ment a szájkarate, aztán a sukár, napszemcsis rendőr cérnája egy cseppet elszakadhatott, s úgy hat-hét centivel az Illés Zoltán homloka feletti síkból, beleüvöltött a szorgoskodó civil képébe. Szokás szerint, ahogy az egy rendőrhöz illik. Ahogy azt még 2006-ban megtanulták. Ahogy azóta sem felejtettek el megfelelően kifejezni a polgárok felett állók, nekik szánt szerepét:

Maga süket???

0003

A jelenetet kamerák rögzítették, s most egy egész ország láthatja, mit jelent Magyarországon a rend, s kik azok akik ezt a rendet hivatottak őrizni!

Ők, a gazdaállat szolgálói és védői…

Bárki eldöntheti, hogy a rendőr, vagy az igazáért megharcolni kész Ember jelenti-e inkább hazánk biztonságát!

Illés Zoltán nem hátrált meg.
Miért is tette volna?
Tudta, hogy a közért cselekszik, hogy amit tehet, éppen annyi, ami az elvárás volna, mindenki részéről.
Megemelkedve a napszemcsis rendőr homlokáig, hogy annak a tányérsapkája a sárba pottyanhasson, a leghatározottabb hangnemben válaszolt az aljasra sikeredett, ordenáré kérdésre.
Üvöltve, hogy értse az imént oly arrogáns véglény…

0004

Illés Zoltán azóta hazatért.
Talán éppen egy megszeppent, de még őszinte kisfiú, Jánoska levelére válaszol, aki kétségbe esetten érdeklődött hogyléte felől. Mert már gyermekeink is kénytelenek kételkedni, ha meg kell különböztetni az értéket az értéktelentől!

Íme, a részletek: 3.05-től látható a lényeg…

Utóirat helyett:

„A lelki sérülés minden másnál jobban hibáztatható azért, ha önállótlan, szégyenkező felnőtt válik belőlünk. Minden egyes ember, férfi és nő bukásának története arról szól, hogy egy csodálatos, egyedi, értékes és kedves gyerek elvesztette érzékét az iránt, hogy „Vagyok, aki vagyok”. (John Bradshaw)