ÚJ IDŐK A BUDAPESTI KAMARÁNÁL – Szatmáryék családi bizniszének befellegzett!

Milyen kár, hogy a gazdaság vidéki szereplőihez olykor csak késve érkeznek fontos információk!

letöltés

A Budapesten zajló háborúk szele alig-alig juthat el Szombathelyig, pedig ami mostanáig, de inkább az elmúlt héten, Budapesten zajlott, több, mint vérlázító, s úgy tűnik, ott még heteken, hónapokon át beszédtéma lesz!

Egy prímán felépített, tipikus, fideszes családi biznisznek, Szatmáry Kristófék ámokfutásának, éppen befellegzett!

Mint az néhány vasi, szombathelyi vállalkozó és magánszemély számára is valószínűleg ismert, a budapesti iparkamara, a BKIK működéséről fogalmazott meg kemény kritikát a közelmúltban a szervezet közgyűlésén Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

Az országos szervezet elnöke a fővárosi szervezet működését kritizálta. A budapesti kamara – Parragh szavaival élve – családi biznisszé alakulhatott Szatmáry Kristóf és édesanyja, Szatmáryné Jähl Angéla vezetése alatt. Utóbbi ugyan „csak” az elnökségi tagok egyike, de a hírportálok tudósítói által megkérdezett kamarai vezetők és tagok egybehangzóan állítják: valójában ő irányította a szervezetet.

A napi.hu szerint:
„Parragh kritikájában azt is elmondta, hogy a budapesti cégeknek csupán néhány százaléka tag, a legjelentősebb vállalkozások látványosan távol maradtak a szervezettől. A reálgazdaság nem része a kamarának, távol van a valós élettől – fogalmazott az országos szervezet elnöke. Talán ennek is betudható, hogy a szervezet érdekvédelmi tevékenységét éppúgy bírálják a tagok, mint a nemzetközi kapcsolatépítést, a képzéseket és a szervezet működését.

0005

A Szatmáry-család tevékenységéről a korábbi években számos botrányos részlet derült ki, közülük csak egy kötődik a trafikokhoz. Kiderült például, hogy a Jähl Angéla diplomája nem valódi, s hogy akkori élettársát (ma már férjét) jelölte egy Széchenyi-kártya iroda vezetőjének, ám kiderült, hogy az büntetett előéletű. Szatmáry Kristóf a BKIK jubileumi, 165 éves ünnepségére díjat alapított, amelyet többek közt mamájának és leánytestvérének nyújtott át. A kamarai pletykák szerint egyes tagok jelentősen függnek a Szatmáry-családtól.”

0001

A március 11-én zajlott tisztújítás végkifejlete amúgy alig volt kétséges!
Minden jel szerint Szatmáry Kristófnak kellett volna nyerni!
A választási bizottságot maga az elnök, Szatmáry, míg a mandátumvizsgáló bizottságot az áldott jó édesanyja vezette!

0003

Gondolták, jobb, ha nem kontárkodnak bele idegen kezek! Ez ugyan nem ütközik a szervezet szabályzatával, de finoman szólva sem elegáns. Vagy inkább undorító!?

A rossznyelvek beszéltek még a választás kimenetelét megváltoztatni képes, mintegy félszáz új tag beléptetéséről, akik befolyásolhatták volna a szavazás végkimenetelét, mivel a kamarában az egy tag, egy szavazat elv érvényesül…
További meghökkentő tény volt még, hogy a napokkal előbb indult szavazásnál a delegátusoknak a voksoláskor hiteles cégkivonattal kellett megjelenniük (?), és a szavazás kezdete előtt fél órával sorszámot kell húzniuk (?) azért, hogy jogosultak legyenek a szavazásra. (E két kitétel egyike sem szerepelt korábban a kamara szabályzatában.)
A BKIK választási bizottsága, Szatmáry vezetésével végül úgy döntött, hogy egy természetes személy csak három rendes kamarai tagot képviselhetett. Érdekes ez is, mivel normál esetben erre sem volt alapszabályi rendelkezés. Működött a Szatmáry family családi biznisze, mint rendesen!

