VÉDA, A BARÁTUNK? – két hét, és Vas megyében is működnek a reformok…

Állítólag a gépjármű értékesítés legszebb pillanata, amikor a leendő tulajdonos a szalon közepén belehuppan a rég áhított és éveken át összespórolt verda sofőrülésébe, megmarkolja a kormányt, lehunyja a szemét, talán még berreg, nyüszít is egy keveset, aztán kipattan onnan és meghozza a döntést: KELL A GÉP! Ami magyarul annyit tesz: a kocsi megvásárlása mellett dönt.

Mert a jó marketing szöveg szerint: „megvásárolja az érzést, amit elképzel, hogy érezni fog, annak használata közben”!
Pedig, ha tudná!

Alig maradt két hetünk, s indul a rendőrség legeslegújabb ajándéka, a VÉDA. Vagy, ahogy a reformokat éltető reklámok szelleme diktálja: VÉDA, A BARÁTUNK!

003

Aki még nem hallott róla: a Véda három fő elemből áll: a mobil és fix KKEP-kből, (komplex közlekedés-ellenőrző pont) a KAFIR-ből, (közlekedésbiztonsági automatizált feldolgozó és információs rendszer), valamint a külföldiek megállítására beszerzett nagy teljesítményű Skoda márkájú autókból. Mindez 160 mobil sebességmérő és 365 fix telepítésű, „szuperintelligens” trafit jelent, melyek szinte mindent „látnak és hallanak”, amint gépjárműveinkkel a látóterükbe érünk. Szintén a projekt keretein belül történik meg 958 kézi adatrögzítő és információs eszköz használatba vétele, amelyek a megállításos közúti ellenőrzést végző rendőrök munkáját segítik…

A fix telepítésű kapuk a nap 24 órájában vizslatják az arra haladókat, de, hogy a mobil eszközök hol bukkannak fel, azt már bonyolultabb feladat kifürkészni… Bárhol és bármikor ácsoroghat az utak szélén, a felüljárókon, vagy éppen civilnek tűnő járművek hátsó ülésén egy-egy háromlábú, vagy kézi okoska! És fotóz! Készülnek a borsos áru felvételek!

Na, ez az a bizonyos érzés, amit a legkevésbé sem tud elképzelni a leendő tulaj!

Vas megyében öt ponton találkozhatunk az utak fölé magasodó karokkal és azok kameráival, felszereléseivel. Mellékelt térképünkkel próbálunk segíteni, adatokat szolgáltatni ezek elhelyezkedéséről!

vas

Valamennyit tábla jelzi, előre, de jobb, ha bekerül valamennyi a memóriánkba! Pontosan oda, ahol eddig is jól megfért több száz és ezer hatalmas gödör és kátyú, amit kerülgetünk, ahol tároljuk a veszélyes kanyarokat, a járhatatlan nyomvályúktól tarka szakaszokat, az árokba rántó útpadkákat. Mert a közlekedés, mint élvezet, ma leginkább ezek mentén képzelhető el! A mindennapi gyomorgörcsök most újabb barátságos elemekkel bővülnek, s így nyilván sokkal kevesebb lesz a baleset.

001

A rendszer barátságos jellege a büntetések mértékéből adódik. A véthető és szándékosan elkövetett események sora pedig jól megizmosodott! Íme a fix telepítésű KKEP-k funkciói: sebességmérés, rendszámfelismerés, forgalomszámlálás, forgalomtorlódás észlelése, veszélyes árut szállító járművek (ADR) észlelése, biztonsági öv használatára vonatkozó előírások megtartásának ellenőrzése, a járműről készített felvételek továbbítása, behajtási tilalom megszegésének észlelése, kötelező haladási irányra vonatkozó előírások megtartásának ellenőrzése, záróvonal átlépés észlelése, vasúti átjárón történő áthaladáskor a vonatkozó előírások megtartásának ellenőrzése, a járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék jelzéseire vonatkozó előírások megtartásának ellenőrzése, a leállósáv igénybevételére vonatkozó előírások meg tartásának ellenőrzése, autóbusz forgalmi sáv használatára vonatkozó előírások megtartásának ellenőrzése.

004

Ha a gépjárművünk műszakija lejárt, ha nem fizettük be az esedékes kötelezőt, vagy a súlyadót, jobb, ha berendezkedünk a tartós garázsban állomásozásra! Elég elhaladnunk egy rendkívül barátságos, „RENDŐRSÉG” feliratú, „intelligens, GPS- alapú helyazonosításra alkalmas kézi adatrögzítő és információs eszközzel” szerelt gépjármű előtt, a továbbhaladásunk kétséges lehet. A visszapillantó tükörben hamarosan piros és kék villogó fények jelzik majd, hogy a barátságos rendszer megtalálta a járművünket.

Na, ez az a bizonyos érzés, amit a rémálmai közt sem tud elképzelni a leendő tulaj!

Mert a közlekedésben nincs pardon! Ez a sokat emlegetett ZÉRÓ TOLERANCIA! Valljuk be, nem igazán életszerű, hogy a közlekedési eszköz „használata nem létszükséglet”! A munkahelyek és az otthon között olykor ez az egyetlen lehetőség! Ugyanakkor az autózás ma már megfelelő mértékű megtakarítást kíván a mindenkori büntetési tételek kifizetéséhez. Miután közismertek a lakossági közmű tartozások, a kifizetetlen és behajthatatlan gáz és villanyszámlák horribilis tartozásaival, akár az is elképzelhető, hogy akadnak majd, akiknek a közlekedés maga lesz a rémálom – csak idő kérdése és hemzsegni fognak a rendszám nélküli, útszéli járművek!

A gépjármű vezetést oktatók mindenesetre törölhetik azt a gondolatsort, amit az első megkezdett gyakorlati órák előtt szoktak mormogni a tanítványaiknak a nyugalomról. A higgadt hozzáállás nehezen összeegyeztethető a járhatatlan utak, a sok esetben életszerűséget mellőző forgalmi helyzetek és a most érkező VÉDA rafinált villanásaival.

2015121535os-fout-fix-traffipax-targy

Az utakon a stressz kiválóan párosul majd a könnyelműséggel és egyesek szerencsétlenkedéseivel.

VÉDA, A BARÁTUNK? – két hét, és Vas megyében is működnek a reformok… Csak győzzük majd feladni a csekkeket!