A fordulat mégis bekövetkezett. Már aznap este az alábbi híradással élt a Hír Tv: „Kiss Zoltán váltja az elnöki poszton a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarát majdnem 10 évig vezető Szatmáry Kristófot.

A korábbi elnököt hűtlen kezelés miatt jelentették fel a be nem szedett kamarai díjak miatt.”

0002

A választás részletei kapcsán az alábbi furcsaságokról számoltak be:
„A küldöttek között volt az országos kamara elnöke is, aki korábban többször is kritizálta a budapesti szervezet munkáját. „Sokkal jobban szeretném, hogyha a fővárosnak a tevékenységével, fejlesztésével, növekedésével foglalkozna a kamara. Hogyha odafigyelne a tagságnak az igényére, a regisztrált vállalkozásoknak minél több szolgáltatást nyújtana. Bárki lesz a kamara vezetése, én ugyanezt fogom várni tőlük, és nemcsak én, azt gondolom, hogy a tagság is” – hangsúlyozta Parragh László.

A tagság végül zárt ajtók mögött tanácskozott. Akik nem mehettek be, azok kivetítőn az előtérben követhették a benti vitát. Legalábbis egy ideig.
Előbb csak a hangosítást kapcsolták le, később a monitort is kihúzták. Az egyik kamarai dolgozó az épületből is megpróbálta kiküldeni a híradó stábját, holott Szatmáry Kristóf interjút ígért.

A 107 küldött előbb a jelölésekről szavazott, majd végül az elnökről és az alelnökről is. Nagy Elek azért esett ki, mert nincs budapesti lakcíme, így a helyette jelölt Kiss Zoltánt bízták meg a testület irányításával. Az egyik tag pedig az összesen 4,8 milliárd forintnyi kamarai tagdíj beszedésének sikertelensége miatt a tisztújítással egy időben feljelentette Szatmáry Kristófot hűtlen kezelésért.”

A választás után kérdezték Szatmáry Kristófot:
„– Mit szól ahhoz, hogy feljelentették hűtlen kezelésért?
– Viccesnek tartom
– Mert?
– Hát kérdezzék meg az új elnököt, ő is eddig ugyanúgy tagja volt.
– Őt is meg fogjuk kérdezni. Ahhoz mit szól, hogy sokan azzal vádolták önt, hogy családi bizniszként vezeti ezt a kamarát?
– Ezt, azt hiszem, kellőképpen cáfoltam eddig is!”

0004

„A volt elnök hozzátette, nem értékeli az eddigi munkája kritikájaként a leváltását, hiszen egységesen választották meg az új elnököt.
(…)

Kiss Zoltán a kamara sikeres programjait folytatná. „Én azt szeretném, hogy egy érzelemmentes kamara legyen. Tehát itt ne vitatkozás legyen, ne probléma legyen… A programbeszédemben, amit akkor rögtönöztem, amikor megválasztottak, elmondtam, hogy én minden kamarai tagnak szeretnék az elnöke lenni” – hangsúlyozta Kiss Zoltán megválasztott elnök.”

És akkor a végkifejlet:

Kiss Zoltán

Kiss Zoltán lett tehát a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara új elnöke a pénteki tisztújítás eredményeként. A vállalkozó a Meló-Diák Iskolaszövetkezet vezetője, aki eddig a kamara általános alelnökeként a gazdasági szolgáltatások tagozatát irányította.

Hogy a Szombathelyen élők miféle információkhoz juthatnak a fővárosban zajló napi politikai adok-kapokból, bizony, nem csak a véletlen gonosz játéka kellene, hogy legyen! Tessék olykor érdeklődni, kutatni!

0007

A Szatmáry family jellemtelensége, családi biznisze nem egyedi eset, s a bosszú, nyilván most sem maradhat el… Szatmáry képviselő teszi a dolgát, mint a legtöbb sértődött és leleplezett figura